220. fejezet – tadááám

Na szóval Muci két hete semmi nemtápszert nem hajlandó megenni, amibe talán a harmadik oltás is belejátszott, viszont ma kinézte a kezemből a kenyeret, úgyhogy adtam neki egy kis darabot (légyszi-légyszi senki ne gluténezzen, mindent tudok a gluténről, amit érdemes a gluténről tudni), és nagyon ügyesen tömködte a szájába, nyalogatta, és amikor ebéd után kenyérhéjjal is eljátszottuk ugyanezt, akkor abból még "harapott" is (fogatlan íny közé szorít, cápás fejrántással lemar), utána viszont természetesen kiköpte, mint az a szájba jutott szilárd dolgoknak dukál.

Ennek most nagyon-nagyon örülök, hogy van végre kedve valamit enni, meg felismerte a kenyérről, hogy kaja (ő nem tömköd mindent a szájába), meg hogy egész hosszú időn keresztül megtartotta, és ügyesen a szájához vitte. Mondjuk mennyiségnek nem volt mennyiség, egyrészt egy babaököl már önmagában is kicsi, másrészt az adag felét-kétharmadát kiköpködte vagy szétszórta, de felcsillant előttem a remény, hogy az érettségijére esetleg nem tápszert kell neki csomagolnom. Amúgy meg kísérteties, hogy mennyire "felnőttes" az ízlése, a trutyiszerű kajáktól én is rosszul vagyok, a rendes, tisztességes ételfajtákat viszont durván kinézi a szánkból.

21 thoughts on “220. fejezet – tadááám

 1. Máshol úgy van ez a gluténnal, mint nálatok a tejjel.
  Vagyis: mint lisztérzékeny úgy tudom, hogy az én gyerekeimnek nem jó 12 hós kor előtt glutént adni, de ahol a családban nincs coeliakias, ott nem kell ennyi idő várni. (6. hónap után nyugodtan)
  Szóval szerintem ne parázz!

  • Ne aggodj, ismerosnek mondta a vedono, hogy nem baj, ha nem eszik pempot a gyerek, vannak babak, akik egyeves szulinapjukig semmit nem fogadnak el, aztan toltott kaposztat nyomnak anyatejjel/tapszerrel – es az o lanya is ez a tipus volt. Sot, a volt fonokom fia is ezt produkalta: egyeves koraig csak tapszer, aztan amikor az orvos azt mondta, ehet rendes kajat is, hirtelen megjott a kedve, es azota tomi a turos csuszat es a csirkeporkoltot. 🙂

  • lucia, ez abszolút offtopic: szükséged van még kisfenyőfás matricákra? újabb 8 db-bal tudnék szolgálni, ha egyáltalán fut még az akció…

  • mi a rosseb az a glutén? az én gyerekkoromban még nem is volt felfedezve…
   A mi gyerekünk gonogo alapon zabál, ha tetszik neki akkor eszi, ha nem, akkor nem. mondjuk ő mindjárt három.

   eszem megáll, hogy mindenki tje/liszt/glutén/csemperagasztó/fű/fa/virág érzékeny… ez komolyan ekkora probléma, vagy csak akik eddig olvasták a nőklapját és felneveltek 1-8 gyereket azok most kismamafórumokban osztják az eszet?

  • pappito: az internetes szakirodalom szerint a glutén az egy végtelenül gonosz dolog, nagyjából a darált üvegcseréppel egyenlő. a kisamamtopikokban, amennyire emlékszem, általában néven sem merik nevezni a glutént, csak kollektíve elítélik azon anyákat, akik — valószínűleg olyan mengeleszerű életfelfogásuk miatt — ártatlan gyermeküknek egy éves kora előtt fehérkenyeret adnak, és ezzel sanyarú, örömtelen életre ítélik őket, amit keserves kínhalál követ.

   én azért vagyok némileg szkeptikus, másként fogalmazva felelőtlen és gondatlan anya, mert a fiúmmal mindketten kaptunk kiflivéget párhónapos korunkban, és nem lett tőle semmi bajunk, meg a gyerek orvosa szerint se veszélyeztetett a Muci, illetve majd észreveszem, ha rosszul van valami kajától, továbbá hiszek a természetes kiválasztódásban is.

  • Izé. Mikor jönni kezdett babakoromban garmadával a fogam, viszkető ínyemre anyám kezembenyomott egy kenyér-sarkát. Nem tudtam belőle nagy darabokat leharapni, viszont boldogan elnyámmogtam rajta. Igaz, voltam már vagy 6-7 hónapos. Nem látom most sem, ötven éves koromra, hogy lisztérzékeny lennék.
   A fene sok allergia a fene nagy védettség miatt van. Németországban már évtizede etetik “kosztablettákkal” a gyerekeket, hogy edződjön az immunrendszerük. Mi ezt elintéztük anno a határban járva, amikor az otthonról hozott zsíroskenyér mellé gyakorlatilag végiglegeltük a környező kerteket, mosás nélkül ettük a kihúzott répát, fejtett zöldborsót, fáról szedett gyümölcsöt, s mindezt kézmosás nélkül. Jelentem: mindannyian túléltük.

  • Hawah: hát nekem is az a gyanúm, hogy sokkal inkább a növekvő légszennyezés meg az a rengeteg vegyszer mindenhol a bűnös abban, hogy több az allergia (ha egyáltalán több, és nem csak jobban odafigyelünk rájuk), meg nálunk is mondták a kórházban, hogy azért ne sterilizáljak agyon, hanem mosogassam a baba cuccát a miénkkel együtt, mert ez növeszti az immunrendszerét. az emésztésről is mondtak valami olyasmit, hogy régen a parasztgyerekek kint játszottak az udvaron, jutott a szájukba egy kis föld, ez-az, és azzal a fejlesztéshez szükséges bacik is bekerültek a szervezetükbe. szóval én nem szándékozom letiltani a gyereket a felnőtt kajákról három éves koráig, vagy akármeddig, eheti majd szép lassanként, amit mi (igaz, általában magunknak is jobb minőségű dolgokat veszünk).

   de persze minden anyuka a legjobb belátása szerint csinálja a dolgokat, senki nem rosszat akar a gyerekének, csak vannak ilyen divathullámok a gyermeknevelésben (és asszem, én most gluténes-alteros vagyok :)).

  • LUCIA!
   SZERINTEM MINDENT JÓL CSINÁLSZ! DON MUCITÓL EL VAGYOK ÁJULVA! A GYERMEKNEVELÉS DIVATHULLÁMAIT NEHEZEN VISELEM. CSAK MERESZTGETEM A SZEMEM A SOK OKOSSÁGON,AMIT A BLOGOKBAN TANÁCSOLNAK. FŐKÉNT,HA ERŐSZAKOSAK,VAGY “TUTIMEGMONDÓK”. AZ ALAPVÉGZETTSÉGEMET PONTOSAN EZÉRT NEM ÁRULOM EL.
   KONFLIKTUSKERÜLÉS! TUDOM!!!!

  • hmm, nekem a gyerekorvos azt mondta, 7 hónapos kortól mehet a glutén, így legalább fokozatosan terhelem vele a szervezetét. ha érzékeny rá az most kijön, ha nem nem.
   szóval jon kap kiflivéget. imádja. kutya baja.
   hajrá muci!!!

  • Kedves Lucia!

   Én mint volt gy.szakápoló gyakorló természetgyógyász elárulom neked ,hogy a Don Nagyon Cuki Imádnivaló Demegzabálnám Muci a lehető legjobb anyai nevelést kapja!Ne foglakozz senkivel neked mint anyának a megérzéseidre kell hallgatnod és a ha Muci kenyeret akar bacon szalonnával akkor adj neki azt!!!a gyerekek még ösztön lények és nincsenek megfertőzve a felnöttek által felállított ideológiákkal.
   Ha meg jön a védőnő és megkérdezi mit eszik a Muci mondd azt neki amit hallani akar oszt jó szelet:):)

  • Lucia! Megerősíthetlek (hasonlóan többekhez). Az én ivadékom is – 5-6 hónapos korától – kiflicsücsökkel és kenyérhéjjal kezelte magának az áttörni készülő fogaitól viszkető ínyét. (akkoriban nem paráztatták ennyit a szülőket) És még ma is él és jó egészségnek örvend. Kábé veled egyidős.

   Don Muci gyönyörű, öröm ránézni. Szívesen meg is dögönyözném, ha a kezem ügyébe kerülne. (a napokban visszanéztem a nyári posztokhoz: micsoda utat tettetek meg!)

  • Én ma bent egy 8 hónapos (és 7 kilós) fiatalembert etettem anyai utasításra zsemlével, mivel ő állítólag otthon már mindent eszik, és őrjöngeni kezdett szinte a tányérom láttán.

  • Glutén a Sátán Szolgája:

   A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.

   Bár a búza az élelmiszerek fehérjetartalmának jelentős részét teszi ki, bizonyos emberek érzékenyek a gluténra és ezért nem fogyaszthatják.

   Ezt a wikipédiából gyűjtöttem. Ha jól rémlik, akkor mi nem értünk rá gyerekkoromban allergiásnak lenni, mert a homokozóban fogyasztottuk a talajt. Az én kislányom nyalta a falat meg a laminált parkettát. Kölökkoromban arról hallottunk, hogy van olyan szerencsétlen, aki laktózérzékeny vagy intoleráns (ja, nem, az Csípő néni volt a felettünk levő lakásban) mert ilyet ismertünk. Sajnáltuk szegényt.

   Aztán már suhanc koromban elkezdődött a középkor térhódítása és jöttek a szektaszerű “a tejet csak 8 éves korig emészted meg” meg a krumplitól izzadni fog a lábad, meg ezek a világnagy baromságok.

   Az én anyám kidobta az ablakon a doktor szpokkot és pont azt csinálta, amit Don Anyukája Néni, vagyis megérzés alapján mesterkedett. És lett két lakli fia, azoknak meg gyerekei, szóval nem nagyon tolta el.

   Érdekes módon, az unokáinál már azt mondta, hogy a mai marhaságokhoz képest, amelyekkel az anyák egymás fejét tömik szakmányban, a doktor szpokkban volt csomó hasznos dolog.

   Miután a baráti körünkben a miénk után hirtelen csomó gyerek született, számos kismamaélményem van. Aki kiejti a száján, hogy “babazene” vagy “a suttogó titkai” azt pofánbaszom.

  • Pappito:
   További adalék még a gluténérzékenységhez, hogy genetikusan öröklődik, tehát ha mi nem vagyunk azok, akkor csak a sors különösen kegyetlen fintora esetén lehet a Muci igen, továbbá nem a liszttől lesz az, hanem már eleve olyan, aki igen, szóval előbb utóbb eljön az a szakasz az életében, amikor rosszul lesz a gluténtől (juteszembe, azt olvastam a hozzászólásodban, hogy “mérgezés alapján mesterkedett”, na, ezzel én is így vagyok). és állítólag a gondosabb szülők azért észre szokták venni, ha gyermekük napokon keresztül emésztetlenül küldi ki, ami bekerült a szervezetébe, és akkor nem eteti ugyanazzal a babát, mint addig.

   amúgy tervezem, hogy én is írok valami forradalmian újszerű gyermeknevelési könyvet, csak ki kéne választanom valami egyszerű gondolatot (mint a suttogóék azt, hogy “anyák, hagyjátok már aludni azt a szerencsétlen gyereket”), és jó hosszan leírnom, mindenképpen úgy, hogy százalékokat, meg egyszerűbb (mondjuk összeadásos) képleteket is rakok bele, hogy tudományosabbnak tűnjön, meg védőnői véleményeket, mint a LLL.

  • Glutén: magyarul sikér. A búza lisztből készült tészta térhálós vázát alkotó fehérje. Hasonló szerkezetű fehérjéi vannak a rozsnak, árpának és a zabnak is.
   Glutén érzékenység: valóban genetikailag meghatározott dolog, semmi köze az allergiához.
   A tejcukor érzékenységnek sincs.
   A “kosz hipotézis” az allergiával van kapcsolatban: az a gyerek, aki túlságosan higiénikus körülmények között nő fel, jó eséllyel allergiás lesz, mert az immunrendszere nem talál elegendő kihívást. A legjobb az echte tanyasi kosz.

  • Lucia, lehetek társszerző? Úgy tudok szines grafikonokat csinálni, ahogy senki. “Időegység alatt keletkező babaszar, a holdtölték időbeli megoszlásának függvényében?” na?

   mi most esünk túl a pelenka/nempelenka korszakon (NEM, a gyermek nem SZOBATISZTA vazz, hanem beszarik or not. a kutya a szobatiszta, ha egyáltalán) nincs könyv vagy képlet. a gyerek tudja.

  • Pappito, ez szerintem igazán gyümölcsöző együttműködés lenne, mivel mi ketten együtt már az összes féltekén neveltünk mindenfajta nemű gyereket, szóval tapasztalataink átfogóak, ítéletünk tévedhetetlen. szerintem az irányvonalakat tekintve is meg tudunk majd egyezni, bár vannak dolgok, amikben nem vagyok hajlandó kompromisszumra, például ragaszkodom hozzá, hogy a borítón fel legyen tüntetve élénk háttér előtt, miszerint aki ezt a könyvet nem veszi meg, az gondatlan, felelőtlen, ROSSZ szülő, és le fog esni a gyereke a pelenkázóról.

   (tényleg, lehetne bele ilyesmiről is írni, hogy “hogyan tartsuk a gyermeket a pelenkázón öt egyszerű lépésben: 1. bal kezünket tartsuk mindig a gyermeken, 2. kéznyújtásnyinál soha ne távolodjunk el a pelenkázótól, 3. csak alvó gyermeket pelenkázzunk”, stb, meg a seggtörlés tudományos alapjait is lefektethetjük, például északi féltekén jobbról balra, déli féltekén fordítva, hogy együtt rezegjünk a Coriolis-erővel, meg valahogy vegyük majd bele a húrelméletet is).

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s