165. fejezet – ami nem öl meg, az erősebbé tesz (avagy a babakocsicipelésről és a kúpról)

Úgy vagyok én mostanában, mint Siddharta Gautama, amikor húszévesen szembesült az élet árnyékos oldalával (meg az is párhuzam köztünk, hogy én is éhezem, de én nembánatomban, hanem hogy visszanyerjem leányos gazellatermetemet).

Szóval tegnap kiderült, hogy amikor a bépesti anyukák arra panaszkodnak, hogy nem lehet babakocsival közlekedni a városban, az nem ám hiszti, hanem rögvalóság. Ugye malacnak kifejezetten kecses a kocsija, pláne autósüléssel, ahogy tegnap vittem, ezzel együtt az autótól a fogorvosig szembesültünk (1) a kocsibarátságtalan zebrával, (2) a kapuval, amin nem fér be, (3) öt rámpátlan lépcsőfokkal a liftig, (4) a lifttel, amibe 2 cm híján nem fért be a kocsi, (5) az ajtóval, amin nem fér be a kocsi. Végül megoldottam úgy, hogy egyik kezemben a hordozó, a másikban a kocsiváz összehajtogatva, de mulattam már jobban is.

Ma meg a Don megkapta a kötelező két hónapos oltáskombinációt (a körzetinél, mert így volt egyszerűbb), és ez még egyáltalán nem volt horror, úgy viselte, ahogy vártam, ordított kettőt, majd vigyorgott az összes nőkre (ennek még a körzeti orvosa sem tudott ellenállni, nagy franc a malac, még ha kicsit rövid is az emlékezete). Utána viszont kiderült, hogy fel kell vágni a nyelvét, mert le van tapadva, valszeg ezért is nem ment a szopás neki annyira (szóval ha erőltetem a csak szoptatást, mostanáig többször éhenhalt volna), és ez nem kellemes gondolat nekem. Állítólag nem fáj, de valószínűleg ezt nem csecsemők körében végzet közvéleménykutatás során állapították meg.

Másrészt most be kellene neki adnom a lázcsillapító kúpot, ezt többször a lelkemre kötötték, de egyrészt nem tűnik lázasnak a Don, csak bágyadt, másrészt meg nagyon berzenkedem az ilyesmi ellen. Szerintem ha az egyik ember a másik ember végbelébe akar dugni valamit, ahhoz mindenképpen a felek közös akarata (vö. konszenzus) kell, és különben sem csináltam még babával ilyesmit, mi lesz, ha keresztben rakom be, vagy nemtom. De azt sem akarom, hogy esetleg belázasodjon. Jajnekem.

33 thoughts on “165. fejezet – ami nem öl meg, az erősebbé tesz (avagy a babakocsicipelésről és a kúpról)

 1. En sem vagyok hive a gyogyszerezesnek, de oltas utan mindig beadtam a kupot a gyerkocoknek, mert minden gyerekorvos ezt mondta, meg az is, aki az enyem volt anno. Egyebkent nalunk mindig a masodik ejjel volt nyugos – lehet, hogy pont ezert. A kupot nyomd bele kicsit a popsikrembe, ugy konnyebben bemegy, aztan szoritsd ossze a malac feneket. Nem fog orulni neki, az tuti, de inkabb ez, mint a laz.

  • én nem adtam be. sose. és az összes oltásnál egy rövid hőemelkedés volt mindössze, amit borogatással kezeltünk. a zéngyerekem aludt egy nagyot az oltás után, hőemelkedett egy kicsit, majd estére vidám, láztalan, mosolygós csecsemővé változott vissza. és én ennem örültem. van gyerek, aki viszont lázra hajlamos. én ahhoz igazítanám a dolgot, hogy betegnek néz-e ki a láztól – lásd bágyadt, ‘elesett’, levert a gyerek – avagy a hő emelkedése ellenére jókedélyű. a kúpos dolgot különös kegyetlenségnek tartottam az ellenkezésre aligha képes csecsemőknél. én.

  • és kifőzni sem kell :-)))

   viszont ilyen korban én kúpból simán 3-4 darabot elhasználtam az első gyereknél, mert ahogy beleügyeskedtem a fenekébe, 3 mp múlva explozív jelleggel távozott :-)))
   de csak 38 fölött érdemes csillapítani, alatta hagy dolgozzon a szervezete.
   tényleg, a lázmérőzés is kzárólag konszenzusos alapokon működik, vagy a szájában méred? 😀

  • Biztos, hogy kell? Miért nem méred meg előtte a lázát? Én meg szoktam… popsiban, legalább gyakorlod 🙂 Amúgy az én fiamat érdekes módon egyáltalán nem érdekli sem a lázmérőzés, sem a kúp, vidáman gőgicsél közben… Amúgy az első kúpnál én is féltem, ki is repült széles ívben 😀 Pedig összefogtam én a srác seggét, csak nem dugtam be eléggé a kúpot, hogy beszippantsa 🙂 Na ez most eléggé naturalista volt, de legalább nem esel az én hibámba. Amúgy az én gyerekem eddig minden oltás után belázasodott… pedig azt mondta a dokink, hogy nem valószínű, hogy be fog.

  • hát az van, hogy nagy rákészülés után (majdnem ittam egy felest is) belenyomtam a babaarcú démon popójába a stuffot, utána farpofáját öt percre összeszorítottam, eközben az áldozat szendergett. elengedtem, vállon veregettem magam. ekkor jött a fordulat, mint a zombifilmekben, hogy malac egy erre az alkalomra tartogatott kakaadag kíséretében rámlőtte a kúpot, és következő húsz perc azzal telt, hogy megpróbáltam benne tartani, közben nyakig szaros és pisis lettem, de győztem. asszem. azóta nem bágyadtan viselkedik, hanem először üvöltött a vacsoráért, utána lenyomott 3 dl sütőtököt, most meg megpróbálja a kezét megenni, és ha kiszedem a szájából, szabályosan morog (asszem, étvágytalanság is kizárva).

   most majd ellenőrzöm mindig a lázát (fülhőmérővel szoktam), és csak akkor kap új kúpot, ha van.

  • köszi, abszolút nem panaszként írtam:) Próbáltunk már kisgyerekes barátnővel boldogulni, kerekesszék+babakocsi kombóval, azóta tudom, h csak egy kocsival annyira nem is para 😉

  • Szia Lúcia!

   Mielőtt a nyelvfelvágás mellett meghoznátok a véglagas döntést szóljatok erről a problémáról a DSGM-es szakembernek, aki a kisfiatokkal foglalkozik. Vannak speciális fogások amivel a nyelvgyök és a letapadt álkapocsizmok, szájizmok feloldhatók! Ha mégsem lenne elég a DSGM kezelés, akkor a műtét mellett kell dönteni. Utána pedig megtámaogatni egy kis DSGM kezeléssel esetleg a beszéd beindulása után 1,5 évesen logopédiai fejlesztéssel. Elképzelhető, hogy az utóbbira nem is lesz szükség!
   További szép napot!
   Arachnoidea:-)

  • Szia lucia,
   a nyelvfelvágás (rémes ez a szó) konkrétan egy másodpercig tart, a te öledben ül a bébi, egy fújás érzéstelenítés és egy nyisszantás steril ollóval, mindkét gyerekemnek megcsinálták, a nagyobbnak 2 hónaposan, a kicsinek 4 naposan, picit volt csak letapadva amúgy mindkettőnél. Amiről arachnoidea ír arról nem tudok, de gyanítom, súlyosabb eseteknél érdekes, de ha csak most vették észre a malacnál, akkor biztos csak egy kis letapadásról van szó.
   (a János kórházban a világ leghelyesebb doktor bácsija csinálta amúgy:))

  • …a mi dokinenink szerencsere hasonloan gondolkodik a gyogyszerezesrol, mint mi. Eszerint elso nap felirt lazcsillapito kupot, es elmagyarazta, hogy hogy kell hasznalni. De az oltasnal azt mondta, hogy figyeljuk a gyereket – es csak akkor adjunk neki kupot, ha tenyleg belazasodik (egyszer se tette).
   Ja, a lazmero cumi nagyon sz@r talalmany (probaltam, nem mukodik), a gyerek popsijaban meg nem turkalnek ha nem muszaj (eleg veszelyes). Szoval en is a fulhomero mellett dontottem… 🙂
   Most, hogy irsz a nyelv-letapadasrol, rakerdezek en is a dokineninel. Bar nem hiszem, hogy a harminc szakerto kozul (orvosok, szoptatasi szakertok, Devenyesek, stb) egy se vette volna eszre, ha netan.
   MostmaraztantenylegszeretnelekTiteketelobenlatni!

  • A nyelvfelvágásról saját tapasztalatból származó élményem van, nekem is volt ugyanis: nem fáj, sőt, egyáltalán nem is tudnék róla, ha nem meséli el az anyukám, hogy mennyire ordítottam… (Persze, mert az Anyu féltett, én meg azt hittem ha ő fél, akkor valami baj lesz, de aztán nem lett.) Letapadt nyelvvel is lehet szopizni, legalábbis nekem ment, állítólag én már szaladgáltam, amikor felvágták, a szopizás meg határozottan előtte volt. Unokahúgomnak pár naposan vágták fel, és ő is ügyesen szopott már előtte is.
   Maradandó károsodást nem okozott, logopédusra nem volt szükségem. Igaz selypítek kicsit, de ezt van aki évek alatt nem vette észre -amíg el nem árultam- és ez se a felvágástól, hanem a fogszabályzó miatt lett.
   Szóval semmi para, a nyelvfelvágás nem nagy ügy – viszont amikor beszélni akar, akkor határozottan könnyebb dolga lesz.

  • Miért veszélyes a popsiban lázat mérni?
   Tudtommal a fülhőmérés nem ad pontos eredményt. Eredetileg én is füleset vettem, de a gyerekorvos a másikat javasolta.
   Nekünk is javasolták a lázcsillapítót oltás után [felet], be is adtam, aztán akkorát aludt a gyerek és olyan mélyen, mint addig soha [paráztam is, hogy leáll a légzése, de szerencsére fölöslegesen].

  • a babakocsis cipelésekről nekem is sok negatívum jut eszembe,akármilyen jó márkát vehetsz akkor is fennakadsz, legalábbis én állandóan elakadtam, a járdaszéleknél majdnem kizuhant alvó dedem,a buszra csak elvétve fértünk fel, a legtöbb boltba nem jutottunk be, és sorolhatnám, de már gyalogolunk,így sokkal könnyebb – a mi országunk még nem a kismamák és gyermekeik országa

  • Látom, ezzel már elkéstem, milyen kúpot adtál neki? Nekünk S.B. határozottan megtiltotta a Germicid-C-t, úgyhogy fél Nurofent kapott a kistyúk.

  • Nekem nem vették időben észre hogy lenőtt a nyelvem. Azontúl, hogy nevetséges, mennyire nem tudom kinyújtani, a mai napig raccsolok. Szóval inkább az a kis bemetszés, még ha akár picit kellemetlen is.

  • Szia Lucia!
   a Malacodat még mindig imádom:)
   A nyelvfelvágást mi sem úsztuk meg, kb 3 hónapos volt a Cunamim mikor megcsinálták,észre se vette ,a háziorvos 5 mp alatt végzett,és nem is vérzett.Amúgy hivatalosan a nyelv alatti hártyát vágják át amiben nincs idegvégződés, tényleg fájdalmatlan (kipróbáltam magamon egy fogpiszkálóval mielőtt a Cunamit elvittem)Tudom hülye aki nem normális.
   Ja és csak arra vigyázz ,hogy kicsit vágjanak mert úgy jársz mint én ,hogy be se áll a gyerekem szája, ébredéstől elalvásig beszéd kényszere van:)
   azóta tudom mit jelent a jól felvágták a nyelvét effektus:)

  • evetke: az én fülhőmérőm konzekvensen pontatlan, teszteltem a gyereken egészségesen, kb. 0,2 fokkal kevesebbet mutat, mint a hóna alá szorított (nem röhög). nekem 0,3-mal többet egyébként. de mondom, legalább konzekvens. 🙂

  • kathy: most az van, hogy hétfőn asszem sehova nem megyünk, kedden 11 után vagyunk, szerdán 12 után, tovább egyelőre nem látok 🙂

  • Südve: most beszéltem S.B.-vel, ő is megerősítette, hogy ne germicidezzünk, egyébként meg jippí, felvágja ő maga a malac nyelvét jövő szerdán 🙂

  • Dorcsi: fogpiszkáló: ááááááááááááá! 🙂
   a Don meg így is folyamatosan magyaráz, vagy hangosan röhög, csak raccsolva (ami egyelőre nem észrevehető, de egyébként én is enyhén raccsolok), szóval nagy változás szerinem nem lesz 🙂

  • 1. mi az hogy letapadt nyelv????? ezt honnan lehet tudni, hogy milyen, hogy van-e? én még erről – edzett harcianya létemre – nem hallottam, homályosítsatok fel légyszi! (ezér járunk mi már 5 éve logopédushoz?!!)
   2. mér nem lehet germicidet?????
   3. mér kérdek én ennyit?

  • csetten: hát onnan lehet észrevenni (nálunk), hogy csak a nyelve hegyét tudja kinyújtani, ill. szakember meg tudja állapítani, ha benéz a nyelve alá, hogy túl hosszú-e az a bigyó, ami rögzíti.

   a Germicidre most azt mondta nekem S.B., hogy nem önmagában káros, hanem elrejti az esetleges idegrendszeri tüneteket, úgyhogy oltás után vagy egyéb idegrendszeri baj esetén ezért nem ajánlja, de sima láznál tényleg nagyon jó.

  • ha konzekvensen pontatlan, az pontos 🙂 a mi hőmérőnkhöz adtak egy papírt, amin fel volt sorolva, hogy ha hol mérjük, akkor mennyit kell hozzáadni, hogy valós értéket kapjunk [pl.: rektálisan -0,5 fokot [a többire meg nem emlékszem]].
   a germicid kúpban nyugtató is van, így hallottam már olyanról, akinél kúpozás után riasztott a légzésfigelő.

  • az én gyerekeimnek sose nézték meg a nyelvét:( , viszont a nagyobb ebatták különböző alantas célból gyakran kinyújtják, most először örülök ennek:)

  • csetten: lehet egyébként, hogy nézték, csak nem mondták, nekem legalábbis a védőnő meg a körzeti orvos is mondták, hogy már múltkor is nézték, és gyanús volt, és én ebből semmit nem vettem észre, mert ők azt figyelték, hogy sírás/gügyögés közben hogy mozog neki, mondani meg nem mondtak semmit. állítólag ez a gyerekorvosi rutin része.

  • A pasim nyelvét is felvágták, 2-3 (vagy 4) évesen. Szoktam is neki mondogatni, hogy túl jó munkát végzett a doki…:-)
   (nem ide tartozik szervesen, de a kukiját is plasztikázták kicsit. Mindkettőt jól használja…)

  • Kétféle Germicid kúp van és csak a Germicid-C tartalmaz nyugtatót (lázgörcs megelőzésére) – ez az a komponens, ami elfedheti esetleges idegrendszeri tüneteket. A “sima” Germicid kúp csak a lázcsillapítót tartalmazza (viszont lázgörcsre hajlamos baba ilyet ne kapjon, mert az aminophenazon, azaz a hatóanyag potencírozza a lázgörcs kialakulását). (Persze mindkettő vényköteles.)

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s