215. fejezet – állapotjelentés

Este igyekszem fényképeset is, most csak egy gyors hófordulós.

Muci valósan 8 hónapos, korrigáltan 5 hónapos, és hálistennek, ez lesz az utolsó olyan hónap, hogy az egyik kora innen, a másik túl van a félévesen, mert ez nagyon bezavar nekem (a fél évesség sok szempontból fordulópontnak számít, és sose tudom, mennyinek számoljam őt).

Méretek: Mucit tegnap a védőnő kaja előtt, kaka és torna után 7 kilónak, illetve 70 centinek mérte, és fogalmam sincs, hogy mennyinek kellene lennie, de megdicsérte (a havi hízás ugyan csak olyan 400g, de most már lassan féléven túlinak lehet számolni, és akkor lelassulhat a hízása).

Alvás:
éjszaka a megszokott 12 órák, napközben két evés között olyan egy órák.

Evés:
olyan napi 1 l tápszer, esetleg kicsit több, és ma reggel állította fel az egy alkalomra elfogyasztott legnagyobb mennyiség rekordját 4 dl tápszerrel. A hozzátáplálás ellen berzenkedik újabban,ha megeszi, akkor olyan 2 dl-t eszik. Kap alap zöldségeket & gyümölcsöt, illetve csirkehúst. Megnyalhat mindent, amit kinézett magának, eddig a kedvence a bacon és a baracklekvár, mustártól sír. Csak tőlem hajlandó a szokásos mennyiségeit elfogyasztani, a személyzet többi tagjával inkább játszik.

Fogak: nuku, csak nyál ezerrel, meg az ínnyel harapdálás.

Egészségügy: a fiúm is panaszkodott múlt héten a hasára, szóval valószínűleg mégis elkaptunk valami gyomorbajt, Muci ezt annyival megúszta, hogy szerdán kétszer kakált a napi egy helyett, kedélyében és hőmérsékletében egyéb változás nem állt be. Eddig ez volt a legsúlyosabb betegsége, meg persze a köcsög ekcéma, ami ellen kétóránként kenem az arcfelületét, ez segít is, engem viszont kicsit aggaszt, hogy ez csak tüneti kezelés.

Finommozgás: egyik kezéből a másikba átvesz dolgokat, most éppen itt fekszik mellettem, és az előbb meglátta a cumiját, megfogta, és különböző irányokból megpróbálta a szájába tömködni, harmadikra sikerült is ráharapnia a latexre. Tegnap meg többször megvakarta a homlokom, és az apja is jelezte, hogy neki is, ami azért végtelenül cuki, mert ugye az ekcémától Mucinak a homloka viszket, erre megvakarja a miénket is, hogy nekünk is jó legyen, annak ellenére, hogy én gonosz módon nem hagyom, hogy magát kaparássza.

Nagymozgás:
forog minden oldalra, mint a motolla, és ha nagyon akar, akkor olyan egy métert képes vergődni a kívánt irányba (esetleg egy másikba), hogy milyen módszerrel, az rejtély, mert kúszni úgy próbál, hogy hasonfekve felemeli a fejét, illetve mind a négy végtagját, és nagyjából mellúszó mozdulatokat végez. Erről szoktam beszélgetni vele, hogy így nem fog menni, de egyelőre nem hisz nekem.

Beszéd, hangok: nagy dumás, kész történeteket képes előadni, különösen, ha odébb vagyunk egy szobával, olyankor hallgatjuk, ahogy változatos hangkészlettel, komolyan hangsúlyozva magyaráz a csacsinak, és halkan röhögünk. Ha valakinek (apjának, anyjának, a zsiráfnak, a néninek a közértben) mondani akar valamit, akkor utánaszól, hogy he. Ha éhes, a száját nyalogatja, és mutogat rá. Meg mindent kommentál, ha fel akarom emelni, akkor nagyokat nyög együttérzésében, ha levetkőztetem, akkor vigyorogva, vá-vá-vázva didereg, ha fejen áthúzós ruhadarabbal közelítek, akkor még mielőtt hozzáérnék, fuldoklós hangokat ad, illetve köhög (szintén vigyorogva).

Mit szeret: Muci szereti a hosszú, tengerparti sétákat, és a meghitt beszélgetésket a kandalló tüze mellett. Muci szereti, ha öltöztetik, ha vetkőztetik, ha pelenkázzák, ha etetik, ha puszilgatják, ha fejjel lefelé lógatják, és ha nézik, ami nagy szerencse, mert az ideje nagy része ezekkel telik. Muci továbbá különösen szeret az apjával játszani, mert akkor lehetősége nyílik a fejjel lefelé lógásra, a magasban repülésre, illetve arra, hogy úgy menjen le a lépcsőn, hogy az apja a kezénél fogva lógatja maga előtt, asszem, most az a kedvence. Velem azt szereti játszani, hogy idefektetem mellém az ágyba, ő az oldalára fordul, hogy felém legyen arccal, és mindkét kezével kurkászik engem, simogat, markolászik, kaparászik elmélyülten, amit én kábé öt percig bírok dolgozva, utána én is felé fordulok, és puszilgatni kezdem. Szereti továbbá, ha mindenféle nénik körbeállják, és azt mondogatják, hogy milyen aranyos baba.

Amit nem szeret: ha a dévényen már ezerszer szólt, hogy ez így tök jó, barátkozni meg játszani, de nyomogatni azért nem kéne, és ennek ellenére tovább nyomogatják. Ha már majdnem odaadom neki a tápszert, de akkor várnia kell még egy kicsit, mert rakok bele még vasat is. Ha már nagyon álmos, de nem tud aludni, mert muszáj még játszani, meg hasra fordulni. A mustárt.

Szóval egyelőre kívánni sem lehetne jobb babát, imádjuk, büszkék vagyunk rá, soha jobb dolog nem történt velünk, mint ez a gyerek.

28 thoughts on “215. fejezet – állapotjelentés

 1. Én nagyon vártam volna egy képet a 8 hónapos malacról! Amint büszkén mellúszik a szőnyegen! Légyszi!

  Ez a 4 deci nem gyenge. A nagyobb fiam egyszer szopizott 320-at, de utána folyt orrán-száján. Bár akkor még csak 3-4 hónapos lehetett… most viszont 4 éves lesz, de most sem tud 4 decit meginni egyszerre.
  Malac egy csoda!

  • kriszti, mi is értetlenül állunk a Muciság előtt, egyszer csak ellenállhatatlan késztetést éreztünk, hogy így kezdjük nevezni, majd jön a következő neve is biztos.

  • Lucia, ne reménykedjetek, az a név marad meg stabilan, amit a legkevésbé akartatok, én el se mondom, hogy hívjuk Pömpöllért itthon :-))))

   Donmuci nagyon ügyes és okos, főleg az interaktív rész tetszett a műfuldoklással 😀

  • Chipie, de mondd el, hadd ne csak én legyek ilyen a fejemben. amúgy mostanában vagy háromszor szembesültem azzal a helyzettel, hogy nem tudok kommentelni a blogodba (csak a bloghusok?), úgyhogy szerintem légy szíves ezentúl a bejegyzéseid után idecsekkolni az enyéimbe, hátha reagáltam rájuk valamit. 🙂

  • csetten, maltofert kap napi öt cseppet, ez vényköteles, és elvben koraszülötteknek 3-5 hónapig ajánlják, de nekünk azt mondták, szedje egy éves koráig, túladagolni nem nagyon lehet (mármint lehet, csak nem lesz tőle vastúltöltése vagy mérgezése). egyébként aránylag sok és jól felszívódó vas van a céklában és a brokkoliban, meg egyéb sötétzöld zöldségekben.

  • Lucia, ja, azt hiszem csak a regisztráltak tudnak kommentelni a bloghun, de lehet hogy nálam is van valami gebasz, mert az előbb az én kommentemet azzal utasította vissza a rendszer, hogy spamnek minősül, és mivel nem írtam bele semmi spamszerűt, lehet hogy vmi vírus van a gépemen, pedig tele vagyunk vírusirtókkal, na mindegy.
   Abszolút nem vagytok kirívó eset ám :-))
   Még anno, amikor hazahoztátok a Dont a kórházból, meg akartam neked keresni azt a fényképünket, ahol a mi két fétis plüssállatunk, Vadmalac és Kutya figyelik a frissen hazahozott egyhetes alvó Pömpöllért az ágyon, még talán a beállítás is stimmelne azzal a képpel, ahol Zsiráfék nézik a Dont 🙂
   Nevekkel kapcsolatban meg tényleg mindig a legidiótább megszólítások maradnak fenn (és ezt most nem a Mucira értem :-), Pömpöllért családilag úgy szólítjuk mind a mai napig, hogy Zsenci, ami valamiféle rút mutációja a Jenő-Jenci vonalnak, aminek a hasamban növekvő még nemnélküli pár
   sejtűt neveztük viccesen, és megragadt, pedig volt azóta ezer más beceneve, ld Pömpöllér, de a Zsenci tartja magát, illetve a rendes neve, mióta óvodás. Gergő beceneve pedig esélyesen az lesz, hogy Gümi, ami onnan jön, hogy elneveztük Grübedlinek, és a Lujzi nem bírta kimondani és azt mondta rá hogy gümi, és ezen elkezdtünk röhögni, hogy na, tuti ez fog megmaradni mint név, és valóban.
   Szóval a mucival nem vagytok seholse, lesz ez még rosszabb is 😀

  • Te Chipie, ugye észrevetted, hogy Muci pont egy évvel született ‘actimel után? 🙂
   Lucia, képzeld, az enyém is 06.03., csak 2007-es. 8 hónaposan 8 hónaposan 8700 gramm, 72 centi – és ő elég sűrű babának számított (ma, egy évvel később, 10400 gramm). Szóval Muci már szerintem legalább 6.5 fél hónapos! Mozgásilag meg egyes 9 hósok is pont ennyit tesznek. Szerintem fantasztikus, amit Zoárd művel! 🙂

  • Chipie, a vadmalac/kutyás képet azért keresd majd elő légyszi, arra kíváncsi lennék 🙂 a Zsenci szerintem aranyos, de akkor most lebuktál, hogy a Géza nem is az igazi álneve a Pömpöllérnek.

   nálunk fut még a Gugli, Gugababa, Gugolvány (hangutánzók, mármint a Muci által adott hangokat utánozom vele), meg Babának is azért hívjuk, mert volt ez a beteg scifi, amiben a Baba nevű néma baba irányított mindenkit telepatikus úton.

   de amúgy meg mióta írtad a Pömpi vs. motoros sztorit, azóta a motor miatt rettegek, többször figyelmeztettem a fiúmat, hogy nem hagyhatja majd a gyereket a motor körül garázdálkodni, mert tévedhetetlenül lecsap minden fiús dologra.

  • norka, köszi 🙂

   ez tök jó, hogy egy napon stimmelnek, meg akkor jól látom, hogy muci inkább hoszú, mint széles (vannak hurkái, de rugdalózóból direkt szűkített szabásút (ehhe-ehhe) kell venni neki, különben nem találjuk benne a babát), az viszont nem semmi, hogy ezek szerint egyéves kor körül ennyire leállnak a gyarapodással, akkor nem fogok megijedni.

  • Elokerestem a fiam babanaplóját,osszehasonlításul:)
   O egy very old style baba,1983.O6.O4-es (bizony!)
   Szóval,o sem volt egy Gombóc Artúr.3,30-al szuletett,8 hónaposan 7,95kg. volt,és 70 cm.
   Viszont volt már 6 foga.
   Szerintem teljesen elegedett lehetsz Mucival,minden téren.
   A kisfiam most 186 cm,és 76 kg.Ezt csak úgy eloretekintésnek:)

  • Gratula a 8 hónaphoz, és mozgásilag bizony teljesen rendben van Zoárd Muci. Szerintem.
   Viszont ha szteroidos az a receptre felírt kence, akkor, ha lehet, ne kenjetek vele naphosszat, mert napi max. 3x 4x lenne szabad, és egy-két napnál tovább egyhuzamban nem jó. Legalábbis nekünk több doki is ezt mondta, mikor hasonló cipőben jártunk – és igyekeztunk megtartani. Ha meg nem szteroidos, akkor mindegy :-). De nálunk attól meg nem múlt el sajna, pedig sokfélét próbáltunk.
   Azt is szokta mondani dokinéni, hogy a tej-alapú cuccok (akár a tápszer), vagy a füstölt dolgok (pl bacon) is okozhatják az ekcémát. Milyen tápszert kap a gyerök?
   Kathy

  • kathy: szteroidosat semmiképpen nem akarok adni neki, az is csak tüneti kezelés lenne úgyis, szóval ha ettől nem múlik, akkor homeopata. most egy sima zsírosító testápolót kap, amit a gyerekorvos írt fel, de ez sajnos nagyon hamar felszívódik, úgyhogy kenem mellé neogranormonnal is, és most sokkal jobb a bőre, mint egy hete.

   bacont egyelőre csak egy nyalintásnyit kapott 🙂 tejterméket meg csak a HA tápszer formájában. amikor kijött az ekcéma, minden hozzátáplálással leálltam, de csak rosszabb lett, és valószínűleg a csapvíztől van neki is, mint nekem.

  • Mi is igy kezdtük. Határozottan tiltakoztam mindenféle szteroid ellen. Dokinéni nem volt erőszakos, amúgy is nagyon jó fej. És hasonlóak az elvei a mieinkhez, szerencsénkre. Viszont szteroid-ügyben az én érvemmel vágott vissza: azt mondta, hogy a szteroidos gyógyszertári kencével valószínűleg 1-2x kell bekenni, és nyom nélkül elmúlik az ekcéma. (Így is lett, hónapokra elmúlt.) Viszont azt is mondta, hogy ha nem kezeljük, és netán rossz esetben elfertőződik, akkor jöhet az antibiotikum-kúra meg más hasonló nyalánkságok. Azzal győzött meg, hogy egy kis rossz szteroid jobb, mint egy elhúzódó fertőzés… A homeokban meg sajnos nem hiszek, mert amíg terhes vagy szoptatós voltam (már nem, képzeld – hujjuju), és valami bajom volt, rengeteg pénzt elvertem ilyen izékre. Soha egyik sem hatott, pedig eleinte még hittem is bennuk. Ráadásul szakértőtől kértem tanácsot. No, azóta nem. 😉

   Remélem, hogy Nektek műkodni fog a kence. Ha meg tényleg a víz, akkor nemtom’ mi a megoldás. Fürödni kell időnként… Van az a víztisztító berendezés, amit más az ivóvízhez szokott felszerelni a konyhai csap mellé – gondolom láttál már ilyet. Biztos felszerelhető az a kádra is, csak hát nem egy olcsó mulatság. De megérheti – biztos olcsóbb, mint egy egész életen át ekcémáskodni és mindenféle kencéket vásárolni folyton… Létezik ilyen “nagyban” is?
   Kathy

  • hát, egyelőre serencsére hatnak a krémek, csak sajnos folyamatosan kenni kell.

   a homeót csak azért mondtam, mert nekem egyszer pár éve csak az vitte le az ekcémámat, amit a szteroid sem, ráadásul nem is kenni kellett, hanem szedni, és már hónapok óta szenvedtem a bőrömmel. pedig én sem hiszek benne. 🙂

   asszem, most szerzek ilyen klórszűrőt, az nem olyan drága, ha viszont a kemény víz a bajunk, akkor csak a leendő házban lesz gép rá.

   jöttök tavasszal cesky krumlovba? valamikor menni szeretnénk, mindkét gyerekkel.

  • csetten, hát kérdezz rá, de ha elég rózsaszín a talpa, akkor nagy gond nem lehet. a muci kap még D-vitamint (vigantol olajat) naponta, meg K-vitamint (konakion) hetente, de ezt tápszeres babáknak nem szokták adni, rá is kérdezek majd, hogy kell-e még, az elején csak annyit mondtak, hogy egy éves koráig szedje.

  • Namost direkt elővettem a koragyerekem “gyermek-egészségügyi kiskönyv”-ét és megnéztem, hogy 8 hónaposan 7180 gr és 68 cm volt, ugyancsak 3 hónappal korábban jött. Anyatejes volt eddig, itt kezdtem a hozzátáplálást. Szóval szerintem MuciDon méretei tutik. És ő sem néz ki koraszülöttnek.

  • Lucia, ez a köcsög ekcéma lányomnál is kijött 1-2 hónapja (pedig már 16 hós). Most átolvastam az ekcémás kommenteket és mekem is az a sanda gyanúm, hogy a víz az oka. Említetted a klór szűrőt ill. egyéb gépet. Úgy tűnt jártas vagy a témában, megkérhetnélek, hogy ajánlj honlapot?! Nagyon köszi előre is.

  • ritucci, a napokban szabadítottam rá a fiúmat a témára, hogy találja meg a legjobb ár/érték arányt, gondolom, pár napon belül jelentést tesz, majd beszámolok, mit mondott. amúgy a kemény víz is lehet a ludas állítólag, most azt próbálom, hogy egy hétig babavízzel “főzök” a babára, és nem fürdik, csak fenékügyileg, kíváncsi vagyok, lesz-e változás.

  • A babavíznek még nem sikerült teljesen utánakutatnom, de a Jana babavíz és a sima Jana ugyanolyan összetétel, csak az utóbbit fel kell forralni és olcsóbb. A szentkirályi szénsavmentesnek az összetétele a Jana babavízhez elég hasonló, csak a natrium több kicsit, max nem sózunk 🙂 Nálunk ez mindegy volt mondjuk főzésügyileg, mert forralt csapvíz mellett is elmúlt az ekcéma 2-3 kenegetés után, már csak fenntartó linolázás van.
   Az öblítőszer elhagyását vagy ecettel öblítést nem ajánlották még?

  • Köszi, sammy, ez a vizes infó segít. én is úgy tudom, hogy a klór nagy része forralással is elmúlik a gyermekből, de az ekcéma akkor is marad, ha csak tápszert kap, akármilyen tápszert, és a vízre külsőleg is érzékeny, úgyhogy más tippem nincs. Az öblítőszer elhagyását próbáltam, de semmi változás, ráadásul a testén nincs is semmi, csak a homlokán, meg a bal füle tövében.

   azért most belegondoltam, hogy mi lenne, ha két ilyen babát kéne kenegetni, és kicsit elfelhősödött a homlokom, még szerencse, hogy nálatok nem volt olyan durva 🙂

  • Hát én is hálát adok, hogy eddig úgy néz ki ennyivel megúsztuk és csak a leányzón jött ki (úgy nézem csak neki volt olyan szerencséje, hogy bőr tekintetében tőlem örökölt, imádni fogja szegény, hogy rákvörösre ég és sose barnul le), főleg örülök, hogy kajára nem allergiás. Egyébként ezeket a tubusokat és kencéket úgy elrakni, hogy kéznél is legyen, de a gyerek ne férjen hozzá táplálkozási vagy pipiskedési célzattal és úgy rákenni, hogy ne a nyelvén kössön ki az egész, kész tudomány 😦
   Közben a férjem küldte nekem ezt a linket, “ennyit erről” felkiálltással, mert én is zuhanyszűrőre pályáztam, csak még nem láttunk olyat, ami lakótelepi vízcsap megoldásra is alkalmazható lenne, anélkül, hogy derékba törne az egész. http://index.hu/gazdasag/blog/2009/02/06/3_millios_birsag_az_ivoviztisztitot_forgalmazo_cegnek/

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s