30. fejezet – Anyázás jellegű

Hát most az van, hogy itt állok a félidő előtt másfél héttel, és valószínűleg rossz anya vagyok, mert a magzat már mozog, pár hetente látom a monitoron is, ennek ellenére semmilyen anyának nem érzem magam (ezen hosszan vihogtunk múltkor a fiúmmal, hogy a gyerek komolyan azt fogja gondolni, hogy én az anyja vagyok, meg minden, bár ez igazából tragikus valahol). Mindegy, arra jutottam, hogy rossz anyáknak is lenniük kell, például az enyémnél rosszabb anya ritka, és mégis ember lett belőlem, mi több, a fiúm szerint egész normális vagyok ahhoz képest, hogy lány vagyok, a gyerek meg hadd edződjön, ami nem öli meg, csak erősebbé teszi.

Na szóval amikor még a lelkifurdalásos résznél tartottam, akkor a helyzetet enyhítendő összeírtam, mi kell Zoárdnak, szépen excelbe, és hát nem lett rövid lista, pedig szerintem nem szálltam el. Mindegy, ezzel különösebb gondom nem is lenne, viszont vannak ezek a rejtélyes tételek, mint pl. 15 db textilpelenka. A textilpelenka az olyan jollyjoker-szerű dolognak tűnik a leírásokból, amit bármire lehet használni, a pelenkázást kivéve, viszont sehol nem lehet kapni. A fiúm, akit mint tapasztaltat megkérdeztem erről, azt mondta, hogy szerinte, idézem, az úgy lesz, amikor gyerekhez jut az ember, ettől úgy el is merengtem, hogy megszületett gyermekünk, Turul Vulkán, 55 centivel, 3,5 kilóval, és 15 textilpelenkával, aztán áttértem az autós hordozóra, szóval ha valaki nagyon meg akar lepni, akkor tudja, mivel kell.

Az autós hordozóval az van, hogy nem egészen értem a különbséget az autós hordozó (ami ugye kell), meg a szimpla hordozó-pihenőszék között, ugye mindkettőbe be van kötve a gyerek, minkettő hordozható, és mindkettőben lehet hintáztatni, akkor most mi van? És akkor a gyerektároló eszközök vonalán rögtön tovább is evezhetünk a babakocsik területére, ami odáig világos, hogy kell hozzá mózes, illetve sportrész, és könnyű kell legyen, mert hegyen-völgyön lakunk plusz lépcső, de most nem tök mindegy, hogy öt pontos biztonsági öv van benne, vagy három? És mire jó a lábzsák? És amikor azt mondják, hogy legyen egy vékony, meg egy vastag takarója, akkor miért nem definiálják g/m2-ben a vékonyat és a vastagat, -tól-ig határral? És miben különbözik a vékony meg a vastag a babakocsis takarótól? És ekkor következett még csak a vese alakú, lefolyós babakád vs. fürdetővödör problémája, és itt határoztam el, hogy én rossz anya leszek, majd betekerjük valamibe a gyereket a hazaúton, itthon meg kap egy komódot aludni, és fürdetjük a levesesfazékban, így járt, választott volna felvilágosultabb családot.

18 thoughts on “30. fejezet – Anyázás jellegű

 1. Szerintem nem ilyen reménytelen a helyzeted! 🙂
  Jó szülők lesztek attól még, hogy nem tudjátok a különbséget (én sem tudom :)) és hogy a levesesfazékban fürdetitek majd.

  • Ugyis akkor jossz majd ra, mi kell, mi nem, amikor mar megvetted/megvettek Nektek, es semmire sem tudod hasznalni. 🙂
   Textilpelenkat mindenfele bababoltban lehet kapni, es asszem a hiperekben is, es ne csak 15-ot vegyel, hanem 45-ot, tuti, ami tuti. Ketnaponta mostam-vasaltam oket, megis elofordult, hogy nem volt epp tiszta. Mondjuk az en gyerekem hajlamos volt vegigboffenteni a hatunkat egy-egy eveszet utan, es ugye, az elejen eleg surun kajal…

  • a sokbiszbasz kérdéséhez nem tudok hozzászólni, itt is egyszerre csak lettek dolgok*. de a fürdetés kérdéséhez:
   _kérjetek_kölcsön_ egy kiskádat, oszt annyi. a fiam a héten lesz négy hónapos, de múlt hét óta a nagy kádban fürdik. és élvezi. a fürdető vödröt már rég kiraktam a garázsba és a kiskád is menne utána, hogyha nem férne el a falon.

   *nej szíves közlése szerint a textilpelenka lelőhelye a Mária Bababolt, a Visegrádi – Balzac sarkán.

  • Szia!

   Textilpelenka tényleg jollyjoker, és mindenhol lehet kapni (jó mondjuk tescoban nem láttam) de bármelyik brendonban vagy elefániban találtok. Ja és a varázsszó “cseh textilpelenka” 8as csomagban van egyébként. Vékony takaró 3-5 mm vastag gépihorgolt vagy termopléd, vastag 2-3 cm vastag valami bélelt, huzatolt. Olyan, hogy külön babakocsi takaró, csak a prospektusokban van. Babakocsiban ne reménykedj, 10 kiló alatt nem találtok (viszont van amikor bájosan az ülés nélküli súlyát tüntetik csak fel, csekidát!) egy hasznos szempontot tudok mondani, minél nagyobb legyen a kerékátmérője. (külön tornászkodás nélkül lehet áttolni a nagyobb kátyúkon is.) A lábzsák a babakocsi végén van, tényleg zsáknak képzeld el, arra jó, hogy a gyerek seggébe ne fújjon be a szél. Ez volt régen a babakocsi teknője fölé gombolható ponyva, többnyire lecipzárazható mostmár. Kádból olyat vegyetek, amihez nem kell lehajolni (állványos, vagy ha van a fürdőben külön hely ahova lehet tenni, az is jó, a mosógép teteje viszont kelleni fog arra, hogy a vizes gyereket legyen hol törölközőbe csavarni) Zoárdnak úgyis mindegy lesz, miben áztatjátok, viszont egy 5 kilós gyereket derékszögben meghajolva lógatni még öt percig is túra, legyen kézmagasságban. Lefolyós kád felesleges, úgy is a kád fölé kell tartani, ha leereszted akkor meg már ki is lehet önteni. Komód lehetőleg rácsos aljú legyen, hogyha kipisil a pelenkájából (simán) ne három napig pálljon az ágydeszka , széep szellőzzön alulról is. Mert bár a csecsemőpisi szagtalan a vizes szivacs eléggé meg tud pöttyenni.

   Jó mulatást.

  • na, Stokke Xplorynál alább ne adjátok, nehogy aztán amiatt kelljen nagykorában pszichológushoz járnia, hogy csak egy vacak Jané-ja volt!

   legjobb minőségű tetrapelenka: Könyves K. krt., lengyel bababolt

  • Szerintem ilyenkor a legfontosabb cucc a kijelölt asszonybarát (1 db), akinek az a szerepe, hogy ellásson okos tanácsokkal, te meg mindenben hallgass rá. A többiek úgyis mást mondanak majd (babakocsi, szoptatás valamint vékony- és vastag takaró és egyéb témakörökben is), ezért kell az elhatározás, hogy bizonytalanság esetén az ő véleménye az etalon, nem a másé. Bár végül is mindegy, a gyerekezés eleje úgyis hiszti, aztán meg belejöttök.
   Ja, és az anyai ösztönök majd akkor törnek elő, amikor a gyerek az ordításával kiköveteli.

  • mi is felkutattuk a világ legrejtettebb zugai tis egy belevaló babakocsira, és aztán mire ott tartottunk, hogy vigyük a bébit, mindig kenguruban kötött ki. sokkal egyszerább benne közlekedtetni a kicsit, mint a nagy hajóban, amivel igazából sehol nem férsz el.
   bár én a helyedben az ösztönöm után mennék, nem másokra hallgatnék.:)

  • lucia,
   kérlek szintetizáld majd a hallottakat a számodra kielégítő válasz céljából…ezzel megspórolnád nekem mindazt, amin az elmúlt napokban átmentél, én ugyanis még egy kicsit sem érzem, h jó-anya-listákat kellene gyártanom. sőt, egyre jobban élvezem, h még bálna se vagyok és ébren is tudok maradni este 9-ig…tényleg, ha lenne kedved egy kis mozgáshoz, ajánlom a kismama-jógát, több info pl itt: http://www.jogaszules.info

  • Szia,

   1. textilpelenkat mindenutt lehet venni, csak meg nem all ra a szemed. Meg tescoban is, de auchanban tuti. Babaipari szakuzletekben meg plane.

   2. mikor is fog a torpe megszuletni? osszel? akkor tenyleg nem art a mozesszatyros babakocsi, de parszor fogjatok hasznalni osszesen.

   a hordozo/autosules cucc kb ugy van, hogy amit a babakocsihoz adnak fuleskosar, az par honapos koraig jo kocsiba is, meg hurcolni is, meg a babakocsira is abban teszed fel, kiveve ha a mozesizebe bugyolalod mert hideg van.

   aztan ha nagyobb, akkor kell ilyen kis fotelszeru autosules, ha meg nagyobb, akkor meg egy masik, amivel mar kihuzza felnott koraig.

   vajk

  • A hozzaszolasod eleje kicsit ijeszto, de az utolso mondatresz mar biztato. Az en praktikus tanacsom, hogy koltsetek minel kevesebbet, a dolgok fele ugyis felesleges, a masik fele pedig megszerezheto kolcsonbe is. Az igy megtakaritott penzt fektesd bebiszitterbe, hogy megorizd a jozan eszed es a remek humorodat akkor is, ha megszuletik Zoard.

  • köszönöm a kommentes és levélbe foglalt tippeket, amire eddig jutottam:

   1. kell (mózeses/sportos) babakocsi, mert sétáltatni akarok, amihez tök jó helyen lakunk, alig látni a fától az erdőt, madárcsicser, meg minden, továbbá koraőszi gyerekről van szó, úgyhogy lábzsák.

   2. kicsi, ilyen emelvényes gyerekkádat kapunk, sima babakád meg ikea (rossz a hátam, nem akarok hajolgatni nagyon).

   3. a mózes/csecsemőautósülés/hordozható pihenőszék még mindig rejtély számomra, mármint hogy ez miért nem egy db integrált tárgy, de így jártam.

   4. textilpelenkát találtam.

   5. most a mellszívóval vagyok bajban (pumpás vs elektromos), meg a sterilizálóval, illetve autós-hálózati ételmelegítővel (ebből is miért nincs 2 in 1?), mármint hogy kell-e ilyesmi egyáltalán, de úgy döntöttem, ha kell, leszaladunk majd a boltba.

  • iditta: nekem is jó még fizikailag. amúgy nem vagyok az a jógázós alkat, és kizárt, hogy innen én f6 előtt bárhova is odaérjek, a kismamatornák meg mind napközben vannak, úgyhogy legfeljebb dvd-ről majd.

  • Megosztanám veled, hogy babakocsiügyben történt dötésem miatt roppant büszke vagyok magamra. Szintén szempont volt, hogy könnyű legyen és így a 6,5 kg-os Peg Perego Pliko P3-ra esett a választás. Nem olcsó mulatság ugyan, (asszem 75 rugó volt 3 éve) de míg mások átlag 3 különböző babakocsival úszták meg (mózeskosaras, nagykerekű, sport…) nekünk ebbe pont belefért a külön vásárolt bundazsák (merev aljú, becipzározható tetejű, hordozófüles téli alkalmatosság) és azóta is kiválóan szuperál. Csuklómozdulattal esernyőre csukható és nagy pakolórész alul…ez itt a reklám helye!:)

  • Lucia, ha segít, akkor kezdetben nézheted majd a kölyköt monitoron (mint most: olyan ijesztő? naugye), csak találtok rá valami megoldást. Aztán lassacskán megszokod.
   Ennyit akartam mondani, remélem hasznos volt.

  • Egyetértek Barib-bal. :)) Mi a mosógépen simán fürdettük a kiskádban, mindig ketten voltunk (vagy hárman) így a törölközőbe tekerés egymás kezébe adással megoldódott. (Egyébként először meg se mertük fürdetni, mert annyira kicsi volt és törhető, a sógorom, mint gyakorlott kétgyerekes apa tette ezt meg. Szerintem ti is szerezzetek be valakit már előre)
   Mellszívót én hiába vettem sz..t se ért.
   Az első három hónap szívás, után csak jobb lesz. Fel a fejjel!

  • 1. labzsak tobbnyire van a babakocsikhoz – legalabbis mi csak ilyeneket neztuk annak idejen -, viszont esovedo “nejlon”-t is erdemes beszerezni, biztos, ami biztos. Bar lattam olyan anyukat is, aki hatalmas szatyrokkal buveszkedett…

   3. mi pihenoszeknek es mozesnek is az autosulest (kagylot) hasznaltuk, bar a vedono ki volt akadva, hogy ettol tonkremegy a gyerek gerince. De a vedono mindenen ki volt akadva, es a gyereknek semmi baja nem lett, sot, eleinte ebben a szarban aludt a legjobbakat, mert hasfajos volt, es igy nem feszult a pocakja. Aztan meg ketevesen is hasznalta az autosulest hintaszeknek. Valszeg most is imadna, ha nem adtuk volna kolcson.

   5. mellszivobol eleg a normal valtozat, en spec soha nem kotottem aramra az enyemet, es amugy is sokszor kellett kezzel fejnem – ami elsore gusztustalannak hangzott, de miutan begyulladt a mellem, es 3 napig fekudtem 40 fokos lazzal, olyan gyengen, hogy a vecere se tudtam kivanszorogni, ravettem magam. Mondjuk, az teljesen egyenfuggo, hogy kinek mennyi teje van, es egyaltalan nem biztos, hogy Neked is fejmeretuve nonek majd a melleid, es sehova nem tudsz majd elmenni melltartobetet es mellszivo nelkul. Kivanom, hogy pont annyi tejed legyen, amennyit majd Z igenyel. Sterilizalot mi nem vettunk, mikroban foztuk ki a cuccokat, vedono velemenyet mar nem is emlitem. Gyereknek egyszer sem volt szajpenesze, vagy egyeb hasonlo fertozese. Amugy ezt a mikro-dolgot nagyon sokan ellenzik, es el is hiszem, hogy nem feltetlenul tesz jot, de spec nekem arra mar kulon nem volt energiam, hogy kislabasban melengessem a kulonbozo pepeket, pont eleg volt elotte a pepecseles…

  • Szia Lucia,

   Babakocsi ügyben tudok ajánlani egy nagyon jót, ami persze drága, de ha a Telki kórházban szülés szóba jön Neked, lehet, h egy ilyen is. Bugaboo a kocsi neve, nekünk a cameleon verzió van: http://bugaboo.com/
   Van mindenféle demonstráló videó is a site-on, érdemes megnézni.

   Ez az egy hyperdrága dolog volt, amibe beruháztunk (ruhák, bútorok stb mind kaptuk), egy trabantot is vehettünk volna ennyiért, ráaádsul akkor legközelebb csak Bécsben volt kapható – most már van a Brendonban is -, de hosszas keresgélés és több kocsi kipróbálása után egyértelműen vitte a prímet, midjárt születik bele a 2. gyerkőc.Poénkodtunk is a férjemmel, h a gyerek megkapta élete első autóját… (A tapasztalat szerint megérte a beruházást, bár, tudom, ha az ember sokat fizet vlamiért hajlamos azt gondolni róla kognitív disszonancia redukcióként h jó. ;-)) Mindenesetre azt látom magam körül, h sokan elkövetik azt a hibát, h vesznek 70ért egy első kocsit, aztán kell a 2. meg a 3. kocsi, és a végén kb ugyanannyit költöttek mint én a bugaboo-ra, és még nem is időtálló drabok.

   Ez egy 3in 1 kocsi, vagyis 1x ezt az 1etlent kell megvenni, nem kell ahogy a gyerek nő még 2-3féle másikat venni. Az autósülésból a Maxi Cosit pl a bugaboo adapterrel egy pattintással rá tudod tenni a vázra, ami az első fél évben kifejezetten jó tud lenni ha pl kocsival mész, ki be szállsz, intézkedsz és a gyerek alszik közben – márpedig az első évben elég sok időt töltenek napközben is alvással -, nem kell felkelteni, h átpakold a mózesbe.
   A mózes vázára rakod a sportrészt ha eljön az ideje. Hihetelen mobil, saját tengelye körül 1 ujjal megforgatod, amit ha megnézed egyetlen más kocsi sem tud. Volt alkalmam más sztárolt babakocsikat tologatni (pl bébé comfort), hát, összehasonlíthatatlan a bugaboo könnyedsége és mobilitása bármelyikhez képest. Gyorsan, pár mozdulattal szétszedhető, ha terepen jársz az első nagy kerekeit teszed előre -nem kell a kereket átszerelni, csdk egy kattintó mozdulat és átfordítod a kocsi tolókarját – aszfalton a kis kerekek mennek elől.

   Az persze csak az ember sznobériáját elégíti ki, h egyszerűen jól néz ki, minimál design, mindneféle színben, össze is válogathatod a részek színeit, mindenki megbámulja;-) Bécstől nyugatra rengeteget látni belőle.

Szeresd Mucit

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s