255. fejezet – kúszás kifejtve, ülőkocsi, torta

Na, szóval Don Muci elkezdett kúszni, ami egyrészt nem annyira meglepő és váratlan fordulat, másrészt viszont én úgy ünnepeltem őt, ahogy a természetfeletti képességekkel megáldott szuperhősöket szokás. A Muci egy ügyes.

Már szerda este óta gyanakszom rá, de akkor még csak azt csinálta, hogy szerinte nem tudott kúszni, viszont ha erősen, jedimód rákoncentrált egy tárgyra, akkor megfeledkezett magáról, és odaevickélt. Ezt a reakciót leginkább a Tilos Dolgok váltották ki belőle, úgyhogy igyekeztem mintegy véletlenül minél több Tilos Dologgal körülvenni (na jó, a konyhakést nem raktam le mellé, de egy csomag popsitörlőt simán beáldoztam a nemes célra). És egyszer csak olyanok voltak, hogy kimegyek a konyhába, és pelenkászacskó-zörgést hallok (majd bemegyek, mire Don Muci szorosan a pelenkászacskó mellett fekve erősen úgy csinál, mint aki hozzá sem ért), meg eredetileg távol lévő porszívók borultak, ilyesmi, azután tegnap a saját szememmel láttam, hogy a nyusziképű tankönyvi módon, három húzással odakúszik a notebookomhoz, és diadalittasan nyomogatni kezdi a gombjait. Az összeset. Azóta veszélyben a minden. Ha a Nagyvilághoz oda lehetne kúszni és megnyalni, akkor a Muci odakúszna és megnyalná.

Meg időközben a babakocsi ülőrészét is kipróbáltuk. Nekem nagyon tetszett, a Donnak már kevésbé. Elmagyaráztam neki előtte, hogy ő már nagyfiú, és a nagyfiúk ülnek a kocsiban, hogy mindent megnézhessenek, ő viszont kicsit előreszaladt időben fejben, és úgy értelmezte a dolgot, hogy ő már kamasz, aki ha nem ért valamit, akkor sértődötten, duzzogva kell ülnie. Ennek megfelelően viselkedett egész végig. Szerencsére sírni utál, és úgy gondolja, hogy sokkal jobban büntet azzal, ha nem néz a szemembe és nem mosolyog, nemnemnem, még akkor sem, ha a csodafényképezőgép van nálam, hanem ajakbiggyesztve anyeginezik, ha már ilyen megalázó dologra kényszerítettük, hogy Kocsiban kell Ülnie.

 

A középső képen látható arckifejezést szerintem bármelyik modern költő megirigyelhetné. De majd rájön a Zoárdfülű, hogy az ülőkocsi jó.

Időközben viszont rájöttem, hogy a tíz és fél hónap azt jelenti, hogy mindjárt egy éves a gyerek, vagyis szülinap, és bár ilyesfajta ünnepségből azért lesz még egy idén (szeptemberben, amikor meg kellett volna születnie), de ez a hivatalos, ezért szeretnék neki valami elsőszülinapos tortát gyártani. Mármint egy felnőtteset is, mert konkrétan babafogyasztásra majd összeütök valamit sütőtökből és almából, kis babapiskótával, de nekünk meg szeretnék valami brownie-tésztásat vékony, de kiadós csokoládékrémmel, amit viszont kék marcipánnal borítanék, és ezzel kicsit körülményesen bár, de elérkeztem a kérdésemhez, miszerint hol lehet kék marcipánt kapni nagy tételben, és hogy kell tortára tenni? Mármint ilyen marcipán for dummies eligazításra lenne szükségem, lépésről lépésre, mert kézügyességem van ugyan, de a tepsit csak hússütésre szoktam használni, szóval kell-e melegíteni, meg nyújtani kell-e, vagy vágni, mitől marad a tortán, ilyenekre lennék kíváncsi, ha esetleg valami cukrászféle is olvas.

25 thoughts on “255. fejezet – kúszás kifejtve, ülőkocsi, torta

 1. A kék marcipán whereaboutjairól nem tudok sokat, ha látok, szólok.
  Egyébként úgy működik, hogy simán kicsit összenyomkodod kézzel, és kinyújtod mintha tészta lenne. Ha nem akarod, hogy odaragadjon mindenfelé, akkor két sütőpapír között kell nyújtani.
  A torta tetejére meg kis krémet kell kenni, vékonyan, ráborítod, és akkor az odaragad. Remélem, érthető voltam. 🙂

  • oké, akkor ez alapján felmerült bennem még egy kérdés, hogy ha kerek tortát csinálok, akkor egyben rakjam-e rá a kinyújtott marcipánt, nyomkodjam az oldalához, és akkor rálapul, vagy vágjak ki külön egy téglalapot körbe, és egy kört a tetejére?

  • szerintem nyújtsd ki nagyra és borítsd rá a tetejére, nyomkodd az oldalához aztán a felesleget vágd le 🙂
   mi az a nagy tétel, amire vágysz kék marcipánból?

   szamos? neki szokott lenni színes marcipánja, most a kékre pont nem esküszöm, de próba-szerencse.

   ja és békáson a meki mögött van egy békáskft nevű hely (nem kapok tőlük pénzt esküszöm:)), ahova “utcáról” is be lehet menni, mondjuk egy telefont előtte megér, hogy színes marcipánjuk is van-e vagy csak fehér – mert az bztos van és pont fele annyiba kerül, mint a szamosé a szamos boltban.

  • Fővámtér, Vásárcsarnok, alagsor Ázsia Bt.. 25 féle színű marcipán van egyszeres és háromszorosban is.
   Ne vedd meg, ha keménynek, száradtnak érzed. A kezedben melegítsd egy kicsit, mint a gyurmát. A cukrászok porcukros deszkán nyújtják ki. 1 nagy kört kell a torta tetejére tenned és 5 centiméterenként simítsd le a torta oldalára. Ne maradjon levegő alatta. A felesleget éles késsel vágd le.

  • Ha egyszer, véletlenül, lenne annyi időm, és neked meg pont akkor lenne valami halaszthatatlan dolgod, és éppen senki más nem érne rá, nem lenne elérhető, vagy csak simán az összes ismerősöd túl elfoglalt lenne, nem-e lehetne-e 🙂 hogy egy egy kicsit elmehessek (babysitterkedni) ezzel a morcinger képű cukipofával játszani? ( ez itt a pillarebegtetés helye)

  • marcipánhoz nem bírok hozzászólni, én is dummy vagyok, viszont a fiacskádtól kész vagyok, ezt a drámai arcot! Színjátszó szakkörbe jár (kúszik) hetente többször??? 🙂

  • hehe…Csigusz ket hetig szotlanul morcos arccal ket kezzel a karfaba kapaszkodva babakocsizott ulosen…ha kivettem dumlat nevetett, visszatettem…morcarc kapaszkodas…azota meg ki se lehet szedni belole..itthon is abban akar forogni ulni allni stb:)

  • nem hiszem el, donmuci egy hatalmasat lépett az egyedfejlődés útján, ti meg itt vacakoltok holmi nyavajás tortákkal, amiről azértse kérek képet, a mostani harmadik képet nézve viszont megértem a fogolyszöktetőket….

  • Lucia, félre ne érts, ezt nem kekeckedésből, hanem komolyan kérdezem, h szerinted mikor lesz, mikor már nem fogod számon tartani, h a Malacfülűnek mikor kellett volna születnie? Mert a fejlődés szempontjából abszolút értem a kettős rendszert, de az meglepett, h ünnepelni ugyanúgy akarod. Turul Vulkán Kiliánt úgysem fogja érdekelni később (szerintem), h mikor _kellett_ volna születnie, szóval ezért érdekel, h neked tulajdonképpen mit jelent vagy jelképez ez az egész? (Mármint az időpont, ami végülis nem úgy alakult, ahogy. Mert ha mondjuk két héttel korábban születik, akkor sem az lett volna a szülinapja, és nem is ünnepelnéd mindkét időpontot.)

  • aa: engem nem érdekel különösebben a két dátum, leszámítva, hogy az orvosféléknél be kell mondani mindkettőt, csak egyrészt szeretnék egy kicsit több ünnepet (a Mucinak június eleje és karácsony között nincs semmi), és bár mindkét nevének van vagy 6-8 névnapja, azokat kizárt, hogy megjegyezzem, a sajátom sem szokott eszembe jutni. Másrészt nekem júniusban, a fiúmnak szeptemberben van a születésnapja, és vicces lenne, ha a gyereknek mindkét hónapban lenne. Harmadrészt a szeptemberiből nem akarok nagy durranást csinálni, csak legyen valami, ami megszépíti neki az iskolakezdést, negyedrészt viszont simán lehet, hogy mindig elfelejtem majd, mint a fiúmmal az évfordulónkat, meg az összes többi jeles dátumot is.

  • Mm-hez hasonlóan én is ajánlom a békáskft nevű helyet. Minden éttermekben használatos dolgot (kaja, csomagolás, ízesítők, stb) féláron lehet kapni, kis- és nagykerben is. És tök jó fejek.

   Ja, és ha arra jártok netán, tudok még egy helyet a Szentendrei túloldalán, ahol szívesen látnak Titeket egy kis kerti csúszásmászásra és lekvártörésre :-)). Mert milyen ciki már, hogy valószínűleg csütörtökön megint én járok arra (majd csörr előtte időben), és Ti azóta se!

  • Kathy, gyere nyugodtan, csütörtökön itthon vagyunk, aztán egyszer majd megpróbálom rávenni a fiúmat, hogy menjünk el arra, még a szülinap előtt 🙂

  • és az elképzelhetetlen, hogy azért ilyen kuka a kisember, mert ANNYIRA figyel az új világra, ami az ülőkocsiból elétárul, hogy mással már nem tud foglalkozni? ugyanis mi is itt tartunk most, nagyjából 1 hete járunk “ülve” a játszótérre hintázni, és az oda-visszaúton egy árva hangot se hallani (csak a kamillázás megy), de én ezt annak tudtam be, hogy szivacs-üzemmód van, gyűjtjük az infókat.

  • iditta, ez most speciel nem az volt, van a nagyszemű-bámulós pofavágása is, de ilyet, szájbiggyesztéssel csak akkor szokott csinálni, ha olyan kaját adok neki, ami nem kell, vagy hiába szól ötödszörre is, hogy ez rossz, akkor is tornáztatja a terapeutája, vagy fáradt, és nem hagyjuk aludni. nála az is a sértődöttség jele, ha nem néz ránk semmi áron 🙂

  • aa: a kérdésnek nyilván addig van jelentősége ameddig úgymond utoléri a valós életkora szerinti, de időre született gyerekek fejlődési státuszát. Magyarul ameddig “kinövi” az idő előtti születés handikeppjét.
   Én ezt nem tudom mikor van, vagy mikor lesz, de azt látom, hogy -mint ahogy semmi értékelhető oka nem volt a Don sokkal korábbi megszületésének, úgy már nem látszik semmi igazán értékelhető hátránya sem ennek a három hónap méhen belüliség hiányának. De persze ez a látszat, amit fényképeken és az igazán gondos anyai tájékoztatáson átjön nekünk, laikusoknak.
   Én nagyon várom azt a posztot, amikor lucia majd csak annyit ír, hogy Don mai napi státusza megfelel a valós életkora szerinti elvártnak. Nemsokára eljön már ez is.:)

  • Sokáig nem volt az Ázsiában tisztességes marcipán, csak alibi darab, amit szerintem soha senki nem vett meg.
   Hosszas unszolásra lett február elejétől normális készlet.
   Az irodájuk bejárata mellett van.

  • bluemoon: igen, én is úgy értettem, hogy mikortól nem lesz már “fontos”, hogy mikor kellett volna a Donnak születnie. orvosi szempontból is, meg érzelmileg is. bennünk, akik luciát olvassuk (bennem legalábbis) van egy kicsit irreális (irreális abban az értelemben, h a többség nem is ismeri őket) vágy, h Zoárdot minél hamarabb egészségesnek lássuk. és mikor lucia a kettős időszámításról ír, az olyan mementó-szerű. de lényegtelen amúgy, csak egy felesleges kérdés volt. 🙂

  • aa: ja, bluemoon jól írta, egyébként meg már rendes kort lehetne számolni, ha nem lenne a köcsög hipotónia, mert szellemileg ott tart, de most, hogy tud kúszni, állítólag seperc kimozogja. ha nincs baj, akkor egyéves korra szokták utolérni magukat, de iskoláskor felé már egyébként is annyira mindegy az a pár hónap 🙂

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s