205. fejezet – beteg gyermekét akadályokat nem ismerve, kitartóan ápoló anya

Szóval tegnap az lett végül, hogy hiába voltam streetlegal, nem mentünk sehova, mert a Malac belázasodott. Dél körül következett be a krízis, fenékben (elemtelen a fülhőmérőnk) 37,8-at mértem, pedig csak 37 szokott lenni, úgyhogy kúp, baba ágyba, dévény lemond, és felhívtam a fiúmat, hogy ezen kívül van-e még ötlete (a körzetit látni sem akarom, és nem köhögött, nem sírt a Don), de nem volt. Két óra múlva már láz sem volt, kérdezte is a fiúm, amikor hazaért, hogy akkor megyek-e kocsmába, mire szemrehányóan néztem rá, hogy mit képzel, hogy itt hagyom a beteg, szenvedő gyerekemet, és a pillanat drámaiságát csak az csökkentette egy kicsit, hogy eközben a szegény beteg hangosan kurjongatva próbálta meghúzni a napocska húzókáját, kicsivel később meg magába döntött három deci tápszert, de ettől függetlenül még nem tartom kizártnak, hogy a lelke mélyén szenvedett. Meg közben valamikor valahogy azt a mutatványt is megtanulta, hogy megfogja a szájában lévő játszócumit, és félig kihúzza, majd hangosan cuppog rajta. Meg egyébként is gyanús, tegnap éjszaka a feje mellé tettem a cumit, reggelre pedig már a kapucnijában volt, a fiúm pedig tagad. További feature még, hogy mostanában gyermekem, amikor ülésbe akarom húzni, kifeszíti magát és feláll, ráadásul úgy is marad pár másodpercig nagy boldogan lihegve. Cuki.

Ja, egyébként a fiúm azzal reagált az önfeláldozásomra, hogy morgott valamit a másik szobában, amiből tisztán ki lehetett venni a "nők" és a "hülyék" szavakat, én erre felcsattantam, hogy ahelyett, hogy örülne, hogy itt maradok velük, de akkor letorkolt, hogy nem hozzám beszél, hanem a fiának magyarázza az élet dolgait.

Ezt követően megnéztük még filmen is a Toni Kurzot, szomorú történet, de a malacnak is biztos tetszeni fog majd.

11 thoughts on “205. fejezet – beteg gyermekét akadályokat nem ismerve, kitartóan ápoló anya

 1. 37,8 popsiban, az csak 37,3… az még nem láz, csak hőemelkedés, és mint ilyen, nem csillapítandó. 🙂 Nem paráztad túl egy kicsit? 😀

  • popsiban 37.8 az levonva 37.2 szal jóindulattal hőemelkedés. valószínűleg a fogzás számlájára írható. 37.8 alatt (levonva, tehát 38.4 alatt) felesleges kúpot adni, mert nem tud dolgozni az immunrendszer.

  • hát de simán lehet, hogy túlparáztam, de eddig mindig 37 körül volt a hőmérséklete a gyermeknek, nem volt még beteg egyáltalán, és én például olyan vagyok, hogy iszonyú gyorsan felmegy a lázam, amikor nagy ritkán van, és 38-nál már nagyon kutyául érzem magam, szóval inkább kapott egy kúpot. nyüffögött is, meg minden. most vagy a fogzás, vagy nagyon kifáradt előző nap a hidegben.

  • Vagy csak spontán megfázott tegnap a hidegben, semmi gáz, kúpügyben csatlakozom az előttem szólókhoz, 38 levont alatt nem kell az anal intruder, ha parrantasz, akkor hőemelkedésnél nézd a kezét, ha hideg a praclija, és sápadt a gyerek, akkor még megy föl a láza, akkor érdemes csillapítani, hogy ne szökjön magasra a láz. Ha viszont meleg a keze, kipirult, esetleg izzad, akkor már megy lefelé a láz, vagy éppen stagnál egy kis hőemelkedés, amivel nem kell semmit csinálni, max félóránként-óránként csekkolni ha ideges vagy.

  • chipie, amugy te tudod ennek az okat? mert a forro homlok-jeges kez az engyerekemnel pontosan ezt jelentette, de anyukam nem tudott errol, h ez laz jele, csak furcsalltuk, hogy ennyire lazas, kozben meg fagy a keze, pedig eleg sokat voltam beteg gyereknek, de a sajatomnal gyorsan megtanultam, h ha ezek a tunetek, akkor lazas (en idovel nem mertem a gyereknek lazat, leven a lathato es tapinthato tunetekbol tudtam mennyire magas, es utaltam latni a 39 feletti szamokat, inkabb irany a hutofurdo, eleg pontosan be tudom sajna mara loni), de kivancsi lennek erre a hideg kez okra (nekem normal testhon is jeges a kezem:)

  • Sima fizika. Amikor még megy felfelé a láz, a test úgy tudja növelni a hőt, hogy beszűkülnek az erek, ezért a sápadtság és a hideg végtagok, amikor meg azon dolgozik, hogy a felesleges hőt leadja, akkor kitágulnak az erek, tehát kipirulás, izzadás, meleg kéz. Ez így tökre megbízható, és én mégis a véletlenül fahrenheitre állított lázmérőnek hittem a múltkor a szemem helyett, és benyaltam, hogy a langyos kezű, vígan ugráló gyereknek 39 fokos láza van :-)))))

  • csatlakozom a többiekhez. Ezt még nem kellett volna csillapítani. Érdemes kicsinél a popsiban mérést alkalmazni. Nekem több doki is mondta, h sajna se a homlok, se a fülhőmérő nem pontos eléggé. Popsiban mért értékből 5tizedet szokás levonni. Így ha levonás után is 38,2 v fölötti érték van, na akkor jöhet a csillapítás. Oltások után pl nem jó egyből lázcsillapítani – ha nem baromi magas- mert ez egy természetes reakciója a szervezetnek. Germicidből a C-set nem szabad ilyenkor adni. A csillapítókat ( kúp, szirup) 2óránként felváltva lehet ( az említett C-s kúpot min.8óránként lehet adni a nyugtató miatt). Viszont ha nagyon magas, tehát kb levonva 39 v fölötti, akkor szokás még a kúp+ szirup együttes alkalmazása, pl fél óra eltéréssel ( h hátha mégis elég az egyik). De ezeket gondolom tudod.

  • Azért gyereke és embere válogatja. Az én fiamnak ha semmi baja, akkor 36,6 a fenekében levonás NÉLKÜL. Tehát fenékben mért 37,8-nál ő már nagyon szarul érzi magát. Én is ilyen vagyok, alapból 36,3 körül vana hőm, az orvos mindig ki is röhög, ha azt mondom a 37,4-re hogy higgye el, hogy az nekem már láz. Úgyhogy a saját tapasztalat alapján én mért 37,5 felett már adok szirupot, 38 felett meg kúpot, nem vonogatok semmit. És a gyerekorvosnak is szemrebbenés nélül a levonatlan hőt mondom mindig.

  • Ez a foga lehet. Nekem az első gyerekemnél semmilyen fizikai tünet nem volt fogzáskor (leszámítva, hogy kinőtt a fog), a második viszont hőemelkedik (38 fok is volt már, az 37,5 lenne hónaljban), megy a hasa, bepirosodik a feneke… Igaz, éppen kettőt növeszt egyszerre épphogy félévesen. Nyugi, és ne kúpozz úton útfélen… Ha nagyon aggódsz, fürdesd meg egy kicsit hűvösebb, 35-36 fokos vízben, amit közben csökkenthetsz is, de ne gyógyszerezd. (legfeljebb homeopátiással.)

  • Végül nem derült ki, hogy ez már levont hő volt, vagy sem, de hiába azt mondják, hogy 38 fokig nem kell kúp, én is adni szoktam…biztos, ami biztos…

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s