297. fejezet – a muci ügyes, én meg nem értem a homeopátiát

A Don az elmúlt két napot az én munkaügyeimből kifolyólag nagyrészt a fiúm anyukájánál töltötte röhincséléssel, azt hiszem, mindketten kimulatták magukat. Nagyokat játszottak meg sétáltak, és amikor megérkeztem, akkor például az erkélyen vártak, a malacfülű kurjongatása ott visszhangzott az utcában, azt hittem, elolvadok (a szomszédoktól meg ezúton is elnézést).

Mondjuk mindkét este halál fáradt volt, de ez érthető, ha buli van, akkor egy egyéves nem lesz hajlandó mennyiséget aludni. Estére viszont úgy felpörgött, hogy sírdogált evés előtt, és egyszer le is kellett mennem hozzá visszafektetni és visszaadni a cumiját (a Don eddigi élettörténetében példátlan eset). Ma viszont gyakorlatilag végigaludta a napot, az evések körül egy-egy órát játszott, egyébként viszont a fészkében szuszogott (megint nőtt egy adagot, mert már egyértelműen be kell hajlítania a lábát a mózesben, de lehetetlen megmérni a sajtkukacot. Esetleg majd hozzámérem a polifoam széléhez, és azt lecentizem, vagy valami).

(A nyűgösségről jut eszembe, én nem értem ezt, hogy most, amikor a csapból is az folyik, hogy a gyerekeknek csak biót és hordozzuk természetes módon magunkra kötve, akkor ugyanabból a csapból miért folyik, hogy csecsemőknek adjunk ilyen meg olyan homeopátiás szereket mindenfélére? Most vagy az van, hogy a homeopátia humbug, és csak placebóilag hat, vagy pedig pszichoaktív szerekről van szó (különösen a Sedatif pc, Osanit, stb). Az nem érv, hogy természetes és növényekből van, a marihuána sokkal természetesebb és növényből van, illetve az se okoz hozzászokást vagy bármi rosszat hosszú távon, mégsem adnám a gyereknek divatból sem. Vagyis igen, ha nagy fájdalmai lennének, vagy önveszélyes rohamai, akkor sokkal előbb adnék neki orvosi marihuánát, mint a bevizsgálatlan homeopátiás készítményeket. A gyógyszeripar ugyanis parasztvakításnak tartja a homeopátiát, ami azzal jár, hogy a hp szerek hatását senki sem ellenőrzi (az nem tűnik nekem túl tudományosnak, hogy "a visszajelzések alapján nincs vele gond"), márpedig ha tényleg működnek valamilyen módon, akkor az lenne az alap, hogy mielőtt marokszámra dobálják a csecsemők után, legalább néznének utána a hosszútávú következményeinek a klasszikus módszerekkel. Persze lehet, hogy csak én nem értek valamit, mondjuk azt, hogy azok a cukorgolyócskák valójában lélektani anyanyugtatók).

Na de visszatérve a kismajomra, igazi kis örömgyerek továbbra is. Nevetgél, ha talál valami új vagy elfeledett dolgot a padlón, huncutkodik, és mindig hangos kurjongatással jelzi, ha éppen rosszalkodik (túl közel megy a lépcsőhöz, vagy feltérdel a kövön), hogy azért meg tudjam menteni, ha bajba kerülne. Kedvenc tevékenysége a fiúm nyakában való lovaglás, olyankor cseppet sem fél, hanem fülég érő szájjal kapaszkodik a fiúm hajában, aki szorgalmasan galoppozik, közben meg a kurtalábú röhögve pattog a nyakában (természetesen ISO szabványos kézi fogással tartja őt az apukája, és a durvább részeknél kaszkadőr helyettesíti a Dont).

Ma egyébként hozzátáplálásilag kapott egy darab sajtot meg egy fél sárgabarackot marokba, mert szeretném, ha próbálgatna magától enni. A pépes ételekkel egyelőre az a gondja, hogy minden újfajta kaját (és rövid az emlékezete) úgy tesz magáévá, hogy először ujjal megbökdösi, nem harap-e, majd az egyik kezébe veszi, és a másikkal simogatja, illetve fordítva, és csak utána nyalja meg, ami a májas brokkolipép esetében eléggé gusztustalanul néz ki, szilárd kajával viszont szimplán csak cuki. A sajtra fintorgott, de azért szorgalmasan körberágta, a barackot meg kiszopogatta a héjából (és közben nyakig barackos lett, mert egy nap alatt megtanulta levenni az ikeás merev előkét, de sebaj). Holnap bébirépa és csirke (főzve, nem neki kell elkapnia) lesz az áldozat, stay tuned.

72 thoughts on “297. fejezet – a muci ügyes, én meg nem értem a homeopátiát

  • Jahaj, most borítékolom, hogy a homeós-borostyánnyakláncos kismama szekció seperc alatt a torkodnak ugrik, mert meg mered kérdőjelezni a gyengéd és ezoterikus (vagy mifene) gyógyítási módszereket! Keress fedezéket! 🙂

  • alie: ennyit szerintem soha nem akartam megtudni a homeopátiáról 🙂 különösen szimpatikus a berlini fal oldatának emléke, mint ősi, természetes gyógymód 🙂

  • kicsit én is aggódtam, hogy mire lesz időm kommentelni, az ökozombik elözönlik a kerületet és vad dolgokat hordanak össze…

   A homeopátia humbug, publikus vizsgálatok, kutatások hiánya, ellenőrizhetetlen eredmények, kimutathatatlan hatások, néha képes a homeopátiás “szer” a kontroll-placebo hatása alatt teljesíteni.

   Arról nem is beszélve, hogy a hp saját magáról mondja, hogy nincs hatóanyaga (na jó szinte) ennek ellenére működik.

   Mindezt halkan írom, mert a nejem egy homeopátiás nemtommit eszik ha meg van fázva, én meg nem szólok, mert felnőtt, csak nem lesz baja a tejcukortól. De a gyerek nem kap.

   Nekem az nem gyógyszer amit rázogatással “aktiválni” kell beszedés előtt, én az ilyet séróból nem vagyok képes elfogadni.

   Na el is megyek a gyerekkel a zöldségeshez.

  • Homeorol csak annyit: hugomnak allergiara bevalt, lanyomnak fogzasra es mindenfele kohogos-taknyos-torokfajos nyavajara szinten. A fiamnak szart nem ert a fogara ugyanaz a szer, a fejet verdeste a parkettaba, es okollel utotte a matracat ebredeskor, annyira kivolt, amikor a metszoi kibujtak (azota meg nem jott uj foga); nekem szinten nem hasznalt eddig egyik bogyo sem semmire, amit probaltam. Szoval valoszinuleg alkati kerdes, mi valik be – de igy van ez a hagyomanyos gyogyszerekkel is. Egyebkent meg ha betegek a gyerekek, de nem kell antibiotikum, en szivem szerint maradok a jo oreg herbarias szereknel (szerencsere a doktor nenink is kultivalja ezeket), azokrol a teakrol/olajokrol/egyebekrol legalabb mar van nehany evszazados tapasztalat. Persze szigoruan ellenorzott forrasbol kell ezeket is beszerezni. 🙂

   Volt errol egy jo cikk a National Geographicban: http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=12590

  • Annyira ellenszenves vizionálni a bunkó vad hordákat, akik majd támadni fognak, ezzel igazolni előzetes beszólásunkat. Mintha bárkit kényszerítettek volna valaha, hogy ilyen szert szedjen. A “lélektani anyanyugtató” szerepet meg nem becsülném alá. Aki nevelt valaha gyereket, az pontosan tudja, hogy ez olykor megoldja az egész problémát.

  • én kíváncsi voltam erre a cuccra, amikor divatba jött, de még idejében láttam egy filmet amiben a gyógyszerész(?) miután elkészítette, erőteljesen hozzáütögette a kapszulát egy bibliához, mivel attól lesz tuti hatásos a szer! nem hülyéskedek, tényleg…..

  • A homeopátiás szerek – főleg magasabb potenciában, C12 felett – már nem tartalmaznak az eredeti anyagból egyetlen részecskét sem a hígítás miatt, így káros hatásuk sem lehet. Az, hogy kinek használ és kinek nem, tényleg alkati kérdés, nagyon sok olyan hosszú ideje fennálló, nagyon kellemetlen krónikus betegség van, amit egy jól kiválasztott alkati szer fél-egy éven belül megold. Akut esetben általában azért nem szokott használni, mert nem jól adagolják, a gyógyszerészek által ajánlott háromszor öt golyó akut esetben egészen biztosan nem hat, más adagolás szükséges. Nem szeretnék viszont ökohordának látszani, úgyhogy itt be is rekesztem magam :-).

  • Tudod, ha már hónapok óta nem alszol rendesen, vagy a gyerek napok óta bömböl a fogzástól, akkor gyakorlatilag a szárított tehénszart is kipróbálnád, csak hogy enyhítsd a problémát. 😀 Ismersz, én nem vagyok az az elvakult öko-bio-ezoterikus anyuka, de első körben én is inkább adok homeós bogyót, mint fájdalomcsillapítót vagy köptetőt, vagy bármi hagyományos értelemben vett gyógyszert… Aztán van, amikor bejön, és van, amikor egyáltalán nem.

  • Benenn: na de ez a “lélektani anyanyugtató” megint csak a 22-es csapdája. Vagy az van, hogy hiszek abban, hogy hat a szer, akkor meg hiszek abban is, hogy lehetnek mellékhatásai, elvégre a hp gyógyszerek esetében ezeket senki nem vizsgálja, vagy abban hiszek, hogy nincs semmi hatása, akkor meg nem nyugszom meg tőle.

  • Sudve: ja, tudom, amikor tejet gyártani akartam elkeseredetten, akkor én is beszedtem a nemtommit háromszor egy nap öt golyót, még mentolmentes fogkrémet is vettem, meg minden, ha tudok imádkozni, akkor valószínűleg azt is megtettem volna. De a kölökbe inkább rakok olyan cuccot, aminek az élettani hatásait bevizsgálták (ne bántódj meg, szerintem a homeopátiás szerek semmit nem csinálnak, szóval nem ártanak a gyereknek, csak akkor meg minek).

  • Benenn: igen, és “több szar” van benne, mint a tiszta vörösborban, mégis inkább joghurtot adok a gyereknek, mint vörösbort. pedig attól tökre lenyugodna.

  • Szerintem nem az a lényeg, hogy lehet-e észérvekkel vitatkozni róla, hanem hogy minek. Miért kellene egymást meggyőzni? A nyugtatós választ nem értem, miért akarnád lenyugtatni a gyereket? Fájdalmat vagy lázat csillapítani érdemes (most mindegy, hogy homeopátiással-e), hiszen az nyilván nem jó a kis fogzósnak, hogy szenved. De lenyugtatni?!?

  • Benenn, hát ez az, hogy én sem értem (mármint azt értem, hogy ha belehergeli magát egy gyerek a hisztibe folyamatosan, az senkinek se jó, csak a gyógyszerezését nem). Amit a bejegyzésben is megemlítettem, a Sedatif pc, az, mint a neve is mutatja, “nyugtató”, szintúgy, mint a Viburcol kúp (a védőnőnk nagy nyomást gyakorol rám hp ügyben, azért vagyok ilyen tájékozott), az osanitról meg hol azt írják, hogy a fogzási fájdalmat, hol azt, hogy a fogzási nyugtalanságot csillapítja.

  • w: a NG cikkében gyógynövény(készítmény)ekről van szó, ha jól látom (csak átfutottam), az más tészta, azokban van hatóanyag.
   meow: bocs, de ha nincs benne hatóanyag, akkor nem mindegy, hogyan adagolják?

  • Ebben nem mernék állást foglalni. Nagyon-nagyon nyugodt gyerekkel áldott meg a sors. DE láttam már kifejezetten, és mindig nyűgös gyereket, nem tudom én hogy bírnám. Szerintem könnyű ezekről a dolgokról úgy ítélkezni, hogy nem (ha jól látom téged sem) érint a dolog.

  • pont azt akartam mondani, mint gollum, h. homeopátiás szerek nem egyenlő gyógynövénykészítmények.

   (lucia, a védőnőd tudja is, hogy placebót ajánl, vagy tényleg hisz a hatásukban?)

  • Benenn: én tényleg nem értelek. az előbb azt írtad, hogy nem érted, miért kellene nyugtatózni egy babát, én meg végig azt írtam, hogy megértem, ha egy nyűgösebb gyerek szülei mindent elkövetnek, hogy ne legyen nyűgös, de _ha_ már gyógyszerhez kell nyúlni, akkor _én_ valami bevizsgált, szabályozott szerhez nyúlnék, nem olyanhoz, amiben ki tudja mi van vagy nincs.

  • RO-ból: a homeopátiás készítményeket Mo-on az OGYI törzskönyvezi, az a hatóság, amelyik a hagyományos gyógyszereket és a gyógyhatású készítményeket is. azaz, a készítménynek kell lennie hatásosságot, relatív ártalmatlanságot és minőséget bizonyító dokumentációjának – melyeket követelményeit komoly EU irányelvek írják elő.
   a klinikai vizsgálatok egy része olyan, hogy a delikvens nem tudja, mit kapott (homeós bogyó vs. placebo) – és a két csoport eredményeinek szignifikánsan különböznie kell ahhoz, hogy konkrét hatást igazoljon.
   summa summarum: valamit tudnia kell ezeknek a homeós bogyóknak, ha annyi komoly hatóság foglalkozik vele és gyakorlatilag csupasz statisztikai adatok alapján hatásosnak véli és engedélyezi.

   p.s.: gyakorló anyaként én is bevetettem, de azon felül, hogy a gyerekek imádták, nem sok hatását véltem felfedezni.

  • Gollum: a homeopátia azon az elven alapul, hogy ezen szerek nem konkrét hatóanyagot tartalmaznak, hanem bizonyos információt (ha kvantumosan jobban tetszik: rezgést), energiát, melyre a szervezetnek szüksége van. Épp ezért az adagolás sem lehet mechanikus, háromszor-öt, hanem az adott betegséghez, tünetekhez kell igazítani. Akut problémánál (magas láz, heveny tünetek) akár tíz percenként, de mondjuk óránként-kétóránként illik egy-egy kanállal adni a vízben feloldott bogyóból, mert így az információt folyamatosan kapja a szervezet, míg mondjuk egy alkati szert elég két hetente egyszer beadni.
   Jelzem: a homeopátiás szereket több, mint 200 évvel ezelőtt találták ki, tehát aki arra hivatkozik, hogy a sima gyógynövények azért jobbak, mert azokat évszázadok óta használják, öngólt lő :-).

  • Én azt írtam, nem értem te miért nyugtatóznád a saját gyerekedet (elbeszéléseid alapján nem tűnik az elviselhetetlenségig nyűgösnek). Viszont megértem, hogy akinek nem ilyen könnyű gyerek jutott, miért vet be mindent, amiről feltételezi, hogy ha nem is használ, de biztosan nem árt. És legalább tett valamit. Ha viszont ennyire félsz a potenciális ártalmaktól, tényleg nem értem miért adsz Danone-t a gyerekednek, arról aztán a reklámon kívül senki nem állítja, hogy egészséges.

  • meow: azt hogyan akadályozzák meg a homeopátiás szerek elkészítésénél, hogy olyan információ ne kerüljön bele, amire esetleg nincs szüksége a szervezetnek vagy árt neki? mert ha mondjuk egy molekulányi xy hatóanyag + egy kis rázás jót tesz, mi a garancia arra, hogy egy molekulányi brutális méreg nem kerül-e bele? 🙂

   (és a szmájli helyett most nyugodtan ide lehet képzelni kevésbé finomkodó emotikont is ám.)

  • Benenn, ne keverjük már a pszichoaktív szereket a táplálékkal 🙂 a Danone joghurtban (ezt ma már annyiszor leírtuk, hogy szerintem indirekt reklámnak minősül) nincs semmi olyan, amiről ne tudnám, micsoda, és amit ne adnék a gyereknek magában is, ha úgy hozná a sors (na jó, hínárral még kivonat formájában sem szoktam etetni, de csak azért, mert nem tartunk itthon), viszont van benne olyasmi, amit intravénásan is kapott már, meg olyasmi is, amit bele kellett imádkoznom naponta kétszer, amikor kicsi volt.

  • Hát, öööö, akkor ne adj a gyerekednek homeopátiás szert. :))) Azért ezen nem bírnék vérremenő vitát folytatni. Csak nem értem, miért kellene hinni ezekben a szerekben. Amikor terhes voltam, nem volt más lehetőségem az allergiámat kezelni, és hihetetlenül jól hatott. A terhességgel-szüléssel kapcsolatos szerek meg egyáltalán nem. A gyerek hőemelkedését levitte az általad említett kúp, de a másik homeopátiás szer nem segített a fogfájásán.
   Én sem értem miért, én alapból egy iszonyatosan szorongó, minden rosszat és veszélyt elképzelő ember vagyok, de a gyerek kapcsán annyira nem tudok aggódni semmin. Ő tökéletes. :))) És nem lesz baja sosem.

  • Nem, a sima gyógynövények nem azért jobbak, mert régebben használják őket mint a homeós cuccokat, hanem azért, mert azokban van hatóanyag + objektív vizsgálatokkal bizonyítható, hogy jók-e valamire, mindez azonban nem mondható el sajna a homeopátiáról. Ilyenkor jön a folyadékban elhelyezett rezgés (tényleg a bogyóban hogy marad meg ez a vízzel közvetített rezgés?), és az, hogy azért mert nem bizonyítható, még működhet, hiszen a világegyetemben működik egy csomó erő, amit mi még nem értünk, és innentől viszont már tényleg csak hit kérdése az egész.

  • Én már csak mosolygok, Mucinak bármit adsz, amit tudod a szíven mélyén, hogy nem kéne, akkor már előre védekezel, elég gyakran ki és beszólogatsz mintegy provokálva, várva, hogy valaki ugorjon a provokációnak, és lám, figyelem, mindig bejön :))) Roppant mód élvezem, és szórakoztat.

  • azért helyesbítenék, amiről tudom, hogy nem kéne, azt nem adok a gyereknek, viszont tisztában vagyok vele, hogy vannak dolgok, amikre be fog szólni az animáltgifes/színesbetűs oldalakról tájékozódó olvasói réteg. és nem védekezek olyankor, csak próbálom elejét venni rengeteg sok általam értelmetlennek vélt reakciónak. 🙂

  • Tökre igaza van veronnak a provokációval. Simán megfogalmazhattad volna úgy is, hogy te miért nem adod a gyereknek és nem úgy, hogy jahaaj, nem is értem mások…. A mentségem annyi a provokációnak való bedőlésre, hogy az elmúlt hónapban te vagy a harmadik, aki ezzel jön, hogy hogy lehet ebben hinni. Én csak nem értem, hogy miért kellene hinni benne. Egyébként megfigyeléseim szerint az emberek addig tartják ostobaságnak a homeopátiát, amíg valamiért rá nem szorulnak. :)))

  • Benenn, én hol írtam arról, hogy bajom lenne azzal, mások adnak-e hp-t a gyereküknek, vagy nem? azt írtam, a csapból is ez folyik, mert a védőnő ezzel cseszeget, nem tudok úgy bemenni a telepi gyógyszertárba, hogy a gyereket meglátva ne akarnának tájékoztatni a lehetőségekről, és már nem először kapok a bejegyzésemet követően levelet arról, hogy adjak ilyen-olyan hp szereket a gyereknek, vagy legyen készenlétben, és általában ugyanazoktól, akik ragaszkodnak hozzá, hogy mei taiban hordozzam, ha tetszik neki, ha nem. de tényleg légyszi idézd a bejegyzésemből azt a részt, ahol nem egyes szám első személyben beszélek arról, hogy én mit adnék a gyereknek, és mit nem.

  • gollum, allie, ashlynn,

   nem azt allitottam, hogy a sima gyogynovenyek jobbak, mint a homeo. Az antibiotikumokkal es egyeb kemikaliakkal szemben hoztam fel oket, de ezek szerint nem fogalmaztam vilagosan. 🙂 Es azt is irtam az elejen, hogy nalunk azert volt, ami bejott. Nem hoszem, hogy egy feleves gyereknel csak pszichikai hatasa lehet egy szernek – a lanyomat tenyleg megnyugtatta fogzaskor a homeo, a fiamnak viszont nem sokat er.

  • Benenn: “az emberek addig tartják ostobaságnak a homeopátiát, amíg valamiért rá nem szorulnak”

   attól, hogy vajákos rozi nénje ráolvasással meggyógyítja a térdfájásomat adott esetben, még nem fogom empirikusan igazolt, double blind tesztnek alávetett, a 21. századi term.tud. világképbe beilleszthető gyógymódnak tartani a ráolvasást, maximum örülök neki, hogy nálam épp bevált. 🙂

  • Én adtam már a kiskorúnak Sedatif PC-t. 🙂 Kezelőorvosi javaslatra, mert én nem hiszek ugye ilyesmiben, de a sátán gyermeke valahogy fordítva van összerakva kapcsolási rajzilag, és mindenre másképp reagál, mint kellene, úgyhogy a pörgése, ami addig csak a gyalogkakukk sebességére hasonlított addig, utána már a bespeedezett gepárdéhoz közelített.
   Bár nem is lepődtem meg annyira rajta, mert szerintem az én gyerekem az egyetlen, aki a Seduxentől és Diazepamtól nem alszik el.
   (Még mielőtt jönnének a felhábordott anyai levelek: az elsőt az orvos adja, a másodikat én, roham esetén.)

  • Viv, én meg fordítva, a kávétól is bealszom, lehet, hogy én is rokonságban vagyok a sátánnal valamilyen fokon. Megint megállapítanám bölcsen, hogy nem könnyű neked, de legalább tudod egy csomó gyógyszerről, hogy mire való, ami orvosi és drogos körökben biztos emel a népszerűségeden 🙂

  • alie: ugyanazt mondjuk, csak más a konnotáció. engem nem érdekel miért (egyszerűen nincs időm mindenben elmélyülni), csak működjön. És ha igen, akkor örülök. 🙂

   Lucia: nem megbántani akartalak, úgy látszik minket két nagyon különböző dologgal csesztetnek, ezért ugrunk a témára.

   Hát, további szép estét, az enyém elaludt, muszáj most már a doktorimat írnom.

  • Természetesen imádnak.
   Ne tudd meg, mi mindent cipeltem néha táskámban, egy teljes drogközpontot elláthattam volna cuccokkal. 🙂
   (A régi lakásban a pesti szomszédnéni egyszer pont akkor kopogott be hozzám, amikor a gyereknek a dialzáló oldatába készítettem össze fecskendőbe a beadandó szereket, és ott volt a konyhapulton, közvetlenül rá lehetett látni. Utána nagyon sokáig félénken köszönt csak nekem a liftben, nem akarom tudni, mit mesélhetett a többi lakónak rólam, szerintem dílernek nézett.:D)

   Én az antibiotikumokban hiszek. Ha már adok neki valamit, akkor igenis hasson.

  • Viv, az antibiotikum nagy csoda tényleg. én egyszer megpróbáltam természetes úton kigyógyulni a bakteriális tüdőgyulladásomból (akkor anya még nem voltam, csak olyan ősleány), olyan egy hónapig húztam, utána felhívtam az üzemorvost, hogy küldjön orvosságot. A gyógyulásomat akkor is késleltette némileg, hogy a köptetőt egyszerre vettem be a köhögéscsillapítóval, mert nem tudtam elolvasni a kézírást, és csak a végén döbbentem rám, hogy esetleg az egyiket reggel, a másikat este kéne, de lényeg, hogy mire elfogytak a szerek, én is meggyógyultam. ezzel együtt a gyerek eddig több antibogyót kapott, mint én, nem szoktam beteg lenni. (esetleg még megbökdöshetted volna bizalmaskodva a szomszédnénit, és odasúghattad volna, hogy ha bármire szüksége van, bulihoz, vagy valami, csak szóljon, méltányos áraid vannak).

  • Engem ezzel kapcsolatosan csupán egy dolog “zavar”:
   Miért lesz ősanya az, aki szereti és használja pl. a hordozásnak azt a módját, mint a meitai és alkalmazza a homeopátiát?
   Egyébként igen, én is ajánlottam Mucnak anno a meitai-t, míg jobban vissza nem olvastam és megértettem, hogy egy szabálytalanul hátrafelé feszítő kisembernek bizony nem is egészséges. Tehát ezért -utólag- me culpa.
   De a homeo nem érdekel miből van, bibliám sincs, viszont használ és nem okoz gombásfertőzést adott esetben, mint az antibotikum (tudom, tudom, ez sem mindenkinél….). És igen, fogalmunk sincs a tömeges használat következtében fényre kerül(hető) mellékhatásokról, egyelőre azonban én nem vettem még észre semmilyen károsító hatását. A Sedatif a lányomat is megpörgeti és Chamomilla is, tehát nem túl pozitív tapasztalataim is vannak (fogzás könnyítésre használtam volna, illetve nagyon szerettem volna legalább két órát aludni összefüggően éjjel).

   Mégis szeretném azért kijelenteni itt azok nevében is akik használják, nem kizárólagosan és nem szemellenzősen, hogy a fanatikusságot egy legyintésnyivel ránk/rájuk húzni nem igazán tisztességes.

  • Szerintem a kéretlen tanács olyan, mint a jégcsákány: egyik füleden be, a másikon ki. :))
   Én már csak tudom 3 gyerekkel. :)) Itt nálunk Óbudán egy olyan sarlatán gyerekorvos van, hogy több csecsemőt sikerült majdnem végleg elkezelnie, mert ő csak bogyót hajlandó adni. “Anyukaénnemadokmagánakantibiotikumot!!”

  • Mona, én nem azt szoktam ősanyázni, aki mittomén, meitaiol, vagy ilyesmi, hanem aki ezt mintegy életstílus formában csinálja, mindenáron, ha törik, ha szakad. nekem is volt kendőm, szóval nem vagyok ellene, de a gyerek nem szerette, ennyi. és persze nem kötelező mindenkinek minden apró részletre emlékeznie a kölkömmel kapcsolatban, szóval lehet mindenfélét javasolni, és tudtommal te nem csináltál olyat, hogy udvariasan nemet mondok, erre elkezdesz levélben győzködni 🙂 szóval akinek nem inge, ne vegye magára.

   és mondom, felőlem mindenki olyan bogyót ad a gyerekének, amilyet akar, az enyimnek szerencsére semmilyet nem kell, de az olvasottak alapján nekem akkor is szemfényvesztésnek tűnik a homeopátia tudománya (szerintem egyébként csecsemőnek is használhat a placebo az anyán keresztül, legalábbis az enyém annyira rám van állva érzelmileg, hogy ha hirtelen elszomorodom, akkor sírni kezd egy emelettel lejjebb, meg ilyenek, de ezt nem veled kapcsolatban írom, csak eszembe jutott).

  • A gyogyszermultikkal azert nem korrekt a homeokat ellentetbe allitani, mert OK IS CEGEK, ebreszto… kurva nagy profitot termelnek par gramm hatoanyag/ev, viz, tejcukor es pofazas segitsegevel, mig a gyogyszereket elvben felfedezik, kitesztelik es legyartjak.

   amitol meg nem kell tulszedni oket, meg megvannak enenk a teruletnek is a maga problemai… de NEM rozsaszin unikorisok szarjak ezeket a bogyokat sem, es nem azert olyan dragak, mert a holdfeny nanogrammjat ennyiert adnak.

  • Végigolvastam a kommenteket, élmény volt! 🙂

   A magam részéről annyit mondanék a homeopátiáról, hogy a durván tomboló allergiámat a homeó tette rendbe. Igaz kellett hozza vagy 5-6 hónap de a tünetek mára szinte teljesen elmúltak, azok a tünetek amik előtte 1 évig szórakoztattak engem először nappal aztán a végén már éjjel is.

   Igaz én elmentem egy homeos dokihoz (aki mellesleg belgyógyász is) bemérettem a dolgot,megkaptam a nekem szóló bogyókat (amiket nem kellett rázogatni:) fizettem egy vagyont és jártam kontrollra is.

   Szóval a saját tapasztalatom azt mutatja hogy nem boszorkányság és nem ráolvasás. Mindemellett a dokinő kerekperec megmondta az egyéb dolgaimra hogy azokkal irány a doki.
   A kettő nem zárja ki egymást.

  • Anais,
   Veled ertek egyet. Ha kell az antibiotikum, kopteto, vagy akar mutet, akkor persze, hogy kell. Csak nekem az nem szimpi, amikor minden szarra azt adnak.

  • hello. egy év óta először nem bírom ki, h ne csak csöndben olvassak, mert szerintem érdemben hozzá tudok szólni… (remélem:))
   ad1. hp hatása. kvantum/rezgés/energia… azért ez nagyon nem így van, ezt az orvosi egyetemen szerzett gyógyszertan tanulmányaimra és az ott hallottakra alapozom. igenis a hp eredetileg (nyilván nem tudom ezt minden szerre kijelenteni, hogy is tehetném…) hatáson alapult, csak fordítva, mint a hagyományos gyógyszerek. ha van egy hasi görcsöm, a hagyományos gyógyszer ad rá izomrelaxánst. a hp ad rá izmot még jobban összehúzó szert, h szerinte ezáltal a a szervezet immunrendszertét, öngyógyítását felébreszti, serkenti. én nem hiszek benne, ki-ki döntse el maga
   ad2. gyógyszer és gyógyhatású készítmény és bevizsgálások. igen, mindkettőt az OGYI végzi, de van egy óriási különbség abban, h melyik féle szer engedélyeztetéséhez mit kell bizonyítani. egy gyógyszer esetében többlépcsős klinikai vizsgálatok, állatokon, embereken, “double blind”, ahogy itt írták, ha így tudományosabban hangzik, stb. ennek a célja bebizonyítani, h a gyógyszer hatásos, mire hat, valóban gyógyulnak tőle, mik a mellékhatásaik.
   ezzel szemben ha egy gyógyhatású készítmény szeretnék engedélyeztetni szintén az OGYInál, egy dolgot kell bebizonyítanom: a szer nem káros. ki-ki döntse el szintén, h miben hisz :))
   ad3. marihuána… igenis bizonyítottan vannak hosszú távú káros hatásai.. de ez már mintegy mellékes 🙂

  • Nem akartam beleszólni a vitába de irás kényszert kaptam a kommenteket olvasva:)
   A homeopatikumok nem csodaszerek, ahhoz, hogy hatásosak legyenek, alkati szert kell, hogy kapjon valaki. Alkati szert adni azt jelenti, hogy az illetőnek a saját szubjektív tünetei alapján döntik el mi az alkati szere, mert ugye mindenki másként éli meg a dolgokat, ami nekem jó az nem biztos ,hogy másnak is jó.
   Fontos tudni, hogy a homeopátia alternatív gyógymód, de a természetgyógyászati ágak közül, homeopata végzettséget csak orvosok szerezhetnek.
   A védőnő szerintem csak hallott valamit és csak okoskodik má” bocsika
   A gyógyszergyártó cégeknek mindegyiknek az az érdeke, hogy minél több gyógyszert adjanak el mert k…a nagy hasznunk van belőle legyen, az hagyományos gyógyszer vagy homeo bogyó!
   Tök fölösleges egymást győzködni, mindenkinek saját dolga, hogy mit ad és mit nem a gyerekének.
   A Muci nekem akkor is Nr 1 marad, még akkor is ha én bio-ezo-természetgyógyász anyuka vagyok és utálni fogsz:):)

  • Szia mindenki!
   Egy baj van az ilyen vitákkal: mindenki mondja a magáét, csak egy dolgot felejtetek el: ez Lucia blogja. Azt ír bele, amit akar. Amíg csak leírta a véleményét bizonyos dolgokról, többen leharapták a fejét, hogy így ne – úgy ne.
   Most, hogy már előre védekezik (ami nekem is nagyon tetszik – bevallom őszintén, jókat derülök rajta), szintén leharapjátok a fejét. Nem értem, miért kell duzzogni mindenféle dolgon, amit Lucia máshogy merészel tenni, mint ahogy a többiek helyesnek gondolják… Lucia beleszólt a TI életetekbe? Nyilván nem. Akkor most miért is ellenkeztek vele állandóan?

  • ezt az egészet képtelenség végigolvasni, de egyvalami megfogta a szememet: lucia, ha jártál volna már annak a bizonyos joghurtnak a gyárában, nem írnád le, hogy “nincs semmi olyan, amiről ne tudnám, micsoda”, mármint ha feltételezzük, hogy az egérszart pl. nem tartod egy joghurt természetes alapanyagának. adj joghurtot a gyereknek, de -kérve kérlek, ha jót akarsz neki- ne azt a gyártmányt.

  • iditta, de sajnos nincs garancia arra, hogy más joghurtgyártó komolyabban veszi (tudja venni) a tisztasági előírásokat, mint a Danone. ha semmit nem adnék a gyereknek, amit nem a saját kezemmel készítettem a kezdetektől, akkor semmit nem adnék a gyereknek 🙂 én például olyat ismerek, aki házilag csinál kecske- és juhsajtot nagy gondossággal és szeretettel, de ott is előfordul, hogy mindenféle állati végtermékkel kerül érintkezésbe az anyag, ezt elkerülni egy állatos helyen lehetetlen. marad az, hogy bíznom kell a sterilizáló eljárásokban, illetve az immunrendszerünkben, eddig nem volt baj a joghurtból.

  • Tyű! Én végigolvastam. Szerencsém van a patikussal, a dokibácsival és a védőnővel is. Patikus a 2. ajánlás után megjegyezte, hogy nekem nem ajánl, dokibácsi ír antibiotikumot ha muszáj azzal, hogy már muszáj, védőnő pedig megkérdezte,hogy mi a a véleményem a homeopátiáról és miután elmondtam nem próbálkozott vele.Természetesen örülök, hogy ha valaki szedi és használ is neki, nem próbálom lebeszélni róla. De engem se próbáljanak rábeszélni, ennyi.

  • Mellesleg mi a szent szarra kellene a Donnak bogyókat szednie? Amennyire én látom, kutya baja, alszik, eszik, tök jól fejlődik, akkor mit is jártatja a száját a védőnő??

   Parapet, lehet, hogy azt a dokinőt hagyták ott a tesómék vagy 12 éve, az ő lányukat is bogyókkal próbálta gyógyítani valami fincsi bölcsis betegségből, nem sikerült, de időben mentek más orvoshoz… Nem csodaszer, nem jó mindenre, de azért nem kell tűzrevetni a bogyókat. 🙂

  • “A védőnő szerintem csak hallott valamit és csak okoskodik má” bocsika”
   Mint a védőnőcik többsége…… Enyémet nem láttam jó ideje, őszinte legyek, nem is hiányzik! Nem szeretem én sem, ha belepoff a dolgaimba!

   “csak egy dolgot felejtetek el: ez Lucia blogja”
   Bizony nem felejtjük el, én élvezettel olvasom bármely időpontban, de mivel blog, így nyilvános és hagy minket kommentelni, időnként élünk ezzel a jogunkkal. 😀

  • meow: információt, aha. Innetől nekem ez a mágia, vudu, és tsai. közé sorolódik.
   Lehet, kissé elveszítettem a fonalat ennyi komment között, de sztem senki nem érvelt azzal, hogy a gyógynövények azért jók, mert rége(bbe)n használják őket. Nem azért, hanem – ahogy ashlynn is írta -, mert van bennük hatóanyag, és még a hatásuk is bizonyítható kísérletekkel.

  • a mi védőnőnk egy tündér, nekem nagyon sokat segített az elején, azóta is minden kérdésre válaszol, de soha nem tolakszik, a gyereket imádja és a gyerek imádja Őt. nekem emiatt kicsit fáj, h az általános vélekedés szerint a védőnő egy átok, akit minél hamarabb le kell rázni. csak szerettem volna, ha leírjuk ide azt is, hogy ezen a téren is van jó tapasztalat is, szerencsére.

  • Iditta, én szerettem a védőnőnket, csak sajnos nem találkoztam vele túl sokat.
   Lucia, gondoltam, megosztom veled: tegnap ugye itt pótoltam be az éves kommentszintemet nálad, és nézegettem a Mucis képeket és videókat, és a mindjárt 14 éves nagyfiam ideült mellém, hogy ki ez az aranyos baba, és végig kellett neki mutogatnom a kezdetektől az összeset, és megállapította, hogy a Don egy tündér, és jó fej lesz belőle, ő már most tudja, mert akinek az anyukája koponyákat rak az ablakba, és vámpíros ruhát vesz neki, az csakis menő srác lehet nagynak. 😀

  • Én ezeket a bedobozolásokat, meg szembehelyezkedéseket nem értem… Mintha lenne valami kétféle anyatípus – holott nincs. Biztosan akadnak végképp szélsőséges gondolkodású szülők, egy szűk réteg, de azért a többség középen helyezkedik el egy jó széles spektrumon. Van aki ad homeót, de nem gyűjti szelektíven a hulladékot, meg van, aki mosható pelenkát használ, de antibiotikumot is simán ad, ha kell, és a hordozó anyukák között van, aki bio-kaját ad, van, aki Danone-t, és társait, és az egyik használ golyócskákat, a másik élből elutasítja, és a többi.

  • Csak csendesen jegyezném meg, hogy aki valaha is foglalkozott TÉNYLEG komolyan homeopátiával, az nem vesz (be) komplex szereket (Sedativ, Viburcol), ezek kb. olyanok, mint amikor a Váci utcában a turistáknak magyarosch szuvenyírt árulnak – persze, emlékeztet az eredetire, csak teljesen más, és értéktelen.

  • Én személy szerint hálás vagyok a bejegyzésnek és a kommenteknek. Rávettetek, hogy magam járjak utána, mert idegesített néhány érvelés meg a “nem érdekel hogyan, csak hasson” duma. Végigolvastam a linkeket, köszönet a felvilágosításért. 🙂

  • Lucia, legközelebb nem lehetne egy homeós bejegyzést Twilight-kritikával keresztezni, just for fun? :)) Naon, naon cerizném :).

  • ha egy homeopatias keszitmeny nem mutat eredmenyt, es szörözni akar a vasarlo a fogyasztovedelemhez fordulhat. es akkor ök izekre szedik mindenfele szempontbol a keszitmenyt es ha tenyleg nem jo, leszedetik a polcrol es megbuntetik a ceget felrevezetsert, meg gondatlansagert stb.

   en amugy egy hiperaktiv autista lanyt gondozok, es ö azert kap ilyet hogy aludjon a csalad. akinek beteg gyereke van, az elobb-utobb mindent kiprobal, csak hogy jobb legyen

  • Lucia,
   szerintem ha továbbra is használod a józan paraszti eszed és az anyai ösztönöd, szerintem minden rendben lesz. de ezt te is tudod 🙂

   csak pontosítok (és azt is csak a saját hülyeségem, mint a vita kedvéért)
   – azokat a homeobogyókat lehet kvázi az ártalmatlanság bizonyításával törzskönyvezni, amelyek csak egy fajta hatóanyagot tartalmaznak és nincs rájuk írva, mire jó
   – ha komolyabb készítményeket szed az ember, aminek van terápiás javallata mint pl. a Sedativ, az hasonló eljárás alá esik, mint a normál gyógyszer.
   http://www.ogyi.hu/homeopatias_szerek/

  • Én nem használok homeopátiás szereket, és nem is tudom, hogy mi az igazság a hatékonyságukról, csak olvasgattam róla. Viszont egyben biztos vagyok, hogy nem “mamanyugtatók”. Hiába, hogy a tudomány a mai ismereteivel humbugnak titulálja, azért valami kell, hogy legyen benne, annál a természet sokkal összetettebb és csodálatosabb, hogy mindent értsünk belőle. Ez nem hit kérdése. Pedig keményen materiális vegyészanalitikusi érettségim is van. – Ugye sokszor hiányzik a nagy fene öntudatunk miatt a természet iránti alázat.
   A szülésem megkönnyítésére és egyebekre EU egyik legfejlettebb kórháza (nem privát, nem alternatív, hanem állami) homeós bogyókat írt fel. Minden kismamának. Azért a homeós bogyóknak is van legalább 100 éves múltja. Ha jól tudom. És sok olyan készítmény kapható akármilyen közvetítői lánccal, aminek nem 100, de még 10 éves hatékonyság/következményvizsgálata sincs.
   A homeopátiás orvoslás pedig az EU-ban eléggé elismert.
   Csak ennyit akartam mondani, mint kívülálló, objektíven.

  • Más: Mindenféle állati végtermékkel meg az ember gyereke naponta kapcsolatba kerül, nem csak egy játszótéren, hanem egy sima mezőn is, és bizony szájba kerül, legyen az akár egér-, akár madár-, akár hernyó-, akár bogársz@r….
   Észre sem veszi senki… Az immunrendszert meg valóban erősíti. :DDD

  • Enyhén lekéstem ezt a jó kis vitát, de nem tudom megállni hogy ne szóljak hozzá (bele).
   Hajrá, Lucia, szívemből szóltál, végre valaki! Az ősanya elnevezés nagyon találó, én a földanyát használtam eddig. Lehet hogy az igazán szélsőséges nézetű anyukák kevesen vannak, viszont elég agresszívek.
   Én a d betűs tejtermékeket a győri keksz miatt nem veszem (egyedül folytatom a bojkottot), mindenféle ajánlgatás nélkül csendben megjegyzem, hogy egyes bevásárlóközpontokban kapható joghurt-készítő gép, tejből, meg először bolti joghurt is kell hozzá, szóval azért még itt is lehetnek hiányosságok, rágcsálóürülék, stb.
   Nemrégiben olvastam a tüdőgyuszis részt a blogodban, és forgattam is a szemem rendesen 🙂

  • Sulemia: amikor tüdőgyulladásom volt, akkor nem az antibiotikum-para miatt nem mentem orvoshoz, hanem az orvosfóbiám miatt, meg igazából nem is volt háziorvosom, mert nem szoktam dokira szorulóan beteg lenni. de azután eszembe jutott az üzemorvos, mint lehetőség (mert közben dolgoztam is), és szerencsére csak annyit kérdezett, hogy sárgát köpök-e, vagy fehéret, és ez alapján megtávgyógyított (nem úgy, mint Gyurcsok, hanem küldött gyógyszert). elmenni nem nagyon tudtam volna hozzá se, mert abban az órában kaptam lumbágót a köhögéstől (most bizarre side effect ever), és ilyen furcsa pózban ültem az irodai asztalomnál, azon gondolkozva, hogy hány napig kell ott maradnom, és ki fog megpisiltetni, de azután a Flector megoldotta 🙂

  • Zsenge, három komplex hp szert szedek időnként az alkatim meg a többi, akut esetben használó egykomponensű mellé, az egyiket allergiára, a másikat fejfájásra, a harmadikat megfázásra. nagy sikerrel.

  • Ja, akkor jó. Neked még azt is elnézném, ha elvből elutasítod a gyógyszert, és izomból próbálsz meggyógyulni 🙂 Nagyon szeretem én is a blogjaidat, gondolom ezt nem gáz elismételni.
   A lumbágó helyett mellhártya-gyulladás volt a tippem.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s