91. fejezet – én meg csak egy tuborgot szeretnék

Zorcsi ezt a szopás dolgot változó lelkesedéssel csinálja, mindenesetre mindig fülig vigyorgós-ugrándozós, ha kiveszem kézbe, és a maradék kaját megeszi cumisüvegből, úgyhogy nem tragikus a helyzet. Azt mondjuk már kifigyeltem, hogy szüksége van előjátékra, szereti, ha egy kicsit beszélgetek vele, meg csiklandozom a hasát, és akkor utána nagy kegyesen talán hajlandó elfogadni a mellemet. Egyébként nagyon jól néz ki ruhában, olyan, mint egy plüssjáték.

Tejem továbbra sincs elég, de legfeljebb majd itthon is tápszert kap részben (a napi 320g már most elérhetetlen álom számomra, és ez csak nőni fog).

A nap híre, hogy elkapott S. B. azzal, hogy megpróbál kikunyizni nekem egy bentlakásos szobát, és akkor összeköltözhetünk Zével, álljak készenlétben. És egyrészt én sose gondoltam volna, hogy ennyire örülni fogok, ha becuccolhatok a Jánosba, másrészt viszont bejelentkezett hozzánk a védőnő családlátogatásra jövő hétre, ki tudja, miért, mindenesetre most takarítok, mint őrült, nehogy szó érje a ház elejét. A dolgomat egyrészt a saját hobbim nehezíti meg, aminek következtében ízlésesen elhelyezett emberi koponyák, csigolyák és miegymás díszítik a nappalit, másrészt a fiúm mostanában rászokott az obscure dolgok postán rendelésére, úgyhogy a szokásos motoralkatrészek és jégcsákányok mellett most már radioaktív trinitit is van valahol (asszem, pillanatnyilag a hűtő tetején a mumifikálódott kar mellett), meg valami meteorit, a holdkődarab meg nem tudom, megjött-e már, de ezeken legalább nem látszik, hogy veszélyesek lehetnek. Amellett a költözés után még nem sikerült mindent kipakolnom, szerencsére mondta a védőnő, hogy ne pakolásszak, pihenjek, úgyhogy a dobozok maradnak. Mindenesetre zajlik az élet, minden megy a maga útján.

26 thoughts on “91. fejezet – én meg csak egy tuborgot szeretnék

 1. Engem ez finoman szólva felháborít… Szerintem a védőnőt az otthonodba sem vagy köteles beengedni, ha nem akaródzik, és a védőnőnek nincs joga megszabni, hogy mit tarthatsz az otthonodban, és mit nem. Ha nem tetszik neki valami, akkor mi lesz, nem fogod megkapni a gyereked? Belátom, akadhatnak esetek, amikor a gyerek érdeke megkívánja a hatósági kontrollt, de akkor sem helyénvaló, hogy a védőnő csak úgy indoklás nélkül családlátogat.

  • hát, amíg nem muszáj, nem akarok vele összeveszni, mert bármikor szükségem lehet tanácsadásra (soha nem volt még gyerekem, vagy a közelemben gyerek huzamosabb ideig).

  • Küldd el a homályba a védőnőt, menjen majd akkor látogatni, ha Z. otthon lesz. Én legalábbis így tettem, mikor a nyakamra járt az _én_ zárójelentésem miatt, meg hogy feljönne. Ne jöjjön. Kivéve persze, ha tanácsot akarsz tőle kérni most valamihez. Egyébként meg, én azzal védtem ki, hogy bocs, most nem érek erre rá, soha nem tudom, mikor vagyunk itthon, Marci is összevissza, hát még mi. A zárómat bevittem neki személyesen, a többibe belenyugodott. 🙂

  • No para a védőnő miatt, nem kell nekiállni politúrozni meg ilyenek, neki munkaköri kötelessége kimenni és megnézni, hogy nem altatod-e a gyereket a macskavécében vagy a konyhakéses fiókban, meg hogy van-e fürdőszobátok vagy a kertbe jártok szarni, magyarán hogy emberi körülmények közé kerül-e az a gyerek, a többihez semmi köze, csak a drasztikus dolgokat kell jelentenie, ennyi, rohadtul nem fogja érdekelni még a mamutkoponya se a kandallópárkányon. 😀
   Viszont ha jófej, akkor jól jöhet praktikus tanácsilag, meg föl lehet hívni ha hülyeségen parázol, mint ahogy azt általában első gyereknél szokták. Hajrá, relatíve közel lakom a jánoshoz, ha kell vmi, sikíts nyugodtan.

  • Szerintem is túlreagáljátok ezt a védőnői látogatást. Azért valami indoka van kimenni: koraszülött gyereket fognak hazavinni oda, aki fokozott figyelmet érdemel. Ha egy penészes szuterénbe vinné haza a gyereket, ahol 6án laknak egy szobában és az egyikük taknyos, akkor se tiltanák el a gyerekétől, csak kicsit tovább tartanák a kórházba, hogy jobban megerősödjön. Ha meg jók és egészségesek a körülmények, akkor esetleg hamarabb és könnyebb szívvel engedik haza. (És ez a látogatás előírás is egyébként ilyenkor.)

  • Egy egészen kicsit revideálom önmagam, hiszen tényleg lehetséges, hogy a szóban forgó védőnő nagyon kedves csaj, csak jót akar, és csak a munkaköri kötelességét teljesíti. De akkor sincs rendjén, hogy olyan anyánál-apánál családlátogatnak, akik látnivalóan a szívüket kiteszik a gyerekükért, másokra meg évekig rá se néznek, csak akkor sajnálkoznak, amikor gumikesztyűvel kell összeszedni 4-14 éves kisfiúk-kislányok tetemcafatjait, mert apuka kicsit agresszív (urambocsá’ még molesztálja is a saját gyerekét), a távoltartás intézménye meg… khm… tökéletlenül működik. Na mindegy, ez már off, ennyit erről.

  • Az is lehet, hogy a Kórház kérésére, mivel Z. koraszülött, környezettanulmányt kell készítenie a védőnőnek. Sok helyen van ilyen.

  • egy nő, de, kötelező a családlátogatás még szülés előtt. De kérdezem én, ilyen helyzetben, amikor baba még kórházban, anyuka ingajáratban, és azt sem tudja többnyire, hogy hol áll a feje, akkor is muszáj ezt? Egyébként tényleg nem kell patikai tisztaság és élrevasalás, többnyire nem azt tartják fontosnak.

  • Tenyleg, asszem, valamelyik korabbi bejegyzest figyelmetlenul olvstam: miert pont a Janos lett a korhaz, ahol Zorcsi szuletett? Anno volt szo magan korhazrol is, nem?

  • Szerintem se parázz a védőnő miatt, egyébként a védőnő a maradék jó a nemlétező magyar szochálóból, halvány remény arra, hogy kevesebb csecsemő és mama jut bajba. Nálunk nincs védőnő, sőt harmadik fiam hazaérkeztekor még a családorvos se jött ki, pedig neki kutya kötelessége 24 órán belül itt lenni és leellenőrizni, hogy minden okés-e, nincs-e valamire szükség? Na de most már veterán anyának számítok, úgy látszik, ilyenkor már kötelességből se aggódnak.
   (attól még beszélhet hülyeségeket a védőnő, mer ilyen jó találmány.)

   és még valami, sztem a védőnő egy nagyon pozitív jel, hamarosan hazaengednek benneteket sztem. nem? és hát a védőnő hozza az olajágat a csőrében, hogy nincs messze a szárazföld.

  • A védőnő mindig csak egy véleményt képvisel a jónéhányból, ami a babák körül egy adott témában szóba jöhet. (pl. krumplit adjunk-e először vagy almát stb). Nem ritka, hogy nézetei egy-két évtizeddel elmaradnak a sokéves átlagtól. Ha kérdésed lesz és itt felteszed, gondolom több tíz anyuka válaszol egy órán belül, csak győzd eldönteni, melyik tetszik neked. Gyakorló anyukák sokszor hasznosabb infóforrás, mint a védőnő. Összeköltözés: ez lesz ám az igazi! Most aztán már nem csak távmami leszel, innentől élesben megy a dolog még vagy húsz évig! Több örömet, mint parát!

  • A vedono nem kritizalni jon, hanem hogy segitsen. En mindig orultem minden segitsegnek. Egyebkent meg minden orszagban igy van, s meg Mo-nal liberalisabb orszagokban sem hallottam , hogy barki ugy kiabalna ellenuk mint ti.
   Pl Mit szolnatok a holland rendszerhez? Azutan, hogy uj anyuka hazatert a korhazbol (ami max 2 nap) jon egy holgy 5 napig napi nyolc oraban, hogy segitsen a gyerek korul illetve a hazimunkaban.

  • sfp, de a magyar védőnő jellemzően nem segít a gyerek körül, pláne nem a házimunkában… bejön, körülnéz, jó esetben megnézi a gyereket, aztán elmegy. És szerencse, ha nem kérdez vagy mond hülyeségeket. Mondjuk én azt sem szerettem volna, ha itt serte-pertél valaki napi 8 órában…

  • Engem idegesített addig a védőnő, míg pocakos voltam és csak súlyt meg vérnyomást mért. Hozzám is ki akart jönni szülés előtt, de nem sikerült Neki, mert mire pont befejeztem volna a munkát szültem is. Utána viszont rengeteget segített, bármikor bármivel hívhattam! Az tény, hogy a fórumos anyukák sokkal többet segítettek és sokkal naprakészebbek, ha a védőnőre hallgatok és az almát erőltetem sose alakul ki hozzátáplálás, mert a gyerekem nem eszi meg, de szerintem jó a védőnő a háznál.
   A holland rendszer nekem szimpi (van onnan egy fórumtársam). Nem volt tolongás, volt ideje a “védőnőnek” megtanítani mindenre. Nálunk meg csak a kapkodás van, meg mindenki mást mond, nem tanítanak szoptatni, fejni, pelenkázni fürdetni – első gyerekes anyukaként azért ezt kicsit nehezményeztem 😦
   Az összeköltözés nagyon jó hír 🙂

  • PM, a szoptatást, fejést, fürdetést még a kórházban kéne nyomatni, a csecsemősök dolga lenne, de én igen ritkán hallom, hogy valahol ezt mind megtanítanák…

  • Van a védőnői tiltásoknak jó oldala is. Öcsémnek a dán védőnő tiltotta meg, hogy dánul beszéljen a gyerekével, mondván, hogy rossz kiejtést tanul tőle, beszéljen inkább magyarul. Azóta kétnyelvűek a gyerekei.

  • Südve tudom, de nekem inkább a védőnő segített. Császárral (kis súllyal 2070gr, de a kicsi súly viszonylagos) nem mehettünk haza, merő szenvedés volt, mert nem igazán segítettek a csecsemősök. Norkának mivel pici volt én meg császáros elkönyvelték, hogy nem megy a szoptatás, érdekes 9,5 hónaposan napi kétszer még mindig anyatejes a gyerekem… Nem tanítottak meg rendesen fejni (durván sok tejem lett a 2-3. naptól) ezért pár hét alatt 6-8 mellgyulladásom volt magas lázzal. Na de nem untatlak, ez nem az én blogom, csak a kórházi személyzet és a védőnő fontosságát méltányolom.

  • Nem értem miért csináltokolyan nagy ügyet egy védőnői látogatásból és miért kell mindent belebeszélni, meg automatikusan leírni őket. Feltételezem, hogy a koraszülés miatt nem volt alkalma eddig kint járni és előírás, hogy a gyerek születése előtt ez meglegyen, bizonyára most pótolja.
   Költözés miatt mi már a másodikat fogyasztjuk, de egyik sem erőszakoskodott velünk, a második még a gyerekszobát se akarta megnézni különösebben és nem szaglásztak, gondolom látták, hogy nagy gond nem lehet. És nem a tömény hülyeségeket ömlesztették. Bocsánat, de fórumokon viszont töményen olvasom a baromságokat.
   Nyilván lehetnek hülyébb típusok is, de ezt előre nem kellene beledumálni, plusz havi 1x-i fél órás bekukkot ki lehet bírni. Mondjuk én eleve elfogadom, hogy ez a rendszer.

  • Biztosan nagyon sok kellemetlen védőnő garázdálkodik az országban, de szerintem sem szabad azonnal leírni őket… nekem például marha nagy mázlim volt az enyémmel. Most 6 hetes a fiam, és a csajszi rengeteget segített, mindig örültem, ha jött. Remélem, Neked is mázlid lesz, Lucia 🙂

  • A védőnőnk egy tündér. Amint megtudta, hogy koraszültem tépett be hozzám a kórházba érdeklődni, hogy miben tud segíteni, akár vásárolni, akár a páromnak a gyerekszobát berendezni, stb. 6 hetesen mehettünk haza 2380 grammal, első nap kijött a választott orvosunkkal. Ezután csak akkor láttuk a lakásunkban, ha sipoltam neki a telefonba, hogy szerintem valami gáz van. A barátnőmnek az övékkel teljesen rossz tapasztalata volt, tehát ez is emberfüggő. Én csupa klassz dolgot hallottam/kaptam tőle, jártunk hozzá ingyen babamasszázsra, csinált babaklubot meghívott előadókkal szintén ingyen, gyűjti a kinőtt ruhákat és a körzetében kiosztja a rászorulóknak. A sors kegyetlen fintora, hogy 36 évesen még nem sikerült teherbe esnie, de nagyon megérdemelné, ezerrel szurkolok neki! A fórumos tanácsolvasgatásról nagyon hamar leszoktam, játszótéri jótanácsok egyik fülemen be, másikon ki. A gyerekorvosunkhoz, a védőnőnköz és anyuhoz voltam/vagyok hajlandó tanácsért fordulni. Amúgy a fiam májusban múlt 3 éves, 100 cm és 16 kg. 28 hétre született…
   Lucia, kaptam egy táplálási táblázatot, ami azt tartalmazza, hogy mennyi idősen mennyit és mit kaphat a gyerkőc. (természetesen több dolgot felsorol egy-egy ciklusban) Nekünk nagyon hasznos volt és jól működött, ha gondolod szívesen átküldöm mailben.

  • én csak azt nem értem, hogy miért kell a védőnő kedvéért takarítani meg vigyázzba állni? és tisztázzuk, hogy semmiféle védőnői szolgálat igénybevétele nem kötelező. nyugodtan le lehet mondani róla, ahogy én is megtettem, mert ostoba, erőszakos némber volt a miénk. de volt már jó is, csak nem a legutóbbi. az összeköltözés viszont rulez.

  • Szia. A védőnő témát jónéhányan kielemezték előttem. Tényleg nem érdemes a látogatása előtt nagytakarítást csinálni, inkább csak azért jön hogy lássa megvan minden ami fontos. (a második gyerkőcöm születése előtt még a babaszobáig sem jutott, első számú éppen aludt) De tudja hogy megvan minden és kész.

   A tejcihez annyit hogy egy gyerek sokkal jobb “szívóerőt” képvisel mint bármilyen mellszívó, ha Zorcsi is akarja a dolgot meg lesz a napi 340 g, sőt egy alkalommal a 120 g is.

  • A.: a Telki kórházról volt szó, de nekik nincs koraszülöttintenzívük, és a problémás szülésekre sincsenek nagyon felkészülve, ezért rohantunk inkább a Jánosba, amikor baj lett.

  • védőnőről: egyelőre úgy tűnik nekem, hogy nem akar rosszat, nekem meg jól jön, ha van valaki a környéken, aki ért a kisgyerekekhez és nem gyűlöl engem tiszta szívéből, azért engedem be 🙂 felhívott eddig kb. kéthetente, hogy mi a helyzet, kérdésem van-e, meg ilyenek. takarítani meg azért takarítok, mert az elmúlt három hónapban nem tettem (májusban utazgattunk, utána megszületett a gyerek, és hirtelen csomó dolgom lett), illetve közben ide is költöztem teljesen, csak nem pakoltam ki, úgyhogy kábé élre fordulva lehetett közlekedni a házban, bokáig porcicákban.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s