145. fejezet – utórezgések a tegnaphoz

Tegnap az is szóbakerült a gyerekorvosnál, hogy adassam má be a malacnak a Rotarixet (a Rota-vírus elleni oltást). Kérdeztem a mellékhatásokról a doktornőt, és azt mondta, eddig náluk egyetlen gyereknek sem lett baja tőle, amennyiben meg tudom finanszírozni, nyomjuk bele. Otthon azért utánaolvastam, és egyrészt koraszülötteknél magas a csökkent immunválasz kockázata, másrészt a vékonybél vastagbélbe csúszását eredményezheti, amire a korababák szintén hajlamosabbak. Mindenesetre tépelődtem, tépelődtem, és végül a magasabb hatalmakhoz fordultam, felhívtam házi istenünket, S. B.-t. Ő egyrészt tájékoztatott, hogy a malac kolonizációja még mindig megvan, próbáljunk meg rá valami új dolgot (ez is olyan rendes tőle, a többi kórházi orvos azt mondja erre, majd kiürül magától), másrészt ne adassam be a rotát, mert a fertőzés elsősorban a közösségi gyerekeket veszélyezteti, rengeteg korababa elkapja a betegséget az oltóanyagtól, és egyébként is van ötezer hányós-fosós fertőzés, ha egyet kilövünk, azzal még nem vagyunk sehol.

Nem mondanám, hogy ez megerősítette a bizalmamat a gyerekorvosban.

Felhívtam a védőnőt, hogy tájékoztassam a dologról, hátha lesz neki utánunk más koraszülöttje is, és azt mondta, ő is csodálkozott, hogy miért nyomta ennyire a dolgot a gyerekorvos (mondjuk azért szólhatott volna, ha csodálkozik, megértem, hogy a kollégájának nem akart ellentmondani, de a kezembe csúsztathatott volna egy cetlit, vagy felhívhatott volna ismeretlen számról, elváltoztatott hangon). Ha már így beszélgettünk, elmeséltem neki, hogy a malac ma reggel Kihúzta a Karját (van ez a gyakorlat, hogy a lehető legkevesebb segítséggel át kell fordítanom a malacot hasra, a kruciális pontja az, amikor ki kell húznia maga alól az alsó karját, na ezt ma reggel megtette, mialatt leszaladtam leforrázni a teámat, persze lehet, hogy titokban a zsiráf segített neki, de akkor meg az ő mozgásfejlődésére vagyok nagyon büszke), a védőnő ennek nagyon örült, azt mondta, ő nem lát különösebb gondot a malaccal, de azért nagyon figyeljek oda rá, és tornáztassam.

A következő fejezetben a malac teljes báránynak öltözik. Stay tuned.

14 thoughts on “145. fejezet – utórezgések a tegnaphoz

 1. Mi beadattuk Samunak (az elsőt már megkapta).
  Tavasszal megjártuk a kórházat Marcellal Rota miatt, és nem szeretnénk Samuval is így járni, ha esetleg Marcell hazahozza az oviból ajándékba…

  • szerintem ne adasd be. én a kötelezőt se adatnám, ha nem kéne. sajnos hosszú távon sokkal többet árt, mint most úgy tűnik hogy használ. főleg nektek, a koraszülöttség miatt.
   a védőnőnek meg teljesen igaza van. annyi mindent elkaphat még ezen kívül…. inkább az immunrendszert kéne mindenkinek erősíteni…
   sorry, hogy beleokoskodtam…
   Bogi

  • szerintem ne adasd be. én a kötelezőt se adatnám, ha nem kéne. sajnos hosszú távon sokkal többet árt, mint most úgy tűnik hogy használ. főleg nektek, a koraszülöttség miatt.
   a védőnőnek meg teljesen igaza van. annyi mindent elkaphat még ezen kívül…. inkább az immunrendszert kéne mindenkinek erősíteni…
   sorry, hogy beleokoskodtam…
   Bogi

  • Szia!
   Én abszolút oltás-párti vagyok, de ez a rota-dolog nekem nem tiszta… Mi anno, a kölök egyéves korában átestünk a rotán, az egész család. Aztán rá 1 évre megint, csak enyhébben. Következő évben még enyhébben, azóta nem. Tehát, 3 alkalommal szívtunk, mire kialakult(?) a védettség. Van aki ötször esik át rajta, van aki csak egyszer. Miért biztos akkor az, hogy akárhány (nem tudom, hány oltás kell) oltás védelmet ad?
   (Egyébként pedig van valami felejthetetlenül romantikus abban, amikor éjjel azon alkudozunk, hogy jó, most te hánysz a vécébe és én a mosdóba, de a következőnél fordulunk, eközben pedig a gyerek éppen az ágyát hányja tele 🙂 )

  • Mi a nagyobbal voltunk a László kórházban 3 napig rota miatt. Nem kívánom senkinek. (Akkor még nem volt ovis, az “utcán” szedte össze!)
   A kisebbnek gondolkodás nélkül beadattam fél éve, nem volt mellékhatása.
   És tény, hogy ettől még összeszedhet rengeteg fosós-hányós dolgot (rotát is), mi már átvészeltünk néhányat, nálunk a rotának nem volt párja…

   Ettől függetlenül azt is megértem, aki nem adatja be. Viszont, aki megjárta a László kórházat, szerintem mind az oltóanyag mellett szavaz. Jól gondolom?

  • MuTeR!
   Én úgy tudom, hogy pont úgy van, ahogy leírtad. A rotán többször át kell esni, hogy teljes védettséged legyen (nyilván szervezet válogatja, hogy hányszor).
   A védőoltás is arra jó, hogy az elsőt kipipáljuk és a kórházat megússzuk.
   “Irigyellek”, hogy már a harmadikon is túlestetek, nekem az egyik rémálmom a rota, gyerek infúzióval, én a műanyag széken, no de ez most nem az a fórum.

   Lucia,
   Szerintem Zorcsi állatidomár lesz!

  • Nina, jogos, Lászlót saját “jogon” megjártam, többet oda inkább nem. De az (is) a baj a rotával, hogy nagyon fertőző, nagyon gyorsan terjed és az ilyen vírusok hajlamosak mutációra. Mióta terjedt el a kalici ennyire nálunk? Amióta bejött a rota elleni vakcina.
   Én azt az elvet próbálom követni, hogy csak azok a betegségek ellen oltatok, amik veszélyes szövődményekkel járhatnak vagy ők maguk veszélyesek. De ezzek is csínján kell bánni, sajnos a bárányhimlő elleni oltással úgy jártunk, hogy beadattam (immungyengeség miatt javasolták), az oltóanyagtól lezajlott a bárányhimlő, aztán majd’ 3 évvel később az oviban újra elkapta. Tehát 1 szúrás, plusz két bárányhimlő. Mi a garancia arra, hogy a rota vakcinával nem történik meg ugyanez, főleg korababa esetében?

  • Sziasztok!
   Én azért vagyok ezen a véleményen, mert a későbbiekben, a bevitt nehézfém mennyiség még rosszabb lehet, mint a kórház… 😦 Nem szemmel láthatóak ezek a problémák, ezért ilyen ellentétesek a hozzáállások is…
   Én egyenlőre az immunerősítést erőltetem ezerrel, aztán meglátjuk. A konzekvenciát sok utánaolvasás után vontam le, nem könnyű téma…

  • Rotára kétféle oltóanyag van: Rotarix-ből két oltás (inkább adag, mert szájon át adják), a Rotateq-ből meg 3 adag kell. Hogy mi a különbség, na, azt nem tudom.

   Hát garancia, az semmire nincs! Ezt a korababás szülők nagyon jól tudják. Sajnos.

  • Azt is olvastam valahol, hogy a gyerek oltása után a szülőkön megy át a betegség, mert pár napig fertőz pl. a pelenkázás [így a fiúd elméletben sem kaphatja el].

  • A Rotavírus egy sima hasmenéses megbetegedés. A legnagyobb veszély a kiszáradás, de a gyerek kiszáradhat a Kampylobactertől, a Salmonellától, a Calicivírustól és az Adenovírustól is.
   Ráadásul az USA-ban, ahol a Glaxo nagy bevételekre tesz szert vakcina forgalmazásából, több csúnya, nem egyszerű szövődmény is jelentkezett, pl bélcsavarodás – ezt a szövődményt persze csak a szájon át adott vakcinák produkálták.

  • Hát csak le kéne cserélni ezt a dokit még arra a 1,5-2 évre is….
   Nekünk a minimál-kötelező vonal jött be oltások terén, nem oltattunk semmi ellen, ami ellen nem muszáj.

  • Mi a dokinőre bítuk magunkat és nálunk az anyatej védelmére hivatkozva nem javasolta. Mindenesetre olyan jó, mikor ellentétesek a vélemények a “szakemberektől” 🙂

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s