250. fejezet – Muci tíz hónapos

Megint hónapforduló, megint beszámoló. A Don tíz hónapos lett, korrigáltan hét.

Hossza: 72 centi.

Súlya: egyezzünk ki nettó 7600 grammban, egy hete 4 dl tápszer után pucéran volt kereken 8 kiló.

Fogak: március idusa a fogakról szólt itt nálunk, pontosabban arról az egyről, amit nagy ovációval köszöntöttünk, tetszik, megtartjuk. Mostanra akkora, mint egy rizsszem, és ma vettem is az egyfogúnak egy babafogkefe-készletet. Az aktuális darabvége nem sörtés, hanem recézett gumi, hogy szokja a dolgot. Tudtaeön rovatunkban megemlíteném, hogy kisbabáknak nem szabad fluoros fogkrémmel mosni a fogát, mert ők még lenyelik, és fluoridózis (fluoridosisra lehet rákeresni) áldozatává válhatnak, ami azt jelenti, hogy csúnya, világosfehér (másnál barna) foltok jelennek meg a végleges fogakon. Amikor Muci hároméves unokanővérét felvilágosítottam erről, akkor végső érvként azzal tromfolt le, hogy de az anyukája megengedte, hogy lenyelje a fogkrémet, és ezzel belém is fojtotta a szót, mert anyukákkal én nem vitatkozom a távollétükben. Azt is lehet egyébként, mármint lenyeletni, csak akkor fluormenteset kell venni.

Evés: a gyermek egyik percről a másikra (szó szerint) megtanult kanállal enni, azóta eszik kanállal is. Ha valami nagyon savanyú, vagy ízetlen, akkor rakok bele neki egy kis gyümölcs- vagy nádcukrot, de alapvetően inkább a natúr dolgokat nyomja, párolva, sütve, a zöldség-gyümölcs-csirke-rizs vonalon. Ja, meg ma kapott babáknak szánt babapiskótát, attól kevésbé féltem, mint a kenyértől, mert kevésbé morzsálódik.

Beszéd: releváns helyzetekben azt mondja, nem, nekem egyébként azt szokta kántálni, ha valami kisebb problémája van, hogy mememememe, az apjának meg hogy bebebebebe, meg tud egy csomó hangot. Ha felizgatja magát, akkor csücsörít és fújtat, majd elégedetten elvigyorodik. Vannak szavai, amikről nem tudjuk, hogy mit jelentenek. A hároméves unokanővére egyébként megkérdezte, hogy hogyan fogjuk hívni a Danit, amikor nagy lesz, mert szerinte őneki valami más volt a neve, amikor még kicsi volt (a szülei ugyanúgy szólították, mint most). Ez nagyon kísérteties volt, mert nagyon határozottan állította, mindenesetre a Donnak egyelőre még fogalma sincsen arról, hogy ő Dani, vagy hogy mi meg apa és anya vagyunk, mert ezeket nem szoktuk előtte emlegetni, csak azt tudja, hogy nem.

Nagymozgás: áttörő előrelépésről nem számolhatok be, karban-hátban még mindig hipotón a kölyökképű, csak olyanok vannak, hogy lábtámasszal már kúszik (ha lejtőt csinálok neki a kitámasztott gyúródeszkára tett polifoammal, akkor rémülten kapaszkodik, és nagyokat pislog), meg kenguruban már nem feszíti hátra a karjait és a nyakát (ez jellegzetes hipotón tünet, úgy könnyebben meg lehet feszíteni a hátizmokat), hanem az egyik kezével belém kapaszkodik, a másikkal a szimpatikus dolgokat szedi le a polcokról a boltban. Egyébként lehet, hogy én is hipotón vagyok, mert alig bírom már el, vagy lehet, hogy a ruhában-pelenkában-bekajálva 9-10 kiló már meghaladja a képességeimet. Keresünk új eszközt a baba hordozására, lehetőleg valami hátizsákfélét, mert elöl már zavaróan sok helyet foglal.

Finommozgás: semmi különösen új nincsen, gombokat nyomgat, egyik kezéből átvesz a másikba dolgokat, egyik tárggyal ütögeti a másikat, de a cumiját az istennek nem hajlandó megfogni, azt szerintem rangján alulinak tartja, hogy a saját kezével egyen, mint az állatok. Minden mást viszont megfog, és a szájába gyömöszöl.

Alvás: továbbra is este nyolc-kilenctől reggel nyolc-kilencig nyomja, de mostanában reggel hat körül felébred, kurjongat, hasrafordul, én lemegyek dagadt szemmel, és visszafordítom, majd alszunk tovább.

Betegségek: semmi, amikor a foga kijött, akkor is csak annyi extra tünete volt, hogy ok nélkül röhincsélt, csak a köcsög ekcémára kell figyelni, mert túlmelegben és víz után, ha nem kenem be, akkor előjön. Ugyanazokon a helyeken. Viszont az ekcéma óta felvette azt a szokást, hogy ha ingerült, frusztrált, vagy álmos, akkor a homlokát vakarja fontoskodva. Olyankor nagyon édes.

Összegezve, a március a Fog, a Kanál és a Nem hónapja volt, ez így nem is kevés, maradjanak velünk.

14 thoughts on “250. fejezet – Muci tíz hónapos

 1. szia, ekkora sulyu gyerkocot mar nem kenyelmes es egeszseges elol hordozni. jo alternativa lehet szamodra a mei tai vagy valamilyen csatos hordozo, amit lehet hatra is kotni. ajanlom figyelmedbe a http://www.mamami.hu forumot 🙂 ott szivesen segitenek es latnak el tanaccsal 🙂

  • Szia!
   Ha a 8 kilós Dont még elől tudod cipelni kenguruban, akkor tuti nem vagy hipoton! 🙂
   Én 6 kilónál feladtam a kengurukkal folytatott kilátástalan küzdelmet és beruháztam egy Ergo babahordozóba. Nagyon tudom ajánlani! A párodnak is tetszeni fog, mert olyan túrahátizsák-szerű. Elöl/háton/csípőn is lehet vele hordozni és végtelenül egyszerű használni. A súlypontja pedig sokkal jobb, mint a túra hátihordozóké, a kengurukról nem is beszélve.
   Én imádom, meg a csemetéim is.
   Lelőhely itt: http://www.happy-baby.hu/index.php?cPath=142&osCsid=
   De a Vaterán, Teszveszen is érdemes időnként körülnézni, a múltkor 10000-ért volt vadiúj.
   A Manduca is hasonló, meg a Liliputi is gyárt valami hasonlót itthon:
   http://www.liliputi.hu/index.php?m=product&a=productList&catId=13
   A mamamis csapat egyébként tényleg nagyon profi. Ha jól tudom, van egy klubjuk is, ahol ki is tudod próbálni a különböző hordozókat, kendőket, mei-tait, hogy megtalálhasd a nektek legmegfelelőbb hordozóeszközt.
   Érdemes őket olvasgatni, mert van egy csomó jó tippjük a kiegészítőkkel kapcsolatban is.

  • Lucia, az ERGO-t én is ajánlom. Az ára kicsit borsos, 25 ezer körül van, mi a Vaterán jutottunk hozzá 20-ért. Azt mondják, 6 kg felett már csak háton lenne szabad hurcolni a kölkeket, mert tönkrevágja a gerincedet az előlhordozás.
   Szóval vettünk egy ilyet, és Gabit ebben viszem fel a padlásra, ha a dagadt ruhát nem tudom másra hagyni (3 szintes lakás-egy átok), elvan benne, bár arra vigyázni kell, hogy mit ragad meg és ránt le a kis mancsaival a környező polcokról, amíg én teregetek. Őszintén szólva még nem mertem hosszabb sétára indulni vele, mert most jött el az a korszak, hogy már nincs jól el sem a babakocsiban, sem a hordozóban, nagy a mozgásigénye. Viszont kiránduláskor jól lehet kombinálni a kocsit/hordozót, hogy változatosabb legyen neki is. Ja igen, és hát ne felejtsük el, hogy jön a nyár, és biztosan nagyon hangulatos lesz összeizzadni kint a 40 fokban a gyerekkel, de azért én nem fogom sűrűn kihasználni ezt a lehetőséget 🙂

  • Na látom másoktól már jöttek a tippek 🙂 Én annak idején a német gyártmány manduca-t neztem ki, csak 2 gyerekre nekünk necces finanszírozni (eléggé utánaolvastam a témának, ergo-nál sokaknak jobban tetszik, árban kb. egyformák?), kekpanda oldalán megtalálod. Mi végülis a liliputis hátihordozózót vettük, ennek koppintása lehet, eddig még nem volt bajunk vele, kényelmes, sportos, rá tudom imádkozni a férjemre (a kötözős mei-tai-t biztos, hogy nem sikerülne, pedig olcsóbb és lehet, hogy tényleg testhezálóbban használható). Én a 10 kg-os Matyit még előlről is bírom vele, jobb lenne már háton, de zavar, hogy nem látom helyén-e a sapkája és hasonló fontos dolgok miatt:) Kíváncsi leszek mi mellett döntesz, a kengurunál bármelyik csak jobb lehet!

  • gyerekhordozó: mindenképpen valami olyasmi kellene, ami merev falú, és a földön vagy akárhol bele lehet rakni a gyereket, utána felveszem a hátamra, és annyi. néztem ezeket a mei taios, kendős videókat, és a mucival ezt nem lehet megcsinálni, ő nem az a fajta, aki tűri, hogy csak úgy felvegyék, és úgy marad, hanem akkor rögtön elkezd forgolódni, mászni, vetődéseket kísérel meg, lemegy hídba, és úgy általában aktívkodik 🙂 meg összebújni sem szeret, a kenguru azért volt neki jó, mert abban a fél kezével úgy kapaszkodik, hogy közben eltolja magát tőlem, így is mindig melege van, egy szál semmiben is. a kendőben fél pillanat alatt kétségbeesik. na meg én is bénakacsa vagyok a kendőzéshez, nem bírom addig megtartani a gyereket, amyg felkötöm.

  • lucia: az a nagy gond az olyan “leállítom a földre és beleteszem”-divájszokkal, hogy azok ilyen merev cuccok, nagy kiterjedésűek, és már rögtön plusz teher a gyerek mellé. Meg ami sokkal nagyobb gond: a súlypont. minél inkább közelebb van a gyerek, annál jobban közelebb a súlypontja a tiedhez, és ezért könnyebb, és kevésbé megterhelő cipelni őket, míg egy ilyen csöveshátizsák-szerű cucc még jobban eltartja, és a plusz súly mellé még ezzel a súlyponteltolódással is számolni kell.
   Ok, a kendőt felejtsd el, de a mei-tai szerintem direkt felhasználóbarát. Icergő-mocorgó gyerek meg kábé három alkalom után rájön hogy ez jó dolog, és onnantól nincs ellenkezés.
   De a legegyszerűbb: kölcsönözz egy mei-tai-t, és próbáld ki, aztán eldöntöd hogy bejön-e vagy sem, és akkor utána még mindig vehetsz csővázas hátizsákot ha akarsz 🙂

  • csatlakozom az előttem szólóhoz, egy próbát megér! egyébként minden kisgyerek forgolódik, mászik, vetődik, míg rá nem jön, hogy ez jó, nagyon jó! (egy-két próba és az ember belejön, én is kötöttem úgy fel a gyereket, hogy jé, de furcsán húzza a hátamat, és tényleg, sikerült megcserélnem a pántokat, viszont így is fogta a kicsit!)
   na jó nem ömlengek, próbáld ki!

  • Lucia:
   Nóra icereg-ficereg, ráadásul 11 hósan kezdtem csak hordozni….. Az első alkalmakkor mindenképpen előre kötöttem, hogy lássam, tetszik-e neki, bírja-e és én, és hát ugye a megkötés, stb.
   Aztán hátra is felvettem, ülésből ügyesen, illetve még kicsit béna volt, de sikerült, ki nem esett a kölök, és baromira élvezte. Az én “meg nem állós” gyerekem ha elfárad nem az ágyat mutogatja, hanem hozza a meitai-t maga után, vagy mutogatja.
   Hidd el megéri, egy hét próba alatt kiderül!

  • A hátihordozóba (Vaude hiperszuper) betettük a gyereket és sokkal, de sokkal nehezebbnek érezte a párom, mint az Ergoban! Hátrébb kerül a súlypont, nem kényelmes.
   Az Ergo, mei-tai háti felvételénél az a legegyszerűbb, ha előtte egy hétig azt játszod a Donnal, h. a két kezénél fogva lógatod a hátadon és így sétáltok a házban paciügetéssel. Imádni fogja! Innen már csak egy ugrás az, h. az előzőleg a derekadra/csípődre kötött hordozóeszközt felcsapod a hátán és megkötöd/becsatolod elől.
   (Én még mindig az Ergo mellett érvelnék azzal, h. a mei-tai-al ellentétben az csípőre terhel, így ergonómikusabb és kényelmesebb. Igaz mei-tai-om még nem volt, tehát azzal konkrét tapasztalatom nincs.)
   Az ellen, h. hátul nem látod, két dolgot lehet tenni:
   – sminktükör az övtáskában (ha hátul hordozol mindenképpen kell övtáska az iratoknak, cserepelusnak, kulcsnak, pénztárcának. Lehetőleg túraverziósat vegyél, aminél van palackháló a cumisüvegnek, ill. jó esetben kettő, akkor még a te vized is befér)
   – speckó csat a sapka megkötőjére (olyan rugós, amit a kabátok aljába szotak tenni a behúzógumira), azt nem tudja bontani, mint a masnikat, így a sapesz biztosan a helyén marad.
   Attól meg ne tarts, h. nem fogja szeretni! Onnan fentről sokkal érdekesebb a világ, mint a babakocsiból.
   A fiam is üvöltött az elején, h. mi ez a dolog, ami őt mozgásában súlyosan korlátozza, aztán két séta alatt rájött, h. ez nagyon jó.

  • Jajjj, ha nekem 2 eleven kölyköt sikerül beügyeskednem ilyenbe, ha nagyon muszáj, akár segítség nélkül is – na nem egyszerre, ahhoz varázslat kellene, akkor neked is menni fog egy Mucival :)) Viccen kívül, tényleg szeretik, a lányomat altatni is bevált nátha és extra hisztik idején (ez nagy szó!!). Sőt a közös nagykádas fürdések előtti időkben az egyéni fürdetéseknél is bevetettem az éppen nem pancsoló, és amúgy rendszerint üvőltő gyermek nyugalomban tartásához.
   A vázas hordozókhoz csak annyi megfigyelés, hogy 99 %-ban a papák használják, akárcsak 5 kg-nál nagyobb súlyú gyereknél a kengurut is, nem véletlen! 😀
   Tudtommal a Manduca-t a kekpanda mintaboltban ingyen-bérmentve ki lehet próbálni.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s