243. fejezet – a ridegtartásról

Ja, és megkérdeztem még S. B.-t, hogy muszáj-e a gyereknek hipoallergén tápszert adni (négy napi adag egy ezressel drágább, mint a sima), merthogy nálunk ugye csak a laktóz-intolerancia játszik, ami viszont recesszíven öröklődik, és mivel az én családomban nem fordult még elő, nagyon kicsi az esélye, hogy a gyereken kijöjjön. Erre S. B. megnyugtatott, hogy az amúgy is kijött volna már, mert a HA tápszer nem laktózmentes, és adjak a Donnak nyugodtan simát. Ma reggel kapta meg a próbaverziót, felesbe keverve, és egyelőre nem fetreng hasi görcsökkel, hanem a bárányával fetreng, pedig a tápszerre még lenyomott két kölesgolyót, némi papírt és egy porcicát. Örülünk.

18 thoughts on “243. fejezet – a ridegtartásról

 1. a porcica bizonyítottan edzi az immunrendszert, így allergia ellen is jó, úgyhogy adagold csak nyugodtan továbbra is, kész a házilag előállított HA tápszer.

  • Ez egy kicsit azért fellengzős beszólás volt. Én nem érzem magam műveletlenebbnek (esetleg bunkóbbnak) azért, mert szánok arra 1 percet, hogy elolvassam, hogy mit adok a fél-egy éves babámnak enni …

  • Lucia, ha én laktóz-intoleráns vagyok, de csak 20 éves korom óta, és közel s távol a családban nincs más eset, akkor ez fatális véletlen, és nem kell aggódnom a jövőbeli gyermekemért? (Bocsi, hogy orvos helyett téged kérdezlek, de úgy tűnik, ebben a témában is kiművelted magad…)

  • Encsi: az a normális, ami veled van. az emberek eredetileg olyanok voltak, hogy gyerekkorukban képesek megemészteni a laktózt (anyatej, stb), de felnőttkorukra eltűnik belőlük a laktáz (az az enzim, amivel lebontják a laktózt), ezért nem képesek többé megemészteni. viszont valamikor egyeseknél úgy mutálódott a 2-es kromoszóma egy génje, hogy nem tűnik el belőlük a laktáz soha, tehát felnőttkorukban is ihatnak tejet. ez domináns mutáció, tehát ha ezt a gént örökli egy példányban a gyerek az egyik szülőjétől, akkor mindegy, hogy a másiktól mit örököl.

   laktózérzékenységet okozhat még bélfertőzés, lisztérzékenység vagy laktóz-túladagolás, de gondolom, nálad nem ez a helyzet.

   szóval a helyedben nem aggódnék a gyerekedért 🙂 ha egy “mutáns”-tól lesz babád, vagyis olyasvalakitől, aki megemészti a tejet, akkor legalább 50 százalék, hogy a gyereked élete végéig képes lesz megemészteni a tejet, de valószínűleg legfeljebb felnőttkorára alakul ki az intolerancia. ha egy veleszületett laktózérzékenytől szülsz (nekem ilyen a fiúm), akkor csak akkor lesz veleszületett laktózérzékeny a baba, ha te rejtve hordasz egy laktózérzékeny gént is, erre viszont, ha nincs a családodban veleszületett laktózérzékeny, igen kicsi az esélyed, kábé nulla. viszont ebben az esetben a gyerek rejtettgén-hordozó lesz.

   (na ez jó össze-vissza lett, pedig próbáltam érthető maradni, mindenesetre az a lényeg, hogy nem izgulnék a helyedben :)).

  • Az ekcémája viszont lehet rosszabb, ha már nem a HA-t kapja.
   Családi megfigyelés (hátha hasznos lehet majd, ha már teljes koszton kosztol a kosztos): ha durvul az ekcéma (télen), tejmentes diétát tartunk, és elmúlik.

  • 5. tzs:

   “szánok arra 1 percet, hogy elolvassam, hogy mit adok a fél-egy éves babámnak enni…”

   Miért, akkor tudni fogod?
   – érteni fogsz mindent, ami a mindenféle, etetésre szánt termékek dobozára van írva?
   – a dobozban az van, és kizárólag az van, ami a feliraton?

   ehhh.

  • hát simán lehet, hogy ő (a) biokémikus, (b) annyira gondos anya, hogy nem elég neki az az információ, hogy módosított tehéntej hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amiben tördelve vannak az allergénebb fehérjék, hanem azt is szeretné tudni, hogy aránylik benne a kolekalciferol a piridoxinhoz.

   (amúgy megnéztem, és “tejcukor” aliassal fut rajta a laktóz).

  • Én tzs csapatában vagyok, szintén megnézem az összetevőket.
   Bár nálam ez 25 éve hagyomány, lisztérzékeny vagyok.
   Manapság azért bízni lehet a feliratokban (már ami az összetételt illeti), sőt túlzásba is viszik, nyilván a gyártó védelmében, gondolok itt a “nyomokban tartalmazhat” kezdetű mondatokra. Na, én ezekre ugrok!

  • nina, gondolom, ha bármire érzékeny lennék, én is megnézném, így viszont nem jelent számomra információt, hogy miben mi van. na jó, virsliből 80+ %-os hústartalmút veszek, gyümölcsből/zöldségből meg lehetőleg biot, de a többi adattal nem tudok mit kezdeni 🙂

  • Irigyellek! Én komplett E-táblázattal járok boltba, mert ugye valamire azt írják, hogy E-407, a másikra meg hogy Karragén, pedig ugyanaz. Viszont egyikből sem derül ki, hogy gluténmentes-e…, erre jó a táblázat.

  • nina, annyira azért ne irigyelj, én például a csapvízre vagyok allergiás, és ezt a gyerek is örökölte 🙂 (fogalmam sincs, miért, valószínűleg a keménysége a ludas). de a lisztérzékenység tényleg nagy szívás lehet, őszinte részvétem.

  • RG, lucia
   például sikerült kitotóznom a HA tápszer és a gyógytápszer összetevőinek összevetésével (is), hogy a dedemnek tejfehérjeérzékenysége van (az ekcémája miatt kezdtem nyomozni, mert pl a HA tápszertől rosszabbodott a helyzet). Később ezt orvosi vérvétel is megerősítette, úgyhogy a b) kategóriát vállalom.
   Csak gondoltam, ha valakinek a családjában már van laktózérzékenység (tudom, recesszív), akkor eggyel jobban figyel erre (és lám, szerepelt is rajta).
   (és ne mond már amúgy, hogy nem élvezetes és vicces ezeket a x-túltengésű elemneveket olvasgatni)

  • tzs: ja, olvastam volna, ha bármi hasfájás van, csak a gyermekkorú már a kórházban kezdte a tápszert, ott én készen kaptam kikeverve, hogy adjam oda neki, utána meg ugyanazt írták fel otthonra is, szóval nagy motivációm nem volt, csak annak néztem utána, hogy csinálják, meg miből. számomra tényleg nincsen semmi információtartalma az összetevők tételes listájának, olyan, mint egy idegen világban jászódó sci-fi szereplőgárdája 🙂

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s