158. fejezet – első dévény

Malaccal ma reggel hatig aludtunk, ő este hattól, én kilenctől, pedig valamikor időközben a fiúm is hazazörgött. Nagyon ügyesek vagyunk.

Ma reggel meg a dévényezéssel indítottunk, szimpatikus volt a terapeuta, szép dolgokat mondott a Donról, meg vigasztalgatta menet közben az üvöltő gyereket. Mondjuk úgy vettem észre, fájni nem fájt neki, csak felháborította, hogy Megfogják a Combját, meg biztos fárasztó is volt a szeánsz. A diagnózis az, hogy nincs nagy baj, enyhe hipotónia, meg kiflizik egy kicsit féloldalra, de ez utóbbi magától is helyrejön majd, a hipotóniáját meg kitornáztatják. Eleinte hetente kétszer kell menni, utána csak egyszer, nem olcsó (hanem drága), de muszáj gatyába rázni a malacot, és ez a terapeuta legalább közel van, szimpatikus és nem kell nála várni.

Szóval pillanatnyilag arra várok, hogy felálljon és elinduljon a gyerek (csodákat meséltek a Dévény-módszerről), de egyelőre mélyen alszik, még enni sem kért torna óta, furcsán megváltozott a jelleme, na mindegy, csak felkel valamikor.

Hírdetés

32 thoughts on “158. fejezet – első dévény

  • Szia!
   Mi feszesség miatt jártunk Dévényre, és nagyon jó tapasztalataink voltak vele. Igaz, hogy Babus minden alkalommal kiakadt, szerintem fájt is neki olykor, de muszáj volt, mert nagyon le volt maradva a mozgásfejlődésben. Utána viszont heti két alkalomtól másfél hónap alatt behozott mindent. Mi meg addig kenyéren és vizen éltünk…

   Nagyon jó hír, hogy Zorcsinak csak ennyi a problémája! Ez nagyon megnyugtató!

  • Én is kilinkeltelek, egyrészt mert nagyon szórakoztató stílusban írsz, másrészt meg mindig úgy jövök Malacnézőbe, hogy nesztelencsiga, és onnan megesett leányos link, mert a kicsimalac-blog címét nem bírtam soha megjegyezni (néha beírtam, hogy kicsimalac pont freeblog pont hu, de minek), könyvjelzőzni meg nem érdemes annak, aki úgyis egyszerre használ vagy négy-öt gépet a világ számos pontjain, úgyhogy ideje volt, hogy egyenes úton jöjjek bámulva nézni, ahogy nő a bébi, de valószínűleg a sajátblogra kipakolt linkről ide történő átkattintás semmivel sem egyenesebb, mint a korábbi verzsön. Okos vagyok. De Malac a legokosabb, természetesen.

  • Mi is jartunk Devenyes terapiara, a Moszkvara. Es nekunk is bejott – Janka szinten feszes volt egy picit es neha kiflizett, meg aranylag keson kezdte a mozgasfejlodest :). Jartunk ugy 3-4 honapig, heti egyszer. De aztan pillanatok alatt behozta: erdekes volt, ahogy kb. egy honap alatt mindent produkalt, amit kellett neki az o koraban (megfordulas, felules, kuszas, maszas). Aztan egy honapja lezartuk a Devenyt, elvittuk kontrollra es meg voltak vele elegedve. Jo, persze, most mar fel is all kapaszkodva, szerintem mindjart elindul.
   Amugy ha a kozpontjukba mesz (nem konnyu bekerulni, komoly lista van), akkor haziorvosi beutaloval Allambacsi allja a felet. Persze ahhoz autoba kell ulni, dugozni, sorbaallni hosszan, varni, meg minden. Szoval lehet, hogy megis jobb a magan-Devenyes, nem tudom…

  • Azért ez elég gáz, hogy nem támogatják, miközben kimutathatóan eredményes módszerről van szó, és sokkal többet nyernénk hosszabb távon. Mindig azt hittem, hogy ez államilag támogatott módszer, hiszen olyan sikeres. Most egy kicsit meglepődtem. Na, azért eredményes munkát kívánok nektek.

  • …ja, es azt kifelejtettem, hogy szinte minden baba ordit amikor kezelik – de allitolag nem faj nekik. Egy Devenyes gyogytornasz ismerosom megmutatatta rajtam, hogy mit csinalnak a gyerekekkel – hat tenyleg nem fajt, csak fura erzes volt. Viszont nem vettem eszre, hogy komoly utohatasa lett volna a gyerek hangulatara nezve :-), kiveve, hogy utana orakat birt aludni egyhuzamban, teljesen kimerult.

  • Lucia!Az én fiam is hipotoniával került a Dévény módszerhez, csodákat tett vele, 4 hónaposan fedezték fel,hogy hipoton, 1 éves koráig hordtam kezelésre, annyira utálta, végig üvöltött, még a száját is átmaszírozta a nő, az egész testét “húzta- vonta”, de ez a legjobb módster esküszöm. csináljátok!

  • Én, mint új hozzászóló, de régóta olvasó jelzem, hogy az én lányom hat hónaposan és egy hetesen felállt, miután hat hetes kor óta jártunk dévényezni, úgyhogy lehet, hogy a fiad is kisétál a szobából, ha éhes lesz.
   Egyébként nagyon tetszik a blog. És nagyon helyes a gyermek.

  • Van egy ötletem, amivel mindenki jól jár!
   Adok ötezret, ha megdögönyözhetem Zoárdot.
   És akkor elmondhatod, hogy a fiad az első fizetését a testével kereste.

  • kathy: ja, emlékszem, hogy te is meséltél csodákat a Dévényről, az is egy megerősítés volt. a központba 28-ára kaptunk időpontot, az egy kicsit soká van még, azért gondoltam, hogy magánúton kezdjük, plusz tőlünk a Moszkvára egy óra mostanában az út, ide a szomszédba meg öt perc kocsival, vész esetén gyalog is át tudok menni, kisebb a balesetveszély is, szóval ezért ide járunk.

   és most estt le, hogy nem válaszoltam a leveledre, pedig tényleg akartam 🙂 lényeg az, hogy gyertek át valamikor/bármikor, annyit kell egyeztetni, hogy nehogy tornán legyünk akkor, egyébként itthon vagyunk.

  • Az én fiam első alkalommal üvöltött csak, utána másfél órát aludta. Azóta van, amikor még élvezi is. Szerencsére itt “vidéken” (20 km-re vagyunk Budapesttől)egy alkalom (fél óra) csak 2000 Ft.

  • Tényleg csodákra képes a dévényezés. Keresztlányom kb. két hónapja műveli, és a teljes nemkúszásból ma már ott tart, hogy feltérdel, segítséggel felhúzza magát, és ha tartjuk, akkor álldogál, pucsít, ilyenek :-))

   És ha kérsz beutalót, akkor tényleg támogatja állambá’, Szegeden tök jófejek voltak, két hétig minden nap járt a kiccsaj, ingyér’. A terapeuta nem tudja elintézni?

   Ha sír, akkor az azért van, mert olyan izmokat masszíroznak neki közben, amit eddig nem használt, én sem venném jó néven végülis…:-))

  • kathy, nekünk pl. az alapítványnál nem is adtak időpontot, egyenesen a terapeutához irányítottak, aki persze privát… nem baj, most már nem is bánom, mert nekünk is közel van, gyalog ugyan 25-30 perc, de jóidőben ez simán lenyomható, és akkor a levegőzés is le van tudva, kocsival meg kb. öt perc.

   lucia, képzeld, jövő héttől motorizálva leszek… 😀

  • Fifi: Az oldalukon (www.deveny.hu) ezt írják:
   “A gyógyulási statisztika kiemelkedő eredményeire való tekintettel az OEP befogadta az Alapítványt. A támogatás összege – amely nélkül az Alapítvány működésképtelen lenne – a költségek 1/3-át fedezi. A másik 2/3-ot önerőből kell előteremteni.”
   Persze lehet, hogy emiatt 5000 és nem 7500?

  • Südve: azta 🙂 pont ma éjjel gondolkoztam azon :), hogy megkérdezem tőled, hogy oldod meg a leány utaztatását orvoshoz, stb., mert én még a hévre se tudnék felmászni gyerekkel + babakocsival + mittudomén, nemhogy buszra, a kenguru meg egy kicsit húzós órákon keresztül, de persze lehet, hogy csak én vagyok papírtigris.

  • lucia, nem tudom, nem-e ugyanaz a személy a gyógytornászunk 🙂
   Egyébként kenguru helyett jószívvel ajánlom (most mindenhol ezt nyomom :D) a háti hordozót (nem a ketrecszerűt!). Megtévesztő név, mert előlről ugyanúgy lehet használni, a kicsi gyereket amúgy is előre ültetni ajánlott. Nekem nagyon bevált, pedig derékbajaim vannak. Ezzel hordom Matyit dévényre mióta a leányt már nem kell, ez olyan 2×45 perc bkv-val. És a lányom ragadós perceit is ezzel élem túl, mert fogni már nemigen bírom tartósan.
   Volt kengurunk is, azt már kinőtték, nem szólva róla, hogy ehhez viszonyítva irtó kényelmetlen, szerintem a gyereknek is, meg amúgy is inkább ajánlják, mert szélesebb alátámasztási ponton csücsülhet. A mebuca.de-n megnézheted, ha érdekel, szerintem ennek a koppintott változata a liliputis, nekünk utóbbi van.

  • Ezt írod:
   “meg kiflizik egy kicsit féloldalra,”
   erre külön van Dévény torna, NEM fogja magától kínőni hahó!
   A mi kicsink is kiflizett, és emiatt vittük Dévényre! Most négy és fél hónapos, és fel akar ülni már, forog odavissza, kúszik, mindez a tornának köszönhetően! Ha a derekánál fogva feltartjuk hibátlanul tartja magát – Csolány Szilveszter is megírigyelné a mutatványt.
   (A nagyobb tesó 10 hónap körül állt fel, addig négykézlábazott, és 12 hónaposan ment rendesen csak!)
   Szóval a kiflizés kinövésére inkább kérdezz rá mégegyszer, mert az baj, ha azt mondták kinövi! A legtöbb háziorvosnak gőze sincs erről!

  • Én is elvittem anno dévényes gyógytornászhoz a gyermeket, megnézte, kicsit csűrte-csavarta, majd azt mondta, hogy szerinte nem szükséges hozzá járnunk, mert azt a kis feszességet a neurohabilitáción tanult tornával megoldjuk. (és valóban) Kérdeztem, hogy a szakvéleményért mivel tartozom, mosolyogva mondta, hogy semmivel. Szóval bár nem dévényeztünk, nálam emberségből is kiválóra vizsgázott a módszer és a hölgy.

  • lucia, eddig apa hurcolt minket mindenhová, de a munkahelyén kezdtek türelmetlenkedni. 😦 Meg hát nem is függhetünk tőle az idők végezetéig, egyszerűen most muszáj volt… Sárival nem lehet tömegközlekedni, nemcsak azért, mert azt babakocsival amúgy is szinte lehetetlen… a kenguruhoz pedig még nagyon kicsinek találom őt. Láttam a Brendon honlapján egy “fekvős” kengurut, nem olcsó, cserébe jó drága, viszont azt is 3,5 kilótól ajánlják.

  • trainodeller: a dévényes terapeuta mondta, hogy ez alig észrevehető kiflizés, nem is biztos, hogy fenáll, és kinőné torna nélkül is, de azért figyeli majd.

  • Südve: ja, pont emiatt nem éri meg szerintem a fekvő kenguru, a baby björn is használható 3,5 kg-tól (tényleg ügyesen tartja a babát, simán alszik benne). na mindegy, lényeg, hogy tök jó, hogy lesz kocsid 🙂

  • trainmodeller, az, hogy egy gyerek 12 hósan kezd “rendesen” menni, az szvsz teljesen normális, miért írod, hogy “csak” ?? Enyémfiam 15 hósan kezdett járni, és minden neurológus-gyógytornász egybehangzóan állította, hogy időben van.

  • Magdalena! A párom vett babahordó kendőt de “nem meri” használni. Ha van még ilyen hasznos linked mint ez akkor írj már légyszíves! Olyan kellene, amikor előlre lehet “felkötni” a gyereket!
   Köszönjük.

  • Kedves Trainmodeller! Sajnos nem tudok másik linket. De ezen az oldalon nagyon segítőkész fórumozók vannak! Valaki biztos tud segíteni! Üdv ML

  • Dévényről én csak jókat tudok mondani. Mi nyaki hypotonia+ végtagi feszesség miatt mentünk ( Katona helyett, mert az állatkínzás-szerintünk, 3 hétig bírtuk). Zuglóba jártunk, Berci imádta( leginkább a terapeutát,meg h morzsolgatják). Az tény, h utána képesek órákat is aludni (akár), de a kaja sem érdekes+ lenyugodnak kicsit.
   (én is kilinkeltelek,ha nem gond)

  • sudve: köszönöm, böngészünk!
   Nekünk tegnap volt az utsó Dévényes tornánk, rendben levőnek minősítette a kiscsajunkat a tornász. Decemberben még megnézi azért.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s