295. fejezet – akin megbicsaklanak a gyermeklélektani kísérletek

Amúgy meg kipróbáltuk azt a tesztet, hogy gyerek homloka rúzzsal beken, és ha tükörbe nézvea homlokához nyúl, akkor tudja, hogy ő van a tükörben. Mucika nem nyúlt sehova, csak vigyorgott, úgyhogy konstatáltam, hogy nincs énfelismerése. Aztán viszont gyanús lett a dolog, mert ha engem bárhol meglát a tükörben hirtelen, akkor rögtön odafordul, ahol élőben vagyok, szóval ellenőrzésképpen mindenféle pöttöket rajzoltam a karjára. És igazam lett: tökre nem érdekli, hogy pöttyös a karja. (A rúzsom érdekli, hogy ő is összepöttyözhessen mindenkit).

13 thoughts on “295. fejezet – akin megbicsaklanak a gyermeklélektani kísérletek

  • nem tudom, eredetileg hány éveseknek ajánlják, most a DM küldött ilyen kis füzetecskét az 1. szülinapra, abban is benne volt, onnan jutott eszembe.

  • Kétéves kor körül éntudat van, azt szokták így (is) vizsgálni. A tükörben látott más emberre viszont a legtöbb gyerek féléves kor előtt is tud reagálni, a kettő nincs ilyen szempontból szoros kapcsolatban.

  • hat en is a DMes izeben olvastam meg a neten mar a 14 honapos jellemzeshez is irtak hogy mukodhet…
   de nalunk sem volt semmi erdeklodes a pottyok irant…

  • én krémmel próbáltam, semmi reakció.
   csrébe már vagy 5 hónaposan szórakoztattuk egymást azzal, hogy belefújtam a tükörgyerek arcába, az igazi meg becsukta a szemét.

   [az éntudat nem az, amikor már nem az mondja, hogy “zoárd bemegy a szobába”, hanem “én bemegyek a szobába”?]

  • eszembe jutott:) van egy masik teszt is, a spektrumon lattam babas musorban. Egy babakocsihoz kotottek egy kis szonyeget, raallitottak a babat, aki ertelemszeruen nem tudta eltolni a jarganyt. Aki rajott hogy le kell lepni a szonyegrol, es akkor tolhatja, annak mar kialakult az en tudata:)

  • nemtom melyik teszt mire jó, de az biztos, h az én 10 hónaposom imádja a tükröt, már hosszú hónapok óta. magát (vagy a másik babát, ki tudja) is elnézegeti bármeddig, próbálja elvenni a tükörképétől a vizespalackot (mondjuk, ha épp az van a kezében) de ha még valaki odamegy mellé, akkor felváltva nézi a tükörképet és a valós személyt is. szóval azt tuti, hogy tudja, hogy a tükör egy nagy becsapás, de élvezi és elszórakoztatja magát vele, ezért szerintem egy nagyszerű találmány. lucia, esetleg próbálkozz azzal, h tükör elé ülteted, ha már kezd terhes lenni az utánfutó-volta, ez nálunk mindig beválik néhány tucat perc erejéig.

  • ömm, ha jól emlékszem tanultakra, az éntudat kialakulását megelőzi a testkép kifejlődése, amikor már tudja, hogy a kicsi keze nem tűn el örökre ha kimegy a képből a szeme elől, tehát leválasztja magát a környezetéről, utána jön a szeparációs szorongás (anyám eltűnik-nincs többé-7 hós kor körül), aztán még megelőzi az én csinálom kialakulása és öröme, amikor ezerszer kidobja a macitcumitkiskönyvet a babkocsibóljárókábólkiságyból és ütöget kockákkal, és utána hosszabb szünet után jön az én-korszak (mert közben meg kell tanulni járni is:))), amikor már én akarom csinálni van és elkezdi lassacskán használni a személyes névmásokat összevissza néha 😀 pl. enyém, tiém (tied) és már néha azt mondja, hogy bemegyek a szobába, visszajöttem…stb. Enyém most tart itt, néha elég durva, de vicces is… 🙂

  • Ezekkel a tájékoztató füzetekkel kapcsolatban néha volt olyan érzésem hogy paráztatni próbálnak és kicsit csalnak az időpontokkal. Leginkább a tápszercégek tájékoztatói voltak ilyenek,kissé felnagyították a kötelező gyarapodást (testsúlyban), nyilván azért hogy vegyed a tápszert, de végülis a babafejlesztés is egyre nagyobb üzlet úgyhogy itt sem kizárt. Nekem egy 4 és egy 5ésfél évesem van, és fogalmam sincs mikor jöttek rá hogy ők vannak a tükörben, de sztem nem egy évesen. (és nem is előbb, hanem pont hogy később.)

  • Csatlakozom nemsissi-hez, naponta többször benézek, és mostanság mindig csalódok. Kissé közhelyesen, de őszintén, sokszor a blogod a fény az éjszakában. Írj kérlek!

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s