136. fejezet – két kérés között mindenféléről

Malac hirtelen minőségi változáson ment keresztül, eddig is tökéletes és minden körülmények között lenyűgöző személyiség volt ugyan, de most úgy tökéletes, hogy megtartja a fejét függőlegesen és 45 fokban, különösen, ha motiváljuk, például a lépcsőn vagyunk vele. A lépcső olyan, hogy kétoldalt fehér fal, felül fehér plafon, alul szürke lépcső, semmi más, a gyerek meg valószínűleg kifinomultan minimalista ízlésű, mert számára ez a világ legérdekfeszítőbb látványa, a legvehemensebb ordítást is abbahagyja a lépcsőn, hogy tátott szájjal bámuljon körbe-körbe. Mi se értjük.

Ja, és mostanában evés közben az arcomat cirógatja (érti a pozitív visszajelzés fontosságát), nagyon megható, továbbá simán megfogja és ledobja a nejlonzacskót a kanapéról, tisztára finommotoros (ellentétben a fiúmmal, aki kemény motoros (bocsánat, késő van)).

Szóval kezd felnőni, ennek kapcsán segítségre lenne szükségem, mert most már bármelyik nap arra ébredhetek, hogy felkel, és azt mondja, szeretné elolvasni a Veszedelem az ősvilágból c. könyvet Tőke Pétertől, márpedig az én példányom és a fiúmé és eltűnt a történelem forgatagában, antikváriumokban pedig nem kapható, úgyhogy ha megvan valakinek, és hajlandó az illető reális összeg ellenében nekünk adni, akkor jelentkezzen, legyen szíves. A többi nélkülözhetetlen darabot már beszereztük a malacnak, beleértve az érdekesebb Búvár zsebkönyveket, az Oroszlánszívű testvéreket, a trilobitás könyvet, és egy Sven Nordqvist könyvet is (a többi, nagyjából 50 mellett, a gyereknek lassan több könyve van, mint a fiúmnak, és ez nem költői túlzás), szóval már csak olvasni kellene megtanítani.

A másik gyerekünk is kezd felnőni, mármint a fiúmé, de lassan kezd olyan lenni, mintha az enyém lenne, múlt hétvégén például tisztára bepánikoltam a hatosztályos említésére. Mármint, hogy jövőre felvételizik hatosztályosba, és az apja nem ért az oktatási rendszerhez, az anyja se, ráadásul egyikük sem ér rá ezzel foglalkozni, és úristen, még nem vették a törteket sem, hogy fogják így felvenni az Apáczaiba (mert minimum oda kell járnia, punktum, migyerekünk). Úgyhogy a héten valami idegőrlő mennyiségű középiskolának megnéztem az animált gifekkel ékes honlapját, kiválogattam a szóba jöhetőket (a gyerek fogorvos akar lenni, magyarázata szerint azért, mert azzal sokat lehet keresni, viszont nem kell sokat dolgozni, hiába, apja lánya, praktikus gondolkozású, szóval olyan suli kell, ahol van biológia szak), letöltöttem egy csomó felvételi tesztsort, vettem egy csomó felvételi felkészítő könyvet, összeállítottam egy tantervet (ilyenkor tök praktikus, hogy matek szakra is jártam, meg magyarból is jó voltam, már nem éltem hiába), és keményen nyomni fogjuk minden második hétvégén. Meg a számítógépet is meg kell tanulnia, mert egyáltalán nem ért hozzá, meg angolul is meg kell tanulnia, mert mi itthon minden filmet eredeti nyelven nézünk, max angol felirattal, a könyveink nagy része is angolul van (Tőke Péteren kívül, de az, mint említettem, nincs meg), szóval nyelvi környezet vagyunk.

Szerintem a fiúmra is hatással volt az infarktusközeli állapotom a továbbtanulást illetően, mert hétvégén tett valami utalást a kerítésfestéssel kapcsolatban (ja, hogy fizettetnünk kéne azért, hogy mások vigyázhassanak a gyerekünkre, mert tolongtak éppen), majd megkérdezte a nagylányt, hogy olvasta-e a Tom Sawyert, és a nemleges válaszra összevonta a szemöldökét, szerintem ekkor esett le neki, hogy milyen súlyos a helyzet. De nem baj, kemények vagyunk, és ha arra sikerült rávenni a gyereket, hogy vágassa le a derékig érő haját (töredezett már, és jobban áll neki a rövid), úgy, hogy még tetszik is neki, akkor egy éven belül sikerülni fog akár a törteket is megtanítani, meg a földrajzi nevek helyesírását, illetve az önálló vélemény kialakítását. Amellyel egyébként úgy jártam, hogy nagyon meg, mert addig nyaggattam a gyereket, hogy találjon magának hobbit, amíg ki nem nyögte, hogy ő igazából ház-makettet szeretne összeragasztgatni fából, ami viszont, mint kiderült, kereskedelmi forgalomban sajnos egyszerűen nem létezik (a harcihelikopter-makettekből viszont kezdek expert lenni, álmomból felébresztve is tudnék három helyet mondani, ahol kapni lehet), szóval akinek van ötlete, hol lehet ilyet, az jelentkezzen. Eddig ez a legközelebbi találat, és tetszik is, csak kicsit drága így ünnepen kívülre.

Tesók:

27 thoughts on “136. fejezet – két kérés között mindenféléről

  • Kedves Lucia, eddig hallgatagon olvastam csak… de van itt egy említés, amit nem hagyhatok szó nélkül. Oroszlánszívű testvérek! Igen!!! Mindenesetre örülök, hogy a gyermek ilyen jól el van látva irodalommal. Ezek után a Veszedelem az ősvilágból-ra is kíváncsi vagyok, majd az enyémnek beszerzem és sutyiban elolvasom. 🙂

  • Ó, én értem ám a minimalista stílust!;)
   Viszont egy kérdés, ami a (másik)blog végigolvasása után sem oldódott meg: Ti már abban az új házban laktok, amit olyan lelkesen terveztél anno? Mert akkor nem csak a lépcső a minimalista, emlékeim szerint.

  • jó, hogy a nagytesó látogatja Zorcsit, régen írtál arról, hogy a szüleiddel nem volt felhőtlen a kapcsolatod, most hogy viszonyulnak hozzátok? (gondolom élnek – halnak a malacért)

  • nekünk úgymond kötelező volt egy időben a makettezgetés, és bár nem kimondottan építőjáték, de lehet kapni hobbiboltban, kreatív boltban, meg tán jobb papírboltokban is ún. balzafát, ami elég puha, így pl sniccerrel prímán szeletelhető, kapható többféle vastagságban, egy db kb 10 centi széles és egy méter valamennyi hosszú, 300-500 ft lehet. sulifixszel szerintem simán ragasztható, de ott a boltban nyilván lehet kapni hozzá speckó ragasztót. ezenkívül még a sörkartont tudom ajánlani (ebből készül a söralátét), ez is többféle vastagságban kapható, ha jól emlékszem. a bolt pedig ahol vásárolni szoktam az ez:
   http://www.panton.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=19

  • Kedves Lucia!
   Ilyen hosszú idő után már elnyomhatatlanul feltört bennem a szóözön.
   Elsőre, amit már annyiszor mondtam: Tündéri kisfiad van, gratulálok hozzá!:)
   A másik dolog pedig az, hogy én is az Apáczaiba jártam, 6 osztályos képzésre. Szakosodni vagy 8+4 osztálynál lehet, tehát ‘rendes’ középiskolás esetben, amikor van egy biológia- humán tagozatos osztály, onnan a bioszosok kivétel nélkül orvosira mennek, vagy pedig a 6 osztályos változatban az utolsó 2 évben lehet fakultációra járni, ami heti plusz 2 órát jelent. Itt tetszés szerint lehet biológia-kémia vagy biológia-fizika kombináció, ami a fogorvosihoz kell.
   Remélem tudtam segíteni.
   Amúgy attól tartok, hogy ez az Apáczai már nem az AZ Apáczai, amiről mi tudunk… sajnos az utolsó 2-3 évben eléggé ‘elemósodott’ és ‘eldíszpintyesedett’ a társaság. Természetesen elég sok múlik egyes diákokon is, de ez nem mindig elég.
   Sok sikert a felkészüléshez és szép hetet Nektek!

  • Kíváncsi leszek milyenek lesztek mire ZoárDani eljut odáig hogy bölcsibe/oviba/suliba akarod majd járatni 🙂 tényleg, viszed majd bölcsibe?

   Remélem nem veszed zokon hogy ismeretlenül irogatok mindenfélét, mindenesetre én a Berzsenyi Dániel Gimnáziumba jártam, ott elég jól tanítottak 😉 Mondjuk tény hogy a specmat talán ott a legerősebb, de bioszosok is dícsérték.

   Zsu

  • én a Fazekasra zavazok, kicsit idegőrlő ugyan, de nem hiszem, hogy ebben az Apáczai elmaradna, csérébe a Fazék az országelső. 🙂
   Továbbá javasolnék egy szolid lego-készletet.

  • Ez tök jó, a másik két kinézett középiskola nálam is a Berzsenyi és a Fazekas, csak azokból nem ismerek senkit. a végső cél mindenképpen a Karinthy, de abból csak négyosztályos van, és addig is jó lenne, ha inspirálóbb környezetben lenne a gyerek, mint most.

   az Apáczai azért lett favorit, mert oda járt egy volt tanítványom, akit másodiktól oktattam angolra (nem kényszeres vagyok, azért fizettek), és akkoriban (mostanában végzett) nagyon jó volt ott a légkör állítása szerint, ugyanakkor sok mindent meg is tanítottak nekik.

   pillanatnyilag ott tartok, hogy dekupázsolni fogunk majd a lánnyal a nőrokonoknak karácsonyra (sok légy egy csapásra), közben meg nyitva tartom a szemem faházügyben, de dzsilla ötlete is tök jó.

   mia, ott a kicsi kemény, ölben egyszerűen nem hajlandó enni 🙂

  • mégegy szavazat a Berzsenyire, én ott szereztem maradandó élményeimet. mondjuk nyelvtagozaton, de az is erős volt és a matekosok meg reálosok is mind-mind jól helyezkedtek el azóta. a reáltagozat úgy volt akkor, h az osztály fele fizika, másik fele meg biológia-kémia többletet kapott. a hatosztályos akkor indult, mikor én már oda jártam, nagyon erős tanrendet raktak össze nekik, mintaképzés akart lenni. nemtom most hol tart, de ha gondolod, megkérdezem majd a volt tanáraimat, h mit gondolnak róla.

  • nos nem tudom sikerült e beszerezned már a könyvet, de ha még nem, akkor nálam is lakik egy példánya.
   sőőőőt bónuszba még egy darab Nyevigákat is találtam (ha esetleg az is kellene)
   csokoládéval megfizethető vagyok.

  • cak pici kéjdészem van, mer engem mindenki bacgantott, hogy fekve etetem a csimotám a tápival, merthogy állítólag akkor a fülébe folyik mert még nem zár rendese és lesz neki ott gyulladás a pangó folyadéktól, persze foggalmam nincs igaze volt, túlesett a tápi időszakon, és megnyugodva látom, hogy ti is így etetitek, szóval akkor nem voltam hülye ugye? 😛 (egyik orvos ezt mondja, másik azt, anyuka meg legyen ideges visszamenőleg is :PPP)

  • menjmar: A fekve etetés számomra is kérdőjeles volt. Főleg, mert fekve szoptatni azt lehet, fekve tápszert adni… na, azt nem. (A tapasztalat: néha evett fekve, tápszert, nem lett baja.)

  • menjmar: a fülbecsorgásról nem tudok, nem tapasztaltam (de ettől még létezhet a jelenség). Zé félrenyel, ha ölbeveszem, meg nem eszik eleget, úgy láttam, az kényelmetlen neki, ha nem teljesen egyenes a gerince (nyelőcsöve?). csak úgy szeret enni, hogy hanyattfekve, oldalra fordulva, így jelezni is tudja szájból kicsorgatással, ha megtelt 🙂 (hogy meglegyen az intim légkör, én ilyenkor melléfekszem, átölelem, úgy eszünk).

  • Látom nem csak a mi környezetünk hidal le a háton történő evéstől! Én is mindig a szoptatással védekeztem!
   Szerencsére a fülbecsorgásról nem hallottam, jobb is, mivel a gyerek 10 hónapos koráig evett így, nemcsak az innivalót, kanalas kajákat is. Semmi gond nem volt, csak most, mikor megfordul és otthagy…

  • Eddig zugolvasókent csendben és nagy orommel olvastam csak.:)
   Most a fekve etetéshez szólnek hozzá:takkernéni vagyok egy hotelben,ott láttam,amint az indiai anyuka a 10 hónapos babát a szonyegen hanyattfektetve etette valami pépes cuccal.Kicsit én is csodálkoztam.:)

  • Nem értek hozzá… én “csak” egy ötgyerekes apuka vagyok…
   viszont…
   az ember nyelőszerkezete csoda-szerkezet, fejjel lefelé (lógva) is képes simán lenyelni a falatot…
   ezen soha nem aggódtam… és még él mindahány gyerkőcöm… ettek, ahogy kedvük kerekedett… akár tótágast állva…

   ps.: eszméletlen jó a stílus, ahogy írsz… nehogy abbahagyd! :)))))))

  • Az iskolához tennék hozzá annyit, hogy a fiam idén kezdte a hatosztályost az Apáczaiban, és egyelőre imádja, még az osztálytársait is, pedig nem arról híres, hogy könnyen barátkozina. És nagyon tetszik neki, hogy a sima általánoshoz képest itt emberszámba veszik őket, nem “csak” egy gyerek.

  • Berzsenyivel kapcsolatban egyébként annyit még, hogy mostanság nagyon kezd lecsúszni a színvonal. Ettől függetlenül egy jó iskola, csak van egy olyan igazgató egy ideje, aki folyamatosan csak keresztbetesz mindenkinek. A napokban még azt is hallottam, hogy a 6osztályos specmatot megszüntetik, helyette 4osztályos lesz, ami az egyik nagy előnye volt… Lehetséges hogy ma már ha választanom kéne a gyerekemnek iskolát, akkor az Apáczaiba, vagy a Fazekasba küldeném :((((((

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s