6. szülinap

Szóval Muci betöltötte a hatot, ami egyrészt komoly sikerélmény számomra (eddig egyetlen szobanövényemnél sem tudtam ezt elérni), másrészt komoly felelősség hullott le ezáltal a vállamról, mert az előtanulmányaimnak köszönhetően hiszek abban, hogy nagyjából hat éves korig alakulnak ki a szoociális képességek (leginkább  szülőknél/szülőkkel tapasztalt mintákból), szóval innentől már nem kell viselkednem (jó, azért fogok).

Mondjuk volt egy pont, ahol egy kicsit megijedtem, mert a nyúlhús egyszer csak azt mondta a semmiből gondterhelten, hogy “anya, szerintem túl nagy a családunk”, és elgondolkoztam azon, hogy mi van, akkor most a kétfős családunkból valakinek el kell-e költöznie, de aztán kiderült, hogy csak az viseli meg, hogy végig kell látogatni a rokonokat, és mindenhol szülinapozni kell. De szerintem jobb, ha időben megszokja, hogy az élet nem könnyű.

Másrészt maga a születésnap annyira nem ment zökkenőmentesen, mert egy héttel előtte derült ki, hogy Muci egy olyan liftes golyópályát szeretne, aminek az oviban látta a propagandaanyagát. De megnéztem, lenyomoztam, hogy azt most már egy másik cég gyártja, és csak rendelni lehetett, úgyhogy végül Kőbányán vettem át egy ködös hajnalon (pipa).

A tortát illetően a nagy nap reggelén tájékoztatott a nyuszi, hogy ő azt szeretné, ha én sütném a tortáját, és málna lenne benne, meg túró. Ettől némiképpen ráncokba szaladt a homlokom, mert sose csináltam ilyet, de szerencsére tele van internettel a lakás, úgyhogy éltem a web által kínált lehetőségekkel (na jó, zselésítőért vissza kellett szaladni a boltba, de így legalább egyben maradt az objektum, pipa).

Az, hogy fogalmam sincs, hol vannak a gyertyák, amelyek mindig útban szoktak lenni, t-2 órakor derült ki, szerencsére az ovi mellett van egy cukrászda (pipa).

Nézzük akkor messziről, hunyorítva:

muciszulinap6

Mondtam a mostanra már elég nagy malacnak, hogy elfújás előtt kívánjon valamit magában, és valamivel később közölte, hogy “anya, én azért nem tudtam kívánni semmit, mert te a golyópályával már minden kívánságomat teljesítetted” (aww), szóval úgy veszem, átmentem a vizsgán.

Egyébként mostanában volt az is, hogy szóba került a hogyleszagyerek kérdés. Ez azzal indult, hogy Mucus pár hónapja közölte velem, hogy ő kistestvért akar (később tisztáztuk, hogy de annak nem lehetek én az anyja, mert én az ő anyukája vagyok), amire azt válaszoltam, hogy oké, de ahhoz egy apukát is kéne találnunk. Ezen gondolkozott néhány hétig, majd egyszer csak a vonaton teljes hangerővel feltette a kérdést, hogy ANYA, TE HOGY SZEREZTED APÁT?

Már itt elkezdett diszkréten röhögni körülöttünk mindenki, miközben nagyjából elmagyaráztam, hogy szereztem apát, majd jött a következő kérdés, hogy ÉS HOGY CSINÁLTATOK ENGEM?

Ezen a ponton próbáltam a dolgok érzelmi aspektusát kiemelni (ha két ember nagyon szereti egymást, bla-bla), de Muci nem tágított, és közbevágott azzal, hogy DE ÚGY ÉRTEM, TECHNIKAILAG HOGY CSINÁLTATOK?, úgyhogy most már mindenki, aki azon a vonaton utazott, pontosan tudja, hogyan kell gyereket csinálni, szívesen.

mucisziv

Ami apjaneve Dániel Kilián érzelmi fejlődését illeti, ööö, azt hiszem, pasinak elmegy, azóta is egy nemrégi beszélgetésünkön röhögök, hogyszóval:

Este szokásos alvás előtti beszélgettünk, és egyszer csak bejelentette a semmiből, hogy “képzeld, anya, a Sári [az apja barátnője] azt mondta nekem, hogy ő most elköltözik apától, mert nem jönnek ki jól, és amikor legközelebb megyek apához, ő már nem lesz ott, mert jönni fog egy nagy teherautó,
és elviszi az összes holmiját oda, ahol lakni fog. Azért kell teherautó, mert apa kisbuszába nem fér be a holmija, és a Sári egyébként sem olyan erős, hogy ki tudja tekerni a kormányt induláskor”.

Én itt halálra ijedtem, hogy most szomorú lesz, vagy nem tudja feldolgozni, és makogtam valamit, hogy van olyan, hogy ha két ember sokat veszekszik, akkor jobb nekik külön lakni, és őt mi nagyon szeretjük, akkor is, ha néha veszekszünk vele, és mindig lehet bármelyikünknél, bla-bla.

Muci ijesztően elgondolkodva nézett, nem szólt semmit, majd egyszer csak megszólalt komoly hangon, hogy “anya, szeretnék kérdezni valamit ezzel kapcsolatban”.

Én mondtam, hogy bármit, nyugodtan, erre Muci: “Hogy van az, hogy a kisbusznak ki kell tekerni a kormányát ahhoz, hogy elinduljon, a mi autónkét pedig nem?”

És akkor most jöjjön egy videó, aminél ő kérte, hogy filmezzem le, ahogy lecsúszik a játszóházban a csúszdán (amúgy ajánlom a Campona Kalandparkot napijeggyel, adnak áramot, adnak netet, és még óriáspolip is van), de amikor a végén meglátja, hogy még mindig veszem, elkezd szégyenlősködni:

Na, ahogyan régen a freeblog gépháza mondta, akkor legyen minden így.

13 thoughts on “6. szülinap

 1. Talán ismerted is ezt:

  “Miért nem alkalmaznak férfi munkatársakat egy női magazin tanács rovatában?”

  “Kedves Jani!

  Remélem, tudsz rajtam segíteni! Egy nap otthon hagytam a férjemet a tévé előtt és
  elmentem bevásárolni. Talán 2 kilométerre járhattam a házunktól, amikor az autó
  motorja hirtelen leállt és nem tudtam újra beindítani. Visszamentem a férjemért,
  hogy segítsen, és máig sem tudom felfogni a látványt, ami fogadott! A férjem a
  szomszéd lányával hempergett az ágyban! Én 32 éves vagyok, a férjem 34 a lány meg
  csak 19! A férjem beismerte, hogy már fél éve találkozgatnak! Nem tudom, most mihez
  kezdjek, kérlek, segíts!!!

  Magdi

  Kedves Magdi!

  Annak, hogy ilyen rövid távolság megtétele után leáll az autó motorja, több oka is
  lehet. Először ellenőrizd, nem dugult-e el az üzemanyagszűrő. Ha tiszta, ellenőrizd
  az összes vezetéket ami a motorhoz vezet. Szintén ellenőrizd az összes kábelt is,
  nincs-e valamelyik elszakadva. Ha a probléma még mindig fennáll, nézd meg, nem
  hibásodott-e meg az üzemanyag szivattyú és kap-e a motor rendesen üzemanyagot.

  Remélem, hogy tudtam segíteni!
  Jani”

 2. Imádom. Képen is, videón is, szóban is egy tünemény.
  Viszont kérek egy teljes posztot a technikai magyarázatnak. Én a Gyógyító mesékből próbáltam a két lányomnak az ide vágó mesével bevezetni a témát, majd mikor elolvastam nekik, mindketten közölték, hogy az egész téma fúj, és hogy nekik sosem lesz férjük, ha pedig mégis, akkor csakis külön szobában fog aludni. Jó lenne tudni, hogyan kell ezt szakszerűen csinálni.

  • hát izé, én elég plasztikusan elmeséltem, hogy mi hova megy *technikailag*, de közben rengetegszer mondtam, hogy ez a _felnőtteknek_ nagyon jó dolog, ha szeretik egymást, de mondjuk a lányoknak esetleg hozzá lehet tenni, hogy ha nem akarnak majd ilyet csinálni, nem muszáj, és alhatnak külön szobában 🙂

 3. Na most ha ezt a tortát te csináltad, akkor hunyorítás nélkül is leveszem a kalapom, mert az a málnás túrótorta (rokon lelkek, ha találkoznak – csók a Mucinak :)), amit én “kaptam” a Daubnertől 2 hete, kissé elmarad a tiedtől külcsín tekintetében. Pedig gyönyörű volt, és nagyon finom is. (Mondjuk a fotó egy ócska telefonnal készült.)
  http://goo.gl/ysYCwd

  • én csináltam (a piskótán kívül), de nem volt nehéz, tortaformában joghurt + túró + cukor sok felfőzött zselésítővel, arra meg dermedés után málna + sok zselé, mondjuk ahol a két réteg találkozott, ott láthatóan elkenődött egy kicsit (megolvadt az alsó, mert túl melegen tettem rá), szerintem a tiéd szebb 🙂

 4. basszus, én anno úgy olvastam, h az első 10 évben van nevelés, és aztán már csak együtt kell élni vele – akkor most 4 évig feleslegesen izmoztam?

 5. ez a gyerek most 15 éves, és óvodai-iskolai hatásra nagyon háziasnak indult (kiskötényben kalácssütés, tarisznyaszövés, kötés, horgolás, hímzés!!!, kertészkedés), de sajnos a szülői minta azonnal erősebbnek bizonyult, mihelyst kikerültünk Rudolf Steiner figyelő szemei sugarából

 6. A Muci – ha jól számolom – már nem csak a hatot, de a hetet is betöltötte. Isten éltesse!
  Nem készül aktuális szülinapi beszámoló itt a blogon? Meg óvoda-zárás és hasonlók?
  Amúgy nem aggódom, mivel a minap empirikus úton meggyőződhettem, hogy a gyermek remek egészségi állapotnak örvend, és élőben (Dani-Dini) is ugyanolyan helyes, mint itt, a leírásaidban meg a képeken.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s