221. fejezet – amúgy meg legyen már tavasz

Muciról (bár az L. azt mondta, hogy ne hívjam Mucinak, mert rajta ragad, de én konkrétan alig várom, hogy a Don egyszer majd sokára ilyen motorostalálkozóra menjen, és akkor én felhívhassam azzal, hogy Mucikám, ugye nem isztok sokat a kis barátaiddal, és vegyél fel sapkát mindenképpen, meg ne fázzon a fejecskéd, és puszit küld a zsiráf és a nyuszi is, Mucikám, szóval az isten óvjon mindenkit a sajátos humorérzékkel rendelkező szülőktől), szóval Muciról múlt héten megállapították dévényen, hogy tökre jó mozdulatokkal kúszik-mászik, csak azért nem halad, mert a háta még gyenge, arra nem gyúrtunk. Azóta gyakoroltunk, és lett is eredménye: egyrészt péntek óta tud hason aludni (nem szeretett eddig, mert a gyenge hátizomtónusa miatt fájt tőle a nyaka), másrészt ma konkrétan térdre pucsította a vonzó kis hátsóját. Határozottan ember lesz belőle.

Másrészt viszont roppant fura, hogy kábé csupa olyan adatolással találkoztam, mióta kíváncsiságból kérdezgetem, hogy 70 centihez mindenki gyereke 8 kiló körül szokott lenni, a Don meg kereken hét, és ez engem abszolút nem zavar, csak fura, mert van tokája, van kerek pocakja, le szokták dagizni, akkor most mi van? A többi gyerek még tömörebb, vagy Muci üreges belülről? Bár igazából nem siettetném azt a nyolc kilót, így is leszakad a karom.

Hozzátáplálás címszóval előkapartam egy kis, még a fogyókúrás időszakomból ott maradt kölesgolyót is a szekrény mélyéről, és jelentem, a gyermek a kölesgolyót is felvezette az ehető élelmiszereket tartalmazó listájára. És én még azt hittem, azért nem eszi a húslevest, mert az túl szilárd neki, és nem hiszi el, hogy kaja. Pedig csak felnőtt szép csendben, úgy, hogy észre se vettem.

23 thoughts on “221. fejezet – amúgy meg legyen már tavasz

 1. Ezen nagyon kellett röhögnöm, ahogy rátelefonálsz a bőrdzsekis-bakancsos Mucira a motoron :-DDD

  Amúgy meg ne küzdjetek, úgyis maradni fog a Muci, mint azt már kifejtettem. (Egyébként engem anyukám így becézett, úgyhogy szívemnek különösen kedves egy kis név ez a Muci. 🙂

  • az enyém 6 hónaposan 71 cm és 8,9 kg…és lány…és én nem látom kövérnek (jó, persze, tokás meg pocakos meg vannak sonkái), szóval szerintem sok múlik a csontok nehézségén is. viszont én sokkal jobban szeretném, ha nem lenne ilyen sózsák, mert nagyon nehéz cipelgetni…

  • Ja igen, a súly az valahogy tényleg úgy van, hogy valahogy más fajsúlyúak a gyerekek, Gergő 12 kiló nálunk 11 hónaposan, és olyan nehéz, mint a só, apja csak úgy hívja, hogy kis ólomszobrocska, Lujzi a 2,5 évével 14 kiló, azaz 2 kilóval több, mégis úgy kapja fel az ember, mint egy madárkát, és olyan kis semmicske az egész csaj, mintha üreges lenne ő is 🙂
   Lehet hogy Muci is a könnyűcsontú típus, ti is elég vékonyak vagytok, ha jól sejtem, miért is lenne a gyereketek drabálmackó? 🙂

  • ismerek egy lányt aki 18éves, és akit az anyukája mucinak hívott, és ez megtetszett vhogy a barátainak is, és ovitól kezdve minden barátja mucinak hívja, most is.

  • ez olyan érdekes. samu mindig, hmm.. “erősebb” testalkatú volt, (értsd putto baba, sonkák, hurkák, kerek, puha, cuki) és folyamatosan mentegetőznöm kellett, és mondtam, h izé, majd hamarosan megnyúlik és nem lesz ilyen dundi.
   annyira idegesített, h állandóan kapom a megjegyzéseket, hogy jééé az én gyerekem (mittomén) 3 évesen volt x kiló, smau meg már most ilyen nagy…(amúgy 1 éves kora óta egy dekát sem hízott azóta)
   a vékonyabb babák mamái elképesztően kövérnek látták és állandóan szenvedtem a beszólásaiktól. aztán lassanként kiderült, h ők meg attól borulnak ki, h az ő babájukat, meg állandóan méricskélte, szekálta a gyerekorvos, (meg a védőnő), h miértnemhíziktöbbetezagyerek????
   mindegy, h hány kiló és hány centi a baba, vagy azért csesztetnek, bár lenne kevesebb, vagy azért, hogy több.
   pedig a 4.-5. hónap után a súly/cm már alkati kérdés is, nem csak “eleget eszik vagy nem” képlet.

  • s: én szülés előtt azon drukkoltam, hogy ne legyen nagyon kövér a baba, mert akkor esetleg nem tudom majd szeretni (nem röhög), utána tényleg nem lett nagyon kövér, ahogy a képeken is látszott, na akkor már együtt izgultunk a PIC-es anyukákkal minden nap, hogy csak hízzanak a babák minél többet (a bűvös két kilós határt lépjék túl minél hamarabb), meg sikítoztunk örömünkben az első hurkáktól, és amikor az első hazavitt hónapjában duplájára hízott a muci, akkor nagyon örültem, pedig konkrétan szétfolyt 🙂 azóta meg csak azért figyelem, mert soha nem hajlandó annyit enni, amennyi a súlyához előírt alsó határ, ugyanakkor toka megvan, előírt mennyiségű combhurka megvan, úgyhogy nagyon nem aggódom, csak furcsa. de tényleg biztosan csak a csontja könnyebb, vagy mittudomén.

  • lucia, ha komolyan elkezdene aggasztani ez a súly/hossz kérdés, akkor érdemes belenézni ezekbe a táblákba, a who által kiadott mindenféle növekedési standard: http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
   Van itt minden, pl. a fiúk átlagos súlygyarapodás szórása 2 éves korig: http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf
   Én Pannánál mindig azzal nyugtatom magam, hogy benne vagyunk a szórásban, akkor meg mindegy, hogy mennyit eszik a gyerek (amúgy ő is kevesebbet eszik az előírtnál, hízni meg így is hízik).
   Don meg gyönyörű, és csoda ügyes, és egyáltalán nem tűnik éhezőnek.

  • Most itt vigyorgok magamban… 😀 Eszembe jutott, hogy a kislányomat (már 17 éves:D) anyósom egyfolytában a Picúúúúúúr névvel “illette”… Próbáltuk finoman a tudtára hozni, hogy van “rendes” neve is a gyereknek…hiába.
   Aztán ahogy nőtt a lányom, egyszercsak kijelentette anyósnak: Figyi…a másik nagyim utcájában minden kutya neve Picur. Jó lenne, ha nem így hívnál. 😀 😀 😀 Többé ez a név nem hangzott el. Mi meg apával csendesen örültünk, hogy kicsi lányunk megoldotta egy mondattal, amit nekünk évek alatt nem sikerült.
   De ez rátok nem vonatkozik… “Muci” még igen kicsi, ilyenkor szerintem még mindenki agyonbecézgeti, ráadásul még úgysem tud szólni, hogy ‘Anya, ne már… :D’

  • Anyukám egyik volt osztálytársnőjét hívta mindenki Mucinak, kb. 20 évig szomszédunk is volt. Mi a férjét csak Mucibácsinak, anyukáját Mucinagymamának, gyerekét pedig Kismucinak hívtuk.

  • Édesek ezek a kicsikori nevek! Mi a gyermekünket pici korától Kutyusnak becézzük éppen a bújós édes kedvességéből eredően. Most van egy tündéri valódi ebünk( Labrador), akinek időnként szólunk, hogy “gyere kutyuska”. Gyermekünk, aki már absz. felnőtt, kapja a fejét, hogy most kinek szólunk! Nagyokat nevetünk a helyzeten: Mi szülők a hatvan felé tartunk.

  • Kedves Chipie,

   Olyan, hogy fajsúly, még babák esetében sincs, sőt. Ha a térfogategységre vonatkozó tömegre szerettél volna utalni, akkor a helyes kifejezés a sűrűség. (SI mértékegysége a kg/köbméter, ró=m/v).

   Örülök, hogy ezt a hasznos, sőt, bátran mondhatjuk, a hétköznapokban nélkülözhetetlen kis tudásmorzsát én adhattam át. 🙂 Ugyan, ugyan, semmiség, tedd csak el 🙂

   A gyermekcombok hurkásságának nemzetközi egyezményeit még keresem a neten, de biztos vagyok benne, hogy nem hiába.

   Az én kislányomnak példuál buddhapocakja és ikszlába van, mégis szeretjük. És nem gondoljuk azt róla, hogy kövér, mert akkor magunkról is ezt kéne gondolnunk.

   Legszebb állat a lamantin, igennem?

  • Apósomnak van 6 tesója. Apóst Makkosnak, páromat Kismakkosnak, gyerekemet Minimakkosnak hívják 1-1 családi összejövetel alkalmával.

  • Nem helyes! nem azt fogod mondani, hogy
   “Mucikám, ugye nem isztok sokat a kis barátaiddal, és vegyél fel sapkát mindenképpen, meg ne fázzon a fejecskéd, és puszit küld a zsiráf és a nyuszi is, Mucikám”
   hanem azt, hogy
   “Mucikám, ugye nem isztok sok kézmeleg, szénsavmentes bambit a kis barátaiddal, és vegyél fel sapkát mindenképpen, meg ne fázzon a fejecskéd, és puszit küld a zsiráf és a nyuszi is, Mucikám”

  • Pappito, kettesem volt fizikából világéletemben, de most megvilágosodtam :-)))
   Meghálálhatom valami kis ófrancia nyelvészeti ínyencséggel? 🙂

   Hurkailag az én összes gyerekem eléggé ott van a szeren, illetve volt, mert azért jelentősen lesoványodnak, illetve megnyúlnak. A lányom pl 15 hónaposan 13 kiló volt, most 2,5 fél éves, és 14 kiló, viszont kb egy fejjel magasabb, mint 15 hónaposan, úgyhogy sokkal soványabbnak néz ki. Gergő gyerekemet viszont be éppen akarja perelni a Michelin-baba 🙂

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s