321. fejezet – Muci 15 hónapos

Nagyon szalad az idő.

Fizikai paraméterek: saját mérlegén mérni már nem lehet a malacot, csak úgy, hogy én ráállok a felnőttmérlegre vele és nélküle, majd elvégzem a szükséges kivonást. Don Muci Zoárd pontosan 9 kiló, a hossza ismeretlen, valahol 74-80 centi között.

Nagymozgás: az augusztus a nagymozgás hónapja volt. A gyermek négykézláb mászik (de szélsebesen, ma egy pillanatra letettem a ház előtt, és két perc alatt körbemászta, persze követtem), kapaszkodva lábon is elmegy bárhova, és megtanult az ágyról meg mindenről lefarolni (ezt már hónapok óta mutogatom neki, hogy nézd, lerakod a lábad óvatosan, és úgy, de nem volt hajlandó, erre pár napja az ágyon rohangászva hirtelen fény gyulladt a tekintetében, és odament a széléhez, majd lemászott, elsőre ügyesen, olyan arckifejezéssel, hogy ja, lerakom a lábamat és így, már értem. Ezt sose fogom megszokni, hogy mindent egy nap alatt tanulnak meg). Sajnos próbál a lépcsőn is ezzel a módszerrel lemászni, de figyelem. Ja, és ül, tök szépen, általában W-lábakkal, de néha valamelyiket előrecsapja. Ez kardinális kérdés, mert neki a háta (volt?) hipotón rettenetesen, az üléssel meg a mászással így együtt most már nagyjából gyógyultnak nyilvánítható (persze a neurológus tuti a fejét fogja csóválni valamire, de én már nem aggódom).

Finommozgás: megtanult tapsolni, megtanult pápázni, tud papírra írószerrel vonalakat húzni (akarok venni a naiv stílusú művésznek valami babakrétát, meg nagy csomagolópapír-íveket), aranyosan simogat, kipiszkál mindent mindenből, törölgeti a száját, ha maszatos (amitől ugye a szája nem lesz kevésbé maszatos, csak minden más is olyan), a telefon meg a monitor gombjait is egyenként nyomogatja, pakol ki mindenből mindent. Kapcsolgatja a lámpát, ilyenek.

Evés: Még mindig a tápszer a sztár, még mindig négyszer eszik egy nap, a darabos bébiételt nem szereti, de a kenyérhéjat (vagy bármi felnőttkaját) elrágcsálja. Amit a gyümölccsel csinál, az háztartási horror, de asszem, jut a hasába is.

Alvás: éjszaka 12 óra, délelőtt kb 2, délután 1-2, de ha program van, kibírja alvás nélkül.

Beszéd: a kutya az a va(u)va(u), a nem az maradt, ha felébredt, anyázik. Ha babás képeket nézek az interneten, akkor mondja, hogy baba, meg a tükörnél is, egyébként meg halandzsázik. A tükör egyébként nagy sztár, ha már itt tartunk, mindig sikoltozós örömmel üdvözli, megkeresi az én tükörképemet is (minden tükröződő felületen), vigyorog, és lehetőség szerint lesmárolja magát. Nárcisz Muci.

Betegség: hát volt ez a seggügyi krízis, amit a Canesten + Neogranormon elmulasztott, meg időnként fél napig – egy napig láz nélkül szörcsög, vagy köhög, de az elmúlik. Ez légyszi maradjon is így.

Élmények: most aludt először távol tőlem, máshol, egyrészt a nagymamájánál, másrészt az apjánál, nem volt gond. És ebben a hónapban volt először strandon is asszem, azt kimondottan élvezte.

Egyéb: az ébrenléti idejét lehetőleg a közvetlen közelemben tölti, mellettem üldögélve lemeózza, amit fordítok, ha pakolok, akkor lelkesen pakol ő is (ez különösen akkor öröm, amikor én rakom be a tiszta ruhát a kosárba, ő meg a másik végén rakja ki), ha porszívózok, akkor ő is jön, és fogja, ha heverészem könyvvel, akkor keresztbe-kasul átmászik rajtam, de karban lenni nem szeret. Örökmozgó, állandóan mennie kell és csinálnia valamit, ez jó, mert legalább edz, meg én is, amikor este elpakolok utána. Nála édesebb vigyorimanó nincs, minden hülyeségemen röhög, idegen nőkre mosolyog az utcán, meg minden. Ugyanakkor mindig rosszban töri a fejét, amikor a tápszerét csináltam tegnap, akkor gyakorlatilag minden kanál után oda kellett rohannom hozzá, és elvennem a kétszázast, amit szerzett valahol, elkapni a gyertyatartót, amit egy drót segítségével leverni készült, levadászni a székről, amire felmászott, meg mittudomén, egy két és fél decis üvegnyi időbe nagyon sok rosszaság belefér. Estére mindig fekete a térde, és lassan mosási szakértő leszek a cuccai miatt, de asszem, jó csapat vagyunk így ketten is (legalábbis még mindig életben van, és én sem őrültem meg még teljesen). Hálistennek már nem alapértelmezetten önveszélyes, nem esik, a lépcső közelébe meg csak akkor megy, ha én is.

Szóval ezek vannak most.

14 thoughts on “321. fejezet – Muci 15 hónapos

  • Mynona: Zé állítólag azért ül így, mert gyenge a háta, és inkább egyensúlyból tartja magát, mint izomból, azt meg könnyebb így (nagyobb terhelés van a háton, ha előre a lába). és nem csapja nagyon szét, kábé a sarkán ül. mondjuk ettől függetlenül most nagyon figyelem a járását, és hol a külső talpélén jár, hol a belsőn, de persze lehet, hogy túlparázom, majd úgyis látja még szakember 🙂

  • Egy amerikai szinésznő interjújából: “És ha este, mikor a férjem hazajön, még él mind a 4 gyerek, úgy érzem sikeres napom volt” Ezt sokszor éreztem én is így csak 3-mal.

  • Hé Mucika ,szólj már nekik , hogy te azért ülsz így mert kényelmes, azért jársz úgy mert még nem alakult ki a talpboltozatod, és nem azért mert jobban siettél megszületni mint mások és hogy vannak személyiségi jogaid eldönteni az ilyen apró dolgokat mint melyik ülésfajtát választod halaszthatatlan dolgaid végzése közben:):)

  • lucia, ha találsz babakrétát, oszd meg az infót a közzel is, légyszi, én ugyanis nem jártam sikerrel, nagyon jó tippet kaptam viszont helyette: mágnesporos-ceruzás-írótábla, nemtom mi a neve, de az a lényeg, h egy kis műanyag nyavalya, amihez hozzá van kötve egy mágnesvégű ceruza és ha húzogatod a táblán, nyomot hagy, egy másik pöcök elhúzásával meg letörölsz mindent. Szenzációs, mert pont a gyerek kezébe való a mérete, mert nem hagyja el a ceruzát és mert nem kell paráznom, ha lemászna a csomagolópapírról a krétájával…szóval tudom ajánlani, mi az auchan-ban találtuk a miénket 600 kemény magyar egységért, de gondolom játékboltban még választék is van.

  • Crayola. Van nekik krétájuk (meg mindenféle rajzeszközük) is, de azt nem próbáltam, csak láttam, kicsi kezekbe való vaskos darabok. Amit mi használunk, az a filctoll, gömbölyű a hegye, könnyű vele rajzolni, mert mindegy, hogyan tartja a gyerek, ráadásul vízzel lemosható, kimosható. Szerintem ezt nyugodtan oda lehet már adni ekkoráknak is, ha szájba is veszik, tuti nem ártalmasabb mint a kréta.

  • Én a falra erősítettem a csomagolópapír-íveket, és arra firkálhattak a gyerekek. Érdemes minél nagyobb felületet beborítani. (bár így is beprópálkoznak a fallal :))

  • Mynona,Lucia
   az én lányom is kora, és Ő is így ül (1éves) Nem értek ilyen szinten angolul, a képek a viszont riasztóak!Vagy O vagy X lesz a lába??-de majd valami gördeszkázás segít?? 🙂 vagy mi ez a cikk? Köszi (lehet újra dévényeznünk kellene?)
   Ja és nagy Mucifunok vagyunk a csajommal!

  • L..: szerintem ne aggódd túl, a cikkben arról van szó, hogy magzatkori kényszerpózok (szoros méh) miatt torzulhat a combcsont, emiatt hülyén állhat az ember alsó lábszára és lábfeje, de arról is szó van, hogy a járás elkezdése után tizennyolc hónappal kell nézni, merre fordul a lábfej, addig nem kell aggódni. a W-ülés miatt sem.

  • Lehet, hogy a kényszerpóz miatt, lehet, hogy öröklődő csontállási hiba, lehet, hogy öröklődő kényszerpóz :D, mindenesetre a miniszoknya jól állt anno, a térdnél végződő szoknya nem. Más rendellenességet nem vettem észre se magamon, se a gyereken. Max. apró esztétikai hiba, úgy látom. Viszont ez csak személyes megfigyelés, hogy én még kövér gyereket nem láttam így ülni, csak nagyon soványat. De lehet, hogy kevés gyereknél láttam ilyent, és ez nem elegendő egy statisztikához. 🙂

  • Köszönöm, akkor nem aggódok! (Kényszerpóz, szoros méh a koraság miatt sztem nálunk sztem kizárva.)
   Mynona, erősítjük a statisztikádat! 🙂 amúgy meg ronda a dagadt gyerek főleg ha lány!

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s