183. fejezet – félévértékelő

Jeles dátumok vannak most, a Don ma fél éves, és ma van négy hónapja, hogy hazahoztuk az intézményből, tegnap volt korrigált három hónapos, és tegnap volt egy éve, hogy megfogant.

Szóval ezalatt a négy hónap alatt, amit itthon töltött, hízott pontosan négy kilót, mert most 6,20. Mondjuk ebbő nagyjából kettőt a hazaérkezése utáni első hónapban szedett magára (most már nem mérem, hogy mennyit eszik, úgyhogy tegnap eszembe jutott, hogy legalább azt megnézem, havi szinten hízik-e eleget, aha, csakhogy a kívánatos hízás mértéke életkoronként változik és a születésihez kell viszonyítani, én meg csak két dolgot nem tudok, az egyik a születési súlya, a másik az életkora ebben a viszonylatban). Mindenesetre nem tűnik alultápláltnak, de a cherokee rugikon kívül minden reménytelenül széles rá.

Azt hiszem, így hat hónap után kijelenthetem, hogy a Don nagyon jó gyerek. Sírni szinte soha nem sír (na jó, pelenkázás után, kaja előtt van egy sor üvöltözés, hogy tudjam mihez tartani magam, de az negligálható), viszont rengeteget vigyorog. Az egyik kedvenc játéka az, hogy Nézik A Babát. Múltkor a fiúm bevitte a munkahelyére, ott elkezdte nézni, ettől a Malac teljesen extázisba esett, és félórán keresztül röhincsélt, ráadásul ez a kísérlet bármikor, bárhol megismételhető. Még a kajás bőgést is felfüggeszti pár másodpercre, ha rávigyorognak, és visszamosolyog. Időnként gurgulázva kacag, de csak ha valami nagyon vicces (meg néha álmában).

Másik kedvenc dolga a fürdés, főleg mióta beadtam a derekam, és vettem neki újszülött-szűkítőt. Rettenetesen élvezi, hogy csapkodhat, amennyit akar, és nem megy az orrába a víz, meg felnyomja magát hídba (a vízben ugye könnyebb), ilyenek.

És elkezdte mindig nézni, hogy én mit szólok a dolgokhoz, a kádban például folyamatosan az arcomat figyeli, miközben csapkod, de egyéb ismeretlen, vagy veszélyesnek tűnő helyeken is. Ha valahol jól érzi magát, csak időnként pillant rám, de mindig látótávolságban kell legyek.

Enni a szokásosat eszi, tápszer (Beba HA 2), sütőtök, krumpli, alma, körte, igazából ehetne többfélét is, csak nekem gondom van az új dolgok elfogadásával, azért a cékla kap majd egy lehetőséget. A védőnő a lelkemre kötötte, hogy rendes kaját csak kanálból adjak neki, de azt nem szereti, és szerintem korrigált három hónaposan hadd ne kelljen még kanállal szenvednie, majd megtanulja, ha itt az ideje, vagy eszik egész életében kézzel, bánom is én. Egyelőre főzelékes cumiból megy a sütőtök, abban profi.

És érdeklik a játékok, odanyúlni-megfogni-magához húzni egyelőre még csak a textilneműket szokta, de a dévényen imádja bökdösni például a macifejű, szétszedhető, billegtethető, csörgős izét, ami tipikusan az a borzasztó ronda, mesterséges küllemű műanyag játék, amitől engem a víz is kiver, de a Don akarata az első, úgyhogy felkutattam és beszereztem neki karácsonyra. Remélem, addig nem dönt úgy, hogy a hülye maci miatt kell dévényezni, és látni sem bírja. Na, lényeg, hogy minden tetszik neki, ami színes és hangokat ad, vagy nagy fehér falfelület, de a kedvenc még mindig az elefántos ágytakaró.

Ha már dévény, nagy hümmögés után közölte velünk hétfőn a terapeuta, hogy mostantól elég hetente egyszer mennünk, mert a malac jól halad, a korrigálthoz képest előbbre van. De kell még járni, mert laza. Szóval most abból állnak a fizikai képességei, hogy felkönyököl, nagyjából tetszőleges ideig úgy marad, illetve igény esetén ebből a hátára fordul. A feladat az, hogy hanyattból is tudjon hasra, de egyelőre nem érti, amikor tuszkolom az oldalára (a terapeuta szerint minimálisat segítsek, és ő is tegyen bele valamit), hanem azt hiszi, ez egy újfajta babamasszázs, és kéjesen nyögdécselve vigyorog.

Az éjszakát este f8-tól legalább reggel 6-ig átalussza, de tegnap meg ma például csak nyolckor keltett, nem is feküdtünk már vissza. Napközben csak szunyókál néha ott, ahol éppen van, nincs időhöz kötött alvása.

Ja, és a legjobb a végére: tegnap nagyon büszke voltam a Donra, mert végre Rosszalkodott. Először azt hittem, véletlenül esett ki a cumi a bölcsőből, de harmadszorra gyanút fogtam, különös tekintettel arra, hogy a fekmagasság körül van vagy tíz centi teli deszka, meg felette is rácsok, úgyhogy megfigyeltem az aktust, és a Malac valóban szándékosan tornázza kívülre a cumiját. Ez azt jelenti, hogy tud fogni, céljai vannak, szándéka, kész terve a jövőre nézve, bízik bennem, hogy mindig odamegyek visszaadni a cumit, és nem tejbetök. Jó nálam, na.

18 thoughts on “183. fejezet – félévértékelő

 1. Boldog fülinapot! Majdnem napra pontosan egyforma fickóink vannak. Amiénk nov 28-án készült, juni 3O-án született, vagyis öt hónapos és egy hetes. Majd találkoznak valamelyik fesztiválon, bizti:)
  akkor már mi vén nyanyák leszünk.

  • Az én kisöcsém 3 hónapos (nem korrigáltan, rendes időre született 🙂 de lazán eszi az édeset kiskanálból… Sokat fáj a hasa és arra kapott ilyen édes folyékony nyalogatnivaló gyógyszert, azt adja neki anya mokkáskanállal, és imádja. Olyan édesen cuppog a kanállal és leszopogatja róla… Bár persze gondolom etetni nem lenne egyszerű mokkáskanállal 🙂

  • A Rosszalkodás egyre izgalmasabb (és viccesebb) lesz, pl. mikor azon kapod, hogy a szomszéd lány hátközépig érő haját vagdossa a kert végében stikában. Vagy kanállal kieszi a kakaóport a dobozából, aztán visszateszi a kanalat a fiókba, eltüntetni a nyomokat. Vagy összegyűjt egy befőttesüvegnyi szöcskét, megfigyelni, aztán akkor találod meg őket, amikor már félig felették egymást. (True stories.)

  • kiskanál: mi az első napoktól kezdve kiskanálból adjuk a kötelező vitaminokat meg abból adtunk édeskömény teát is, amikor azt hittük, hogy az majd segít a pukikon, gond nélkül eszik kanálból tényleg a legelejétől kezdve
   alvás: biztos, hogy nincs rendszer a napközbeni szunyókálásokban? kb 1 hónapja fedeztem fel, hogy az addig “napközben csak random alszik egy kicsit ahol épp van” igazából szigorú rendszer szerint zajlik: a (bármikori) ébredéstől számított 2 óra múlva alszik el és pontosan fél órát alszik a most 3,5 hónapos babánk (fogantatása azonos Zoárdéval), tehát az éjszakai kb 12 óra alvás után napközben 3*0,5 óra telik még ezzel a borzasztóan unalmas tevékenységgel.

  • iditta: hát vannak vitaminok, amiket a malac is kanálból kap, azt érti, de kanálból enni három falatnál többet az hülyeség, akkor elkezd köpködni. és etetéskor egyedül vagyok a kis gyenge izomtónusúmmal, kanálból meg nem lehet fekve, meg a törölgetéshez is kéne harmadik kéz, na olyankor pláne kihasználja a kiszolgáltatott helyzetemet.

   a szunyókálás meg hozzám igazodik, ha látom, hogy nagyon unja magát, és elkezdi a nyikorgó ajtó hangját utánozni, akkor nyomok a szájába egy cumit, attól tíz perc alatt elalszik egy olyan húsz percre. de a nyikorgás nem időhöz van igazítva, hanem tényleg unja már a szőnyegeket.

  • Boldog félszülinapot Zorcsibébi!
   Én is cumisüvegből nyomattam a gyerekbe a sütőtökös és egyéb tápokat, sőt, a mai napig abból issza a rízstejet (tejallergiás, és a gyógytápot utálja, ezért iszik rízstejet, off). A darabos kaját kézzel eszi, de nagyon szeret a kanállal játszani:-)) A vitaminokat meg beleöntöm a teába…amit ugye cumisüvegből kap….Igaza van a védőnőnek, nem így kellene….:-))dehát na… a Zorcsi pedig bármit megérdemel a világon, mert nincs még egy ilyen jól alvó gyerek a világon, én legalábbis nem ismerek egyet sem:-) Jófej gyerek!

  • etessen kanalbol, akinek ket anyja, ha esetleg barki megjegyzest tenne, jo ez tulzas, de majd ha ul az a gyerek mar stabilabban, majd eszi akkor kanallal a sutototokos pepet (es cekla melle vedd mar be a brokkolit a listara, van benne jo sok vas, meg egyen zoldszinu cuccot is, meg imadjak, meg jol kezelheto, es ha nigella akarsz lenni meg az edeskomenyt is beteszed a sorba, az is menos)

  • Szia, kikukkantok rídonliból – a kezdetektől olvaslak – nekem van egy 15 és fél hónaposom, és kb. másfél hónapja kezdett el kanállal enni. Addig meg akár fejen is állhattam, akkor sem, csakis cumisüveg. A dokinő azt mondta ne izguljak, elég ha 2 éves kora után tud enni kanállal. Megnyugodtam. Erre elkezdett kanalazni. Úgyhogy ne erőltesd, ha akar, majd úgyis fog kanalazni eleget. Na az már más tészta, hogy enyémgyerek villával tökéletesen eszik kb.3 hónapja, de ez még a jövő zenéje. Rídonli vissza. ;o)

  • Van egy rendkívül egyszerű, ámde gusztustalan állagú és színű trutymó receptem, ami ezerrel bejött a Csibének: magozott mirelit meggyet pároltam és főtt krumplival összeturmixoltam. Eleinte hígan, aztán sűrűbben kapta, ezerrel tömte. A védőnőmtől kaptam a receptet, szerinte mirelit gyümölcsöt ehet ekkora gyerek, csak konzervgyümit nem. Én imádtam elkészíteni, mert rém egyszerű és a Csibe imádta nyelni (kanálból, de nagyon gyorsan tudtam ám adagolni, mert különben balhé volt). Barátnőm gyereke utálta.

  • Boldog felediket a kis gyengeizomtónusúnak! Habár innen egész jó izomtónusúnak látszik! Eléggé meg tudnám én is gyiklalni a kis édes testszerkezetét! (Mondjuk ezt a korigált dolgot még mindig nem értem. Vagyis értem, h máshogy számolják a kora babák hónapjait, de mi alapján? Gondolom ezt már vhol leírtad, csak én nem figyeltem. Ha nagyon fáraszt a téma, akkor nem kell századszorra is elmagyarázni!) De a lényeg a lényeg : ÉLJEN A DON!!!!!!

  • Boldog felediket a NyusziZsiráfMalacnak!
   A rosszalkodásról meg annyit: én is a cumival kezdtem, hajigáltam jobbra-balra, szegény anyám többször is idegbajt kapott tőlem. Lesz itt még szappanevés is, meg pénznyelés(szó szerint és ne lepődj meg, ha az asztalról egy 10 forintos tűnik el, a gyerekből meg százas jön ki, ők tudnak még efféle trükköket, csak mi felnőttek vagyunk bénák).

  • Boldog feledik szülinapot Zorcsinak! 🙂
   kajatipp tőlem: ha jársz piacon, esetleg el tudsz csípni néniknél még csicsókát. Az én legnagyobban simán párolva imádta!!! Valamint érdemes megpróbálkozni paszternákkal is, mert édesebb mint a fehérrépa és nem olyan fás! És hadd fogyasszon abból a Zoárd bármit amiből jól esik neki 😉 M

  • Egy felest a boldognak! vagy…Boldog felest…Boldog fél éves szülinapot és egyéb évfordulókat Zoárd Kilián! 🙂 ígyjótalán 😀
   Fiamdárga nem nagyon tudott ülni sokáig, de nem is erőltettem, ha kanállal akartam etetni, letakartam az autós bébihordozót jó alaposan körben, mosható türcsikkel meg textilpékkel (pelusokkal), belekötöttem a kismuncogóm, feltámasztottam félig ülő helyzetbe a kanapén hordistul, kapott a nyaka köré is egy adag előkét 😀 meg a keze ügyébe egy-egy rázókát (hogy ne a megkomponált körbevédő textileket rángassa a fejére le) és mehetett a menet 🙂 persze mivel az elején folyékonyabb volt a főzeléknél a halmazállapot, gyakran én ettem le a gyerekem a nagy remegő kezeimnek hála és nem ő pöfögte szét a hamit 😀 amúgy elég egyszer kacarászni a köpködésén, utána már rendszeresen csinálja :DD Előre az új ízekre, a céklától az alsótáji színskála új ágait ismerheted majd meg nála 😀 tarkakaka variációk egy napra 🙂

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s